22 Ağustos 2019 12:09

Suriye ordusu, TSK noktasına ateş açtı

Suriye ordusunun, İdlib’deki 8 No’lu TSK gözlem noktasına taciz atışı yaptığı açıklandı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Suriye ordusu, Rusya’nın desteğiyle cihatçıların elindeki İdlib vilayetine yönelik askeri operasyonunu derinleştirirken bölgede cihatçılara destek olmakla suçlanan Türkiye yönetimi askerleri geri çekmiyor. TSK askerleri çatışma bölgesinde risk altında olmaya devam ediyor. Suriye ordusunun, İdlib’deki 8 No’lu TSK gözlem noktasına taciz atışı yaptığı açıklandı. AA’nın haberine göre savaş uçakları, İdlib’in güneydoğusundaki Maaretinuman ilçesinde yer alan 8 No’lu gözlem noktasının yakınına ağır makineli tüfeklerle ateş etti.

‘HASAR OLUŞMADI’

Habere göre, taciz ateşi sonucunda herhangi bir hasar oluşmadı. Sirman bölgesindeki 8 No’lu nokta, Suriye ordusunun önceki gün kuşatmaya aldığı Han Şeyhun ilçesinin kuzeyinde bulunuyor.

Suriye ordusu, son 10 gündür İdlib’in güneyinde ilerliyor. Pazartesi günü de 9 No’lu gözlem noktası yakınlarındaki TSK askeri konvoyuna ateş açılmıştı, Suriye hükümeti konvoyun cihatçılara yardım götürdüğünü savunmuştu. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov önceki gün, TSK askerlerinin İdlib’deki varlığının “teröristlerin saldırmasının önünü kesemediğini” kaydederek, “Söz konusu saldırılara cevap vereceğimiz konusunda Türk meslektaşlarımızı önceden uyarmıştık” demişti.

İDLİB’DE ‘İNSANI KORİDOR’ AÇILDI

Suriye ordusu, cihatçıların kontrolünde bulunan İdlib’deki operasyonlarını yoğunlaştırmasının ardından, bölgede sivillerin tahliyesi için bir insani koridor açtı. Devlet ajansı SANA’nın haberine göre, bölgeden ordu kontrolündeki yerlere çıkış yapmak isteyenlere güvenli geçiş sağlanacak.

Haberde, insani koridorun Hama’nın kuzeyindeki Soran bölgesinde açıldığı, İdlib güneyi ile Hama’nın kuzeyinde yaşayan sivillerin bu yolla bölgeyi terk edebileceği belirtildi. Suriye Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, bölgeden sivillerin barınma, gıda ve sağlık ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanacağını söyledi. Suriye ordusu son haftalarda bu bölgede bazı noktaların kontrolünü ele geçirmişti.

RUSYA’DAN TÜRKİYE’YE BİR UYARI DAHA

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İdlib’e ilişkin Türkiye ile yaptıkları mutabakata bağlı kalınmasının ‘önemli olduğuna’ inandıklarını belirtti. Zaharova haftalık basın toplantısında, “İdlib’le ilgili varılmış tüm mutabakatlara tamamıyla bağlı kalınmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu mutabakatların hem teröristlerle mücadeleyi sürdürme hem de sivil nüfusun güvenliğini sağlama amacı ile düşünülmüş maddelerine bağlı kalınması önemli” açıklamasında bulundu.

SINIRDA ‘GÜVENLİ BÖLGE’ HAZIRLIĞI

Suriye’nin kuzeyinde, ABD ile Türkiye yönetimlerinin tesis etmeyi planladığı “güvenli bölge” için hazırlıklar yapılıyor. DHA’nın haberine göre saha analizlerinin ardından masada teknik açıdan da son aşamada olunan çalışmaların tamamlanmasıyla Müşterek Harekat Merkezi, tam kapasiteyle çalışmaya başlayacak.

Geçen hafta askeri hareketliliğin ve yetkililerin ziyaretiyle trafiğin yoğun olduğu Akçakale’de iki ülke askeri heyeti, kurulacak Müşterek Harekat Merkezi’ne ilişkin masada teknik çalışma yürüttü. Çalışmalarda istihbarat raporları ile İHA görüntüleri değerlendirildi. Askeri araçların sıkça görüldüğü sınır hattına, zırhlı iş makinelerinin de sevk edildiği görüldü.

PENTAGON: PLAN AŞAMALI UYGULANACAK

Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün akşam ABD’li mevkidaşı Mark Esper ile telefonda görüştü. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “güvenli bölge” planının birinci aşamasının başlatılması konusunda mutabık kalındığı belirtildi. Pentagon’dan yapılan açıklamada ise ABD ve Türkiye’nin, üzerinde anlaştıkları planı aşamalı olarak ve koordineli şekilde uygulayacakları belirtildi. Açıklamada, “Bakan Esper ve Bakan Akar, Suriye’nin kuzeydoğusuyla ilgili güvenlik mekanizmasının uygulamaya konmasını memnuniyetle karşılamıştır. ABD ve Türkiye, planı, aşamalı olarak ve her zaman koordineli şekilde uygulayacaktır” denildi.

İDLİB’DEN GELEN ON BİNLER TÜRKİYE SINIRINDA

İdlib operasyonunun şiddeti artarken, kentten ayrılan on binlerce kişi Türkiye sınırına geldi. Reuters Haber Ajansı bölgedeki kişilerle konuştuğu haberinde araçların akışının sürekli devam ettiğini kaydederken kurtarma ekiplerinde çalışanlar dört gün içinde en az 60 bin kişinin bölgeden kaçtığını söyledi.

BM: 3 MİLYON SİVİL TEHLİKEDE

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, “İdlib’e yönelik saldırıların artması 3 milyon sivilin hayatını etkileyecek yeni sorun dalgası yaratabilir” dedi.

Dujarric, tüm taraflara uluslararası insani hukuka saygı göstermesi çağrısı yaparak Rusya ve Türkiye’nin 2018 yılında varmış olduğu İdlib mutabakatına derhal geri dönülmesi gerektiğini savundu. İdlib’e yönelik önceki günkü saldırılarda 3 sivilin hayatını kaybettiğini kaydeden Dujarric, aralarında 2 çocuğun da olduğu 14 kişinin ise yaralandığını belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İnsanlar, trenler aynı sözü söylüyor: Haydarpaşa gardır, gar kalacak

SONRAKİ HABER

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Seçilerek aklanamazsınız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...