21 Ağustos 2019 19:36

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu depremlerle ilgili açıklama yaptı

TMMOB İzmir İl Koordinasyonu, Alsancak'ta yaptığı açıklamada 17 Ağustos Depremi'nde hayatını kaybedenleri andı, İzmir’de olası depremde yaşanabileceklere dikkat çekti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, 17 Ağustos Depremi’nin yıl dönümü dolayısıyla Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bulunan ÖSYM Bürosu önünde basın açıklaması yaptı.  

Basın açıklamasını okuyan TMMOB İKK Sözcüsü Melih Yalçın, deprem gerçeğini unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını ifade ederek, “Başta yerel ve merkezi düzeyde ülkemizi yönetenler olmak üzere; her kurum, kuruluş ve imza sorumluluğunu üzerinde taşıyan her insanın bu günlerde bir kez daha düşünmesini istiyoruz” dedi.

“İZMİR 1. DERECEDEN DEPREM BÖLGESİ”

İzmir ve çevresinin 1. derece deprem bölgesi olduğunu söyleyen Yalçın, “RADIUS Projesi çerçevesinde ortaya çıkan “İzmir Deprem Master Planı” ve “Radius Sonuç Raporu”, İzmir’de olası deprem zararlarını azaltmanın temel koşullarını ortaya koymaktadır. Bu projenin günün şartlarına göre güncellenmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Radius Projesinin güncellenebilmesi için İzmir’in Yapı Stoku Envanterinin çıkarılması gerekmektedir” diye konuştu.

“OY VE RANT UĞRUNA İMAR BARIŞLARI GÜNDEME GETİRİLDİ”

8 Haziran 2018 tarihinde çıkarılan imar barışı ile kaçak yapılaşmaya göz yumulduğunu belirten Yalçın, “İmar barışı ile daha da sağlıksız hale gelen, yıkılmak için depreme dahi ihtiyaç duymayan yapı stokumuzun tamamıyla tespit edilmesi ve aciliyet arz eden bölgelerin bir an evvel kentsel dönüşüme tabi tutulması gerekmektedir. Oy ve rant uğruna yeni İmar Barışları gündeme getirilmemelidir. Deprem bir doğa olayıdır, depremi afete dönüştüren ise yıkılan yapılardır. Yapıların yıkıcı etkisini azaltmak için mevcut yapı stoku iyileştirilmeli, onarılmalı ve güçlendirilmelidir. Yeni yapılacak olan yapılar; bilimin, tekniğin ve mühendisliğin ortaya koyduğu ilkeler çerçevesinde inşa edilmelidir. Bu nedenle proje üretim sürecinden yapı üretim sürecine tüm evreler, konusunda uzman mühendis, mimar ve şehir plancıları tarafından denetlenmelidir” dedi. Açıklama sonrası Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nden Gündoğdu Meydanı’na meşaleli yürüyüş gerçekleştirilerek depremde yaşamını yitirenler için denize karanfil bırakıldı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mumlar gözaltındaki Ayşegül Tözeren'in özgürlüğü için üflendi

SONRAKİ HABER

Çorlu’da geri dönüşüm fabrikasında yangın çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...