21 Ağustos 2019 12:26

Orman yangını | Bakan 'Arızalı' demişti, uçakların sertifikaları ortaya çıktı

İzmir Karabağlar'daki orman yangınında yangın söndürme uçaklarının kullanılmamasıyla ilgili Bakan Pakdemirli "Arızalı" demişti, uçuş sertifikaları ortaya çıktı.

Fotoğraf: Evren Atalay/AA

Paylaş

İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayıp Seferihisar ve Menderes’e sıçrayan ve ancak 3. gününde kontrol altına alınabilen orman yangınıyla ilgili gündeme gelen “Türk Hava Kurumu uçakları”na dair tartışma sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin, "Bugünkü şartlar itibarıyla THK’de olan uçaklar 6 tane var. 3’ünde motor yok, 3’ünün faal olduğu söyleniyor, birinin faal olmayacağını var saymak lazım. Sadece birinin yakıt almaya gittiğini düşünseniz, bir ring kurma durumu maalesef yok. Bugün itibarıyla Türkiye’de bize hizmet verecek bir uçak filosu maalesef bulunmuyor" açıklamasının ardından THK uçaklarının uçuş sertifikaları ve uçakların teknik özelliklerini içeren belgeler ortaya çıktı. "Uçmaz" denilen uçakların 3'nün Sivil Havacılık Kurumu tarafından verilmiş 2020 yılına kadar geçerli sertifikaları bulunuyor. 

TUNCAY ÖZKAN BELGE YAYIMLADI

Uçaklara ilişkin belgeleri Twitter hesabından paylaşan CHP Milletvekili Tuncay Özkan, İzmir’de yangının söndürülmesi için kullanılan helikopterin ise uçuş sertifikasının bulunmadığını ileri sürdü.

BAKAN PAKDEMİRLİ NE DEDİ GERÇEKLER NE?

Özkan şunları söyleyerek belge paylaştı: “Pakdemirli'nin iddiası: Uçak 4 ton su alıyor, helikopter 2.5 ton. Gerçek: Bir helikopter 6 ton su alıyor ancak içindeki kimyasalla karıştırıp 20 ton su etkisi yapacak şekilde söndürme yapıyor. Bu helikopterlerde kimyasal yok. Pakdemirli'nin iddiası: THK'nın elinde olan uçaklar 6 tane ama 3'ü şu an yerde, ground vaziyette. Yani motor yuvalarında motor yok Gerçek: Bakan Pakdemirli’nin uçamaz dediği uçaklara uçuşa elverişlilik sertifikası Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden alınmıştır.”
Özkan "THK’da 9 adet var yangın söndürme uçağı vardır. Bunların 6’sı uçuşa hazırdır. Üçü yedek olarak alınmıştır. Bu uçakları 2009 yılında dönemin Başbakanı Erdoğan aldırmıştır. Bugün bu uçakların havalanmama nedeni yasalara aykırı olarak uçuş izni verilmemesidir. 27 Haziran tarihinde Orman Bakanlığı Yangın söndürme ihalelerini 4743 sayılı K.İ.Y kapsamı dışına çıkarıyor. Bu tarihten sonra açılan ihaleye katılan KAAN Havacılık ve Bordo Havacılık ihale şartnamesi koşullarını bugün de dahil olmak üzere yerine getirememiştir. THK ile aranızdaki anlaşmazlık nedeniyle İzmir'in ormanlarının cayır cayır yanmasına oradaki canlıların yok olmasına aymazlık içinde baktın. Peki sana soruyorum sayın Bakan; TSK'nın elindeki yangın söndürme uçaklarını neden devreye sokmadın?" ifadelerini kullandı. 

BAKAN PAKDEMİRLİ NE DEMİŞTİ?

İzmir Karabağlar’da 54 saat süren yangından sonra yangın söndürme uçaklarının neden kullanılmadığına dair eleştirilere yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “Geçen seneden bu yana 6 helikopteri filomuza ekledik. Ancak geçen yıl kullandığımız uçakları bu yıl kullanmıyoruz. Uçak daha fazla su alıyor ama yangını hedeflemesi çok daha zor. Helikopterler bölgede bulunan göletlerden su çekebiliyorlar. Ancak uçağın 2.2 kilometre bir piste ihtiyacı var. Barajlarda bu büyüklüğü bulması mümkün değil. Bugünkü şartlar itibariyle Türk Hava Kurumu’nun (THK) elinde olan 6 uçağın 3'ünün motor yuvalarında motor yok. Faal olan 3 tanesiyle ring kurma ihtimali yok. Bugün itibariyle Türkiye’de bize hizmet verecek bir uçak filosu bulunmuyor. THK'da 20 uçak olduğu söyleniyor ancak bu doğru değil” ifadelerini kullandı.

“BİNMEK İSTEYENLER BUYURSUNLAR BİNSİNLER”

Yurtdışından kiralanan uçakların eski ve güvenlik bakımından sorunları olduğunun altını çizen Tarım ve Orman Bakanı, “Bir ağaç daha az yansın diye mücadele ediyoruz. Ancak insan hayatı da bizim için değerli. Dışardan kiralama yaptığımız zaman uçaklara orman personelleri binmek istemiyor. Çünkü güvenli olduğunu düşünmüyorlar. Binmek isteyenler buyursunlar binsinler. Çünkü uçaklar 1960'lı modellerde ve teknik olarak iyi seviyede değiller. Bunun yanı sıra teknik özellikleri son derece kısıtlı ve sınırlı. Uçakları konu etmek siyasi rant olduğunun göstergesidir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TR İnter Teksil işçileri: Kendimiz için değil, tüm işçiler için direniyoruz

SONRAKİ HABER

İstanbul'da direnen Cargill işçileri polis engeliyle karşı karşıya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...