22 Ağustos 2019 11:33

MMO: Hiçbir şekilde madencilik yapılmasın anlayışı da yanlıştır

Maden Mühendisleri Odası, Kaz Dağları'nda altın madeni faaliyetine ilişkin hazırladığı ön inceleme raporuna yönelik tepkilere yanıt verdi.

Fotoğraf: Evrensel/Meltem Akyol

Paylaş

Maden Mühendisleri Odası, Kaz Dağlarında altın madeni faaliyetine ilişkin hazırladığı ön inceleme raporuna yönelik tepkilere yanıt verdi. Rapordaki durum tespitlerinin farklı değerlendirmelere neden olduğu belirtilen açıklamada, “Her şeye rağmen madencilik yapılsın düşüncesi ne kadar yanlış ise hiçbir şekilde madencilik yapılmasın düşüncesi de en az o kadar yanlış ve tehlikeli bir yaklaşımdır” denildi.

Maden Mühendisleri Odası, Kaz dağlarında yapılmak istenen altın madeni çalışmalarına ilişkin ön inceleme raporu hakkında açıklama yaptı. Tepkilere neden olan ön rapor hakkında yazılı olarak yapılan açıklamada, “Ön inceleme raporumuz, konunun gündemde önemli yer teşkil etmesi nedeniyle kamuoyunda tüm kesimlerin ilgisini çekmiş ve özellikle raporun birinci bölümünde yer alan durum tespitleri üzerinden farklı değerlendirmelere neden olmuştur. Farklı değerlendirmelerin, 'Ön rapor' tanımından ve raporda kullanılan yöntemden kaynaklandığı düşünülerek yeni bir açıklama yapılması gerekli görülmüştür” denildi.

Maden Mühendisleri Odasının gelenekleri itibarıyla daima emeğin ve halkın yanında yer aldığı, demokratik değerleri savunduğu, bilimin ve tekniğin uygulanmasında toplumsal çıkarları esas alan bir anlayışın taşıyıcısı olduğu belirtilen açıklamada, bu yanıyla demokratik muhalefetin ayrılmaz bir parçası olduğu ifade edildi. Bu yüzden toplumsal çıkarlar çerçevesinde, üyeleri ve halktan başka hiçbir kimseye taraf olmadığı ifade edilen açıklamada, ön inceleme raporunda yer verilen bazı tespitler bir kez daha tekrarlandı.

'EKOSİSTEM ESAS ALINMALI'

Ormanların da diğer doğal kaynaklar, tarihi ve kültürel varlıklar ile yer altı kaynakları gibi bu ülkenin zenginlikleri olduğu kaydedilen açıklamada, bu nedenle madenler gibi titizlikle korunması gerektiği ifade edildi. Bunun için Kaz Dağları Milli Parkı ve koruma alanının ekosistem esas alınarak yeniden belirlenmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Her şeye rağmen madencilik yapılsın düşüncesi ne kadar yanlış ise hiçbir şekilde madencilik yapılmasın düşüncesi de en az o kadar yanlış ve tehlikeli bir yaklaşımdır. Maden mühendisliği bilim ve tekniği yaşanmış ve yaşanması muhtemel sorunları çözecek bilgi birikimine ve teknolojiye sahiptir. Ancak yaşadığımız süreçte çevresel sorunları ve toplumsal duyarlılıkları dikkate almadan madencilik faaliyetlerini sürdürmek olası değildir” denildi.

Açıklamada, Maden Mühendisleri Odasının ülkedeki üretimin toplumun genel çıkarı için kullanılmasından ve ülkenin ortak zenginliklerinin hakça paylaşılmasından yana tavır aldığı ve almaya da devam edeceği ifade edildi. Tüm madencilik faaliyetlerinin kamu yararını ve ülke geleceğini gözetecek biçimde planlanması gerektiği belirtilen açıklamada, madencilik faaliyetlerinin doğaya ve doğal yaşama uygun biçimde yürütülmesini savunduklarını kaydedildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eczacılardan Rekabet Kurumuna yanıt: Fiyatları bakanlık belirliyor

SONRAKİ HABER

Halkın çay parasıdır adalet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...