İzmir'de kayyumları protesto eden 26 avukat darbedilerek gözaltına alındı

İzmir Adliyesinde halk iradesine atanan kayyumları protesto etmek isteyen avukatlara polis saldırdı, 26 avukat darbedilerek gözaltına alındı. Avukatlar sağlık kontrolü sonrası serbest bırakıldı.

22 Ağustos 2019 08:51
Son Güncellenme Tarihi: 22 Ağustos 2019 16:52
Paylaş

Kayyum kararını protesto amacıyla İzmir Adliyesi'nde açıklama yapan avukatlara polis saldırdı, 26'sı avukat, biri gazeteci 27 kişi gözaltına alındı.

Çağdaş Hukukçular Derneği ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atama kararını protesto etmek amacıyla İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi.

Eyleme izin vermeyen polis, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu'nu avukatlardan uzaklaştırdı. Ardından avukatlara saldırıda bulunan polis, 26'sı avukat 27 kişiyi gözaltına aldı.

BARO BAŞKANI BAŞSAVCILIKLA GÖRÜŞTÜ

Saldırının ardından olay yerine gelen İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel ve baro yöneticileri de polis tarafından engelledi. Yücel ve beraberindeki heyet avukatların gözaltına alınmasıyla ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'yla görüştü. Gözaltına alınan avukatlar sağlık kontrollerinin yapılması için götürüldükleri Yeşilyurt Devlet Hastanesi'ndeki kontrollerinin ardından serbest bırakıldı. Eylemi takip ederken gözaltına alınan Seyri Sokak Muhabiri Oktay İnce ise İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

"ANAYASAL HAKKIMIZ BİR BAKAN VEYA VALİNİN KARARIYLA DEĞİŞTİRİLEMEZ"

Saldırı sonrası açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu gösteri ve yürüyüş hakkının anayasada yazılı olduğunu belirterek, "Bu hakkımız bir bakan veya valinin verdiği kararla değiştirilemez. Bu kabul edilebilir bir şey değildir" diye konuştu.  Katırcıoğlu, "Gerçekten demokrasiden, özgürlükten yana olan insanlarla yan yana gelmeye çalışalım. Çünkü bunları geriletmek iktidarını sonlandırmanın yolu özgürlükleri ve demokrasiyi savunmaktan geçiyor ve bizlerin bir güç birliği içinde olmasından geçiyor" dedi.

ÖZKAN YÜCEL: SORUMLULARIN CEZALANDIRILMASI İÇİN GEREKEN İŞLEMLERİ YAPACAĞIZ

Avukatlara dönük şiddet ve gözaltılara İzmir Barosu tepki gösterdi. İzmir Baro yöneticisinin de gözaltına alınanlar arasında bulunduğunu belirten Baro Başkanı Av. Özkan Yücel, gerçekleştirilen işlemin siyasi iktidarın muhalifleri sindirme yönteminin, muhalifleri sindirme amacıyla gerçekleştirdikleri eylemlerin bir başka görüntüsü olduğunu ifade etti. Yücel, “Türkiye’nin dört bir tarafında kayyum atamalarına karşı yapılan açıklamalar sürekli olarak bir baskıyla, sürekli olarak polis terörüyle, sürekli olarak şiddetle bastırılmak yoluna gidilmektedir. Biz İzmir Barosu olarak kayyum atamalarının olduğu gün açıkça ifade etmiştik: Kayyum atamaları demokrasiye karşı girişilmiş bir darbedir. Bu sözümüzü hala gür bir sesle söylüyoruz. Bu nedenle, bu konuda toplumun değişik kesimlerinden gelen tüm muhaliflerin açıklama yapmasının onların en demokratik hakkı olduğunu düşünüyoruz. Özgür kürsüyü açarken şiddet içermeyen ve şiddete yöneltmeyen her düşünce ifade edilmeye değer demiştik. Bugün hala bu düşüncemizin arkasındayız. Sabahleyin görüşlerini açıklamak isteyen, bu konuda değerlendirmelerini yapmak isteyen meslektaşlarımıza yönelik saldırıyı bir kez daha kınıyoruz. Bu olayın takipçisi olacağımızı, sorumluların cezalandırılması için gereken işlemleri yapacağımızı bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz. Arkadaşlarıma tekrar geçmiş olsun diyorum” dedi.

ALİAĞA EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU: KAYYUM HALK İRADESİNE DARBEDİR

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri Eğitim Sen Aliağa temsilciliğinde Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atama kararına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamayı okuyan Eğitim Sen Aliağa Temsilcisi Alp Kuyumcu, “Demokrasi halkın seçimle iktidarı belirleyebileceğini teminat altına alan bir yönetim şeklidir. Hele ki yerel yönetimler ülkemiz için demokrasinin can damarı işlevini yerine getirmektedir. Türkiye geçtiğimiz günlerde bir kez daha hukuksuz bir sabaha uyanmıştır” dedi. “YSK tarafından adaylıkları onaylanarak seçilen üç belediye başkanının görevlerinden uzaklaştırılması, idarenin yargı üzerindeki vesayetini bir kere daha açık etmiş” diyen Kuyumcu, idari yapının yanı sıra yargının da ağır bir darbe aldığını söyledi.

‘İHTİYACIMIZ OLAN, GÜÇLÜ BİR DEMOKRASİDİR’

Kuyumcu, “Ülkenin içinde bulunduğu koşullarda, tekçi ve faşizan politikaların sonucu olarak halkın ezici çoğunluğunun meclise, yargıya, adalete ve basına inancı ve güveni dramatik bir şekilde azalmıştır. Aliağa Emek ve Demokrasi güçleri adına şunu belirtmek isteriz ki, kayyum halk iradesine darbedir. Seçilmiş belediye başkanlarının hızla görevine iade edilmesi ve bu tür uygulamalara son verilmesi siyasal hayatımız için kritik bir anlama sahiptir. Asıl ihtiyacımız olan, güçlü bir demokrasidir. Demokrasinin güçlenebilmesinin yolu da eşitlikçi, özgürlükçü, çoğulcu, adil ve barışçıl bir yaşamın  sağlanmasından geçmektedir" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Amazon ormanları yanıyor: Bolsonaro döneminde tahribat arttı

SONRAKİ HABER

Batman'da 4 muhtarın yerine kayyum atandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...