22 Ağustos 2019 07:05

Pakdemirli'den, THK uçakları sorusuna bilindik yanıt: Hükümetimize saldırı var

Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "THK uçakları neden kullanılmıyor?" sorusuna "Hükümetimize siyasi saldırı var. 4 milyon avro vermedik diye mi böyle oldu? THK, siyasetin oyuncağı olmuş" yanıtını verdi.

Fotoğraf: Mahmut Serdar Alakuş/AA

Paylaş

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayıp Seferihisar ve Menderes’e sıçrayan ve 3 gün sürdükten sonra ancak kontrol altına alınabilen orman yangınıyla bir kez daha gündeme gelen “THK uçakları neden kullanılmıyor?” tartışmalarına dair bir kez daha konuştu. Pakdemirli, "Hükûmetimize siyasi saldırı var, THK siyasetin oyuncağı olmuş" dedi. 

Pakdemirli, bir otelde gerçekleştirilen LEADER Tedbirinin Lansman Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Pakdemirli, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce THK uçaklarına "uçuşa elverişli" belgesi verildiğine yönelik iddialara ilişkin soru üzerine şöyle konuştu: 

"Kim uçmak istiyorsa uçsun bunlarla. Benim THK'ye bir lira borcum yok. Biz kamu kurumuyuz, bu iş çocuk oyuncağı değil. Benim teşkilatım bunlarla uçmak istemiyor, nokta. Memuriyeti olanlar diyor ki 'Ben bu uçağa binmem.' 'Bineceksin' dediğin zaman, 'Memuriyetten atın beni yine de binmem.' diyor. Bu uçaklar belge üzerinde ne olursa olsun, emniyetli olarak addedilmiyor. Hele ki bu saatten sonra devletin bir bakanı 'Biz bu uçakları emniyetli bulmuyoruz.' demiş, konu bitmiştir."

THK'nin en büyük filonun kendilerinde olduğu iddiasına da açıklık getirmesini talep eden Pakdemirli, "Hani neredeymiş 20 tane uçak? 6 tane apronda uçak görünüyor, 3 tanesinin motorlarının içine kuşlar yuva yapmış. Motor yok, motor! Hani Vizontele'de vardı ya açıyorlar kaputu 'Motor yok.' diyor. Böyle trajikomik tiyatroyla karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

Pakdemirli, bu olayın geri planında hükümete yönelik siyasi bir saldırı bulunduğunu iddia ederek şöyle devam etti: "Bunu da herhalde gerekli kurumlar gerekli şekilde dikkate alacaktır. Sivil Havacılık'ın belgelerine gelince, 4 tane 'uçuşa elverişli' sertifikası görünüyor ama 2 tanesinin de sadece bunların kamu kurumu benzeri görünümü olduğu için idareten verildiği anlaşılıyor. Bir de kediye ciğer emanet etmek. THK, kendi bakımını yapan bir kuruluştur. Şu anda içinde bulunduğu mali problemlerden dolayı THK'nin uçuşa elverişlilik sertifikalarının hiçbirine ben tamı tamına 30 yıllık pilot olarak güvenmiyorum. 2 tane uçabilir uçak var, diyelim 3 olsun. Nasıl Avrupa'nın en büyük filosu olur?" 

Pakdemirli, "Bu hurda uçaklara bu zamana kadar biz 85 milyon avro vermişiz, bu sene 4 milyon avro vermedik diye mi oluyor? Yani bir adamı sırtında 40 yıl taşı, sonra indir, böyle mi olacak?" dedi.

"THK SİYASETİN UYUNCAĞI OLMUŞ"

THK uçaklarının kiralama fiyatının 3,5 kat, 1 ton su atma maliyetinin de 7 misli daha pahalı olduğunu iddia eden Pakdemirli, "Ağacın, ormanın pahalısı olmaz, ne gerekiyorsa yapılır ama bugünkü şartlar içinde işimize yaramayan bir filo var. Bunda ısrar etmenin THK açısından iki tane anlamı var. Biri maalesef içinde bulunduğu finansal koşullar. Bu finansal koşullardan hükümetimiz sorumlu değil. Bu finansal koşulların sebebi, geçmişteki başkanların yaptığı hatalı uygulamalar. Bu filoyu almak zorunda değiliz, işimize yaramıyor. Orman teşkilatımız uçmak istemiyor. Ayrıca, Türk Hava Kurumu siyasetin oyuncağı olmuştur. Ana muhalefet partisiyle birlikte hareket ediyor" şeklinde konuştu.

"YANGINLARIN YARISININ SEBEBİ BULUNAMADI"

Pakdemirli, orman yangınlarına ilişkin soruşturmaların sorulması üzerine İzmir'deki son yangının bir piknikçi yangını olabileceğini ve yangınların yarısının sebebinin bulunamadığını söyledi. 

Yanan ormanların yerine yapılacak ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin 11 Kasım saat 11.00'de bir dünya rekoru denemesi planladıklarını ve bunu öncelikle Ege'de başlatmak istediklerini belirten Pakdemirli, 2 saat içinde rekor sayıda ağaç dikerek Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek istediklerini bildirdi.

THK UÇAKLARININ UÇUŞ BELGELERİ ORTAYA ÇIKMIŞTI

THK'nin yangın söndürme uçaklarına ilişkin belgeleri Twitter hesabından paylaşan CHP Milletvekili Tuncay Özkan, İzmir’de yangının söndürülmesi için kullanılan helikopterin ise uçuş sertifikasının bulunmadığını söylemişti.

Özkan'ın yayımladığı belgelere göre uçaklar, Bakan Pakdemirli'nin "Uçak 4 ton su alıyor, helikopter 2.5 ton" iddiasının aksine 5,5 ton su alabiliyor. Ayrıca "uçmaz" denilen uçakların 3'nün Sivil Havacılık Kurumu tarafından verilmiş 2020 yılına kadar geçerli sertifikaları bulunuyor. 

THK YETKİLİSİ, 'YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARIMIZ NE BOZUK NE DE YAĞ KAÇIRIYOR' DEMİŞTİ

Sözcü gazetesine konuşan üst düzey bir THK yetkilisi tartışmalarla ilgili şunları söylemişti:

"Orman bürokrasisi Sayın Bakanı yanlış yönlendiriyor. THK'deki uçaklardan 5'i faal, 4'ü Ankara'da, biri İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda yangınlara müdahale edecek biçimde bekliyor. Ne yağ kaçırıyor, ne eski, ne de bozuk. Hepsinin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden onaylı uçuşa elverişli olduğuna dair sertifikası var. Bakımları yeni yapıldı, belgeleri alındı. Gelin desinler, motor çalıştırır gideriz.

Biz bugüne kadar kimseyle para muhabbeti yapmadık. Beş uçağımız hazır, ‘Gelin' desinler hemen hareket edip müdahale edelim. İhaleyi, parayı düşünmüyoruz. Burası bir şirket değil. Biz siyasetin dışındayız. Uçaklardan 4'ü 1980 model, diğerleri 1970 model. Havacılıkta eski uçak yoktur bakımsız uçak vardır.

Bizim yangın söndürme uçaklarımız Kanada yapımı CL-215 modeli. Bütün dünya bu yangın söndürme uçaklarını kullanıyor. Tüm dünyada 124 adet var ve büyük bölümü de 1970-80'lerde üretilen ancak bakımları eksiksiz yapıldığı için faal olarak kullanılan uçaklar. Bir problemi olsa Sivil Havacılık onay vermez. Biz bu uçaklarımızı yakında Teknofest fuarlarına götüreceğiz. Bozuk olan uçakla festivale katılır mıyız?" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TGS: Gözaltındaki gazeteciler serbest bırakılsın

SONRAKİ HABER

Times: Türkiye'den Avrupa'ya giden mülteci sayısı son haftalarda üçe katlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...