20 Ağustos 2019 12:58

AKP Sözcüsü’ne göre seçilmiş başkanlar halkın iradesine saygısızlık etmiş

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, HDP’li belediyelere kayyum atanmasını savundu ve seçilmiş başkanların halkın iradesine saygısızlık yaptığını ileri sürdü.

Fotoğraf: AA

Paylaş

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, İçişleri Bakanlığınca Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye başkanlarının görevden uzaklaştırılarak yerlerine kayyum atanması kararına ilişkin açıklamalarda bulundu. Daha önceki kayyum uygulamalarını hatırlatan Çelik, kayyumlar yoluyla halk iradesinin gasbedilmesini “hukuk devletinin ilkeleri” olarak açıkladı:

“Terörle ilgili olarak bahsedilen iddialar daha öncesinde de yaşanmış olanlar, maalesef yeniden bu belediye başkanları tarafından aynen tekrar ediliyor. Dolayısıyla hukuk devletinin ilkeleri icabı bu kişiler görevden el çektiriliyor.”

İçişleri Bakanlığının Anayasa’nın kendisine verdiği yetkiyi kullandığını iddia eden Çelik, “Deniyor ki; ‘Bunlar seçimle geldiler, dolayısıyla bu şekilde görevden alınmaları doğru değil. Seçimle görevden gitmeleri gerekir.’ Demokrasi nehri hukuk yatağında akar. Dolayısıyla demokratik yollarla iş başına gelmiş olanların, hukuk devletinin prensiplerine uyması gerekir” diyerek görevden alınan başkanların hukuk dışına çıktığını ima etti.

Çelik açıklamalarında “Bir kişi terörle mücadele konusunda herhangi bir şekilde doğru pozisyon alamıyorsa, onun demokrasi konusunda söylediklerinin hiçbir manası, etkisi ve meşruiyeti de olmayacaktır” ifadelerini de kullandı.

Kayyum atamaların ‘güvenlik’ meselesi olduğunu iddia eden Çelik, “Maalesef bu belediye başkanları yine hukukun içerisinde hareket etmek yerine yanlış yollara tevessül etmişlerdir” ifadelerini kullandı.

‘ELEŞTİRİLER SİYASİ MÜLAHAZALARLA YAPILIYOR’

Kayyumlara dönük tepkilere de değinen Ömer Çelik, “Bunların ortak noktası 'Hukuki değil, siyasidir' diyorlar. Asıl bu eleştiriler siyasidir. Burada eleştiriler, hukuk çerçevesinin hassasiyetlerini gözetmeyen siyasi eleştiriler olarak gündeme getirilmektedir. Tam tersine eleştirilerin herhangi bir şekilde hukuk hassasiyeti olmadığını, sadece siyasi bir takım mülahazalarla yapıldığını görüyoruz” dedi.

Kayyumların halkın iradesine saygısızlık olmadığını savunan Çelik, bölge halkının oylarıyla göreve gelen belediye başkanlarının halkın iradesine saygısızlık yaptığını ileri sürdü. (İstanbul/AA)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan'da helikopter düştü: 1 ölü, 2 kayıp

SONRAKİ HABER

EMEP Burhaniye İlçe Yöneticisi Ramazan Demir toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...