19 Ekim 2012 07:35

Savranoğlu hem işçiye zarar hem çevreye

İşçilerin uzun süre sendikaşma mücadelesi verdiği İzmir Menemen’de bulunan Savranoğlu fabrikası patronları, çevreyi kirletmekten yargılanıyor.Deri-İş Sendikası, Menemen Ovası ve akarsularını kirlettiği tespit edilen Savranoğlu Deri fabrikası sahibi Mustafa Murat Savranoğlu ve paravan şirketin sahipleri Musa Uçarşahin ve Durmuş Kal

Savranoğlu hem işçiye zarar hem çevreye
Paylaş

Deri-İş Sendikası, Menemen Ovası ve akarsularını kirlettiği tespit edilen Savranoğlu Deri fabrikası sahibi Mustafa Murat Savranoğlu ve paravan şirketin sahipleri Musa Uçarşahin ve Durmuş Kale adlı kişilerin yargılanmaları ile ilgili basın açıklaması yaptı.

“Savranoğlu işvereni yargılanıyor, Menemen kazanıyor” başlıklı açıklamada Savranoğlu işçilerinin sendikalı olmak için verdiği mücadele hatırlatılarak, “Menemen halkının ekmeği, suyu, toprağı için” bu davayı takip etmesi gerektiği belirtildi.

Deri-İş İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, Menemen’de hukukun ayaklar altına alındığını belirterek, “Savranoğlu işçilerinin örgütlenme mücadelesi ile birlikte çevre hakkının gaspına karşı verdikleri mücadele, ülkede ilk örneklerden birini oluşturuyor. Bu mücadele sonucu Savranoğlu işverenleri yargı önüne çıkartılacaklar. Tüm Menemen halkını çevresine, doğasına ve yaşam hakkına sahip çıkmaya çağırıyor ve mahkemeyi takip etmelerini istiyoruz” dedi.

Menemen Hükümet Konağı önünde yapılan açıklamaya, Savranoğlu işçileri, Petrol-İş Aliağa Şubesi, Tek Gıda-İş, SES, EGEÇEP, MEÇEP, EMEP ve TKP yöneticileri de katıldı. (İzmir/EVRENSEL)


NE OLMUŞTU?

Kimyasal maddeler arasında insanlık dışı koşullarda çalıştırılan Savranoğlu işçilerinin Deri İş Sendikasında örgütlenmesi ile birlikte Savranoğlu fabrikasının yasadışı koşullarda ve çevreyi kirleterek çalıştığı pek çok kurum tarafından belgelendi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Encümeninin kararı ile fabrikanın ruhsatı iptal edildi. İşveren isim değişikliği yaparak üretime devam etti. İzmir İşçi Sağlığı Meclisi de bir rapor hazırladı. Çalışma Bakanlığı tarafından işletme belgesi iptal edildi. Fabrika çalışmasını sürdürdü. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu durumu tekrar tescilledi ve fabrikayı mühürleyip üretiminin durdurulması kararını aldı. Ancak fabrika hâlâ çalışmaya devam ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Ağrı'da patlama: 28 asker yaralı

SONRAKİ HABER

Depremin, muhtemel İstanbul depremiyle ilgisi yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa