20 Ağustos 2019 12:44

Suriye ordusu Han Şeyhun’u ele geçirdi, cihatçılar İdlib'e çekildi iddiası

Cihatçı grupların kontrolündeki İdlib'te Suriye ordusunun operasyonu devam ederken, Han Şeyhun kasabasının Suriye ordusu tarafından ele geçirildiği ileri sürüldü.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Suriye’nin başta el Kaide olmak üzere cihatçı grupların kontrolündeki İdlib kentinde Suriye ordusu güçlerinin operasyonu devam ederken, sabah saatlerinde Han Şeyhun kasabasının ele geçirildiği ileri sürüldü. DHA’nın haberine göre, cihatçı gruplar İdlib’e doğru çekildi. Ancak bu bilgi resmi kaynaklar tarafından henüz teyit edilmedi. Han Şeyhun’u sabaha kadar bombalayan Suriye ordusunun, İdlib kırsalındaki köyleri de ele geçirmek için operasyonlarına devam ettiği bildirildi. Şam ve bölgeyi birbirine bağlayan M-5 otoyolunun geçtiği Han Şeyhun bölgesi stratejik bir bölge olarak görülüyor.

ABD MÜDAHİL OLDU: ATEŞKESE GERİ DÖNÜN

Öte yandan dün bölgeye askeri sevkiyat yapan TSK konvoyunun havadan vurulmasına yönelik tartışma sürüyor. Savunma Bakanlığı sevkiyatın TSK gözlem noktası için olduğunu açıklarken saldırıda 3 kişinin öldüğünü belirtmişti. Suriye hükümeti ise cihatçılara lojistik destek taşındığını ileri sürmüştü.

ABD yönetiminin konuyla ilgili açıklama yapması dikkat çekti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, “Esad rejimi ve müttefikleri İdlib’de sağlanan ateşkese hemen geri dönmelidir. Bugün Türk konvoyuna yapılan hain hava saldırının ardından siviller, insani yardım ekipleri ve binalar acımasızca hedef alındı. Bu bitmesi gereken şiddeti kınıyoruz” dedi.

RUSYA’DAN UYARI

Öte yandan Rus Senatör Vladimir Cabarov, Türkiye ve Suriye askerlerinin İdlib’de karşı karşıya gelmelerine izin verilmemesi ve tarafların aklıselimle hareket etmesi gerektiğini söyledi. Cabarov İdlib’de olanlarla ilgili “Bana kalırsa işler iki ülke ordusunun karşı karşıya gelmesine kadar gitmeyecektir. Bu kabul edilemez. Aslında teröristlerin amaçladığı şey bu. Umarım aklıselim galip gelir ve bir trajedi yaşanmaz” dedi. Cabarov, İdlib’de Suriye hükümet güçlerinin yürüttüğü operasyonun kesinlikle meşru olduğunu belirtti. Cabarov “Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkesinin topraklarını teröristlerden temizlemek istiyor. İdlib’de ise çok sayıda terörist birikmiş durumda. Suriye ordusu yapması gerekeni yapıyor, topraklarını teröristlerden koruyor” dedi.

MACRON-PUTİN GÖRÜŞMESİ

Dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkenin güneyinde bulunan ve yaz tatilini geçirdiği Bregançon Kalesi’nde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile basın toplantısı düzenlemiş, Macron, İdlib’de yaşanan durum nedeniyle endişeli olduklarını vurgulayarak, “İdlib’de, sivil halk bombaların altında yaşıyor ve özellikle çocuklar ölüyor. Soçi’de mutabakata varıldığı üzere İdlib’de ateşkesin sağlanması gerekiyor. Rejimin düzenlediği saldırılar, çocukların ölmesine neden oluyor” diye konuşmuştu.

PUTİN’DEN TÜRKİYE İMASI

Putin ise “Önceden teröristler, İdlib’in yüzde 50’sini kontrol ederken, şu anda ise yüzde 90’ını kontrol ediyor ve saldırılar bu bölgeden düzenleniyor. İdlib’deki teröristler, buradan dünyanın farklı bölgelerine de hareket ediyor. Bu çok tehlikeli bir şey. İdlib’de bize ait hava üssüne birçok saldırı girişimi oldu. Bu nedenle Rusya, Suriye ordusunun İdlib’deki teröristlere karşı çabalarını destekliyor.” ifadelerini kullanmıştı.

CHP: SOÇİ MUTABAKATI ÇÖKTÜ

CHP’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz de parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Çeviköz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, “Önceden teröristler İdlib’in yüzde 50’sini kontrol ederken şu anda ise yüzde 90’ını kontrol ediyor” açıklamasına ilişkin şöyle konuştu:

“Bu ne demektir? Bu, artık Soçi Mutabakatı’nın çöktüğü anlamına gelmektedir. Rusya, Suriye ordusunun ve güçlerinin hareketlerini desteklediğini, Putin’in ağzından en yüksek düzeyde açıklamıştır. Türkiye ise bunun engellenmesi için sürekli olarak Rusya’yı uyardığını dile getirmektedir. Demek ki Rusya ile Türkiye arasında ciddi bir görüş farklılığı oluşmuştur. Bu da Soçi Mutabakatı’nın artık çöktüğü anlamına gelmektedir. O zaman yapılacak şey nedir? Biz, yeni şehit cenazelerinin gelmesini istemiyoruz. Herhangi bir şekilde İdlib’de bulunan Mehmetçik’in saçının teline zarar gelirse, bunun sorumlusu Suriye ordusu veya Rusya olmayacaktır. Onun için en kısa zamanda Mehmetçik’in, İdlib’deki gözlem noktalarındaki askerlerimizin güvenliğinin sağlanması için gereken tedbirlerin derhal alınması artık şart olmuştur”.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasında varılan Soçi Mutabakatı’nda AKP Hükümeti İdlib’e askeri operasyon yapılmaması karşılığında “terörist”leri bölgeden çıkarma taahhüdünde bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Madenciden TİS tepkisi: Sendika değiştirmeyi düşünüyoruz

SONRAKİ HABER

İtalya Başbakanı Conte, görevinden istifa edeceğini açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...