22 Ağustos 2019 08:19
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ağustos 2019 12:14

Van'da polis şiddeti görüntüsü: Bir gence kask ve coplarla defalarca vuruldu

Van'daki protestolar sırasında polisler kahvaneye sığınan bir genci korkunç şekilde darbetti. Valilik, polis saldırısını aklamaya çalıştı. Van Barosu polisler hakkında şikayetçi oldu.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Van'da, dünkü kayyum protestoları sırasında bir genç sığındığı kıraathanede polisin sert şiddetine maruz kaldı. Polislerin kıraathanedekilere özellikle de bir gence defalarca vurduğu görüntüler sosyal medyaya yansıdı. Polislerin sert şiddetine maruz kalıp, gözaltına alınan gencin, psikotik bozukluğunun olduğu ve bu nedenle askerlikten de muaf tutulduğu ortaya çıktı.

Diyarbakır ve Mardin ile birlikte Van Büyükşehir Belediyesine kayyum atanması üzerine kentte bugün yaşanan protestolar sırasında Sanat Sokağı’ndaki bir kıraathaneye giren polisler, içeride bulunan bir genci kask, masa, cop ve tekmelerle feci şekilde darp etti. Konuyla ilgili açıklama yapan Valilik, gencin zor kullanılarak gözaltına alındığını ve psikotik rahatsızlığı olduğunu doğruladı. Açıklamada şiddete kılıf uydurmaya çalışıldı.

AKP'Lİ VEKİL İSYAN ETTİ: KORKUNÇ!

Saldırı görüntüleri  büyük tepki toplarken polisin uyguladığı şiddete AKP'li Mustafa Yeneroğlu bile isyan etti.

Yeneroğlu sosyal medya hesabından, “Van'daki bu görüntüler korkunç! Hukuk içinde görevini yapan emniyet güçlerimizi de zan altında bırakan bu vahşet kabul edilemez! Vatandaşlarımıza bu zalimliği reva gören kişilerin bir an evvel görevden alınması ve yargılanması için gereken mutlaka yapılacaktır” paylaşımında bulundu.

VAN BAROSU SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Yaşanan polis şiddetine ilişkin Van Barosu, cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Baro, olaya karışan memurlar, hakkında yakalama ve gözaltı tedbiri uygulanmasını istedi. Savcılık dilekçeyi kabul etti.

Van’daki toplantı ve gösterilerde polisin orantısız olarak müdahale ettiği belirtilen dilekçede şunlar ifade edildi: “Zihinsel engelli olan ve bu nedenle de askerlik yapma yükümlülüğünden muaf edilen Fırat Koç adlı yurttaşı kahvehane içerisinde yere yatırıp sürükledikleri, ellerinde bulunan kaskları silah olarak kullanıp müştekinin başına defalarca sertçe vurduğu ve yine ellerindeki coplar ile kafasına defalarca vurup söz konusu işyerindeki sehpa, cam ve çerçeveleri kırdıkları, vatandaşın yerde savunmasız olduğu halde kolluk güçlerince defalarca vücudunun çeşitli yerlerinin tekmelendiği ve yumruklandığı görülmüştür. Bütün eylemlerin TCK’nun 94.maddesinde tanımlanan işkence suçunun yanı sıra ayrıca TCK m.81 ve devamında düzenlenen adam öldürmeye teşebbüs suçunu da oluşturduğu açıktır. Görüntülerin devamında müştekinin ters kelepçelenerek gözaltına alındığı izlenmiştir.”

VALİLİK İŞKENCEYE VARAN ŞİDDETE KILIF UYDURDU

Van Valiliği konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı, polise tabure ile saldırıp kaçan gencin "zor kullanılarak" yakalandığını ifade etti. İşkenceye varan şiddettle ilgili açıklama yapmayan Valilik, yakalanan gencin geçmişte suça karıştığı gibi ifadelerle şiddeti aklamaya çalıştı.

Valilik açıklamasının tamamı şöyle:

"İçişleri Bakanlığı tarafından Van Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan Başkan Vekilliği görevlendirilmesini protesto etmek için toplanan ve kanunsuz eylem yapan gruplar için görevlendirilmiş Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görevli personele, bekleme yaptıkları Van il merkezi Yüzbaşıoğlu sokakta bir şahıs tarafından Demir tabure ile saldırıda bulunulmuştur. Saldırı sonucu bir Polis Memurumuz yüzünden, boynundan ve kolundan yaralanmıştır.

Saldırıda bulunan şahıs kovalamaca sonucu zor kullanılarak yakalanmıştır.

Şahsın 2013 yılında PKK terör örgütünün kırsal alanına katılım yaptığı, 2014 yılında Diyarbakır ilinde güvenlik kuvvetlerine teslim olduğu ve çok sayıda suç kaydının olduğu ayrıca, psikolojik rahatsızlığının (şizofren) bulunduğu anlaşılmıştır.

Valiliğimizce olayla ilgili gerekli inceleme ve soruşturma başlatılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadını demir çubukla bayıltana kadar döven erkeğin bahanesi: Çok sinirlendim

SONRAKİ HABER

HDP'li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen ifade verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...