21 Ağustos 2019 00:13

Madenciden TİS tepkisi: Sendika değiştirmeyi düşünüyoruz

Kamu işçilerini ilgilendiren toplusözleşmede düşük zamma imza atılmasına madenciler tepkili.

ARŞİV | Fotoğraf: GMİS Basın Bülteni

Paylaş

Buse VURDU
Ankara

Türk-İş ile Hükümet arasında imzalanan toplusözleşmeye tepkiler dinmiyor. Zonguldak’ta yer üstünde çalışan maden işçileri gazetemize ulaştı. Ücret farkı başta olmak üzere taleplerinin karşılanmadığını söyleyen işçilerden Mustafa Acar, işçilerin Türk-İş’ten ayrılmayı tartıştığını aktardı.

Taşerondan kadroya geçenler de eklendiğinde 500 bin kamu işçisini ilgilendiren çerçeve sözleşmesine ilişkin tartışmalar sürüyor. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın “Bana saldıranların yüzde 90’ı işçi değil, işçiyi satmam, sattırmam” sözlerini işçiler yalanlıyor. Zonguldak’taki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) işletmelerinde çalışan yer üstü işçileri gazetemize ulaşarak sendikanın ve konfederasyonun toplusözleşmedeki tavrına tepki gösterdi. Yaklaşık 800 yer üstü işçisinin çalıştığı maden işletmelerindeki çevre-meydan işçilerinden Mustafa Acar, yer üstü işçilerinin 98 lira ile 160 lira arasında değişen ücret farkı olduğunu söyledi. Düşük ücretler ve çalışma koşulları gibi sorunları bulunduğunu ifade eden Acar, toplusözleşme sürecinde bunlara ilişkin bir gelişme olmadığını dile getirdi.

‘MADENCİYİ SATTILAR’

İşçinin haberi olmadan yüzde 8+4’lük teklife imza atılmasının ‘satış sözleşmesinden’ başka bir şey olmadığını ifade eden Acar, “Yüzde 8 zam verdiler, hemen peşine zamlar yağmaya başladı. Bir soygun döneminde yaşıyoruz. Bu ücretlerle insanlar ailelerini nasıl geçindirecek? Hiç düşünmeden, bize hiç sormadan imzaladılar, madenciyi sattılar” diye konuştu. Acar, Zonguldak’taki yer üstü işçilerinin artık geçinemediğini ifade ederek işçiler arasında hükümete ve Türk-İş’e öfkenin büyük olduğunu dile getirdi.

‘EVİNDE EKMEĞİ OLMAYAN İŞÇİ AİLELERİ VAR’

Acar, TİS sürecinde işçilerin ihtiyaç ve beklentilerinin göz önünde bulundurulmadığını belirterek imzalanan sözleşmenin işçinin gereksinimlerinin kıyısından bile geçmediğini ifade etti. Sözleşmenin bayramda imzalanmasına da tepki gösteren Acar, “Bayram günü anlaşma mı olur ya? İşçinin haberi bile yok. Bunlar böyle sattı işçiyi... Her işçinin bir temsilcisini alır konuşursunuz zaten onlar işçinin durumunu bilir. Bunlara göre ihtiyaçlar anlaşılır. Alır onları masaya gidersiniz. Bunların en büyük problemi bu. Bunun ceremesini de işçinin çoluk çocuğu, yoksullukla çekiyor. Evinde yiyecek ekmeği olmayan işçi aileleri var” diye konuştu.

SENDİKA DEĞİŞTİRME FİKRİ TARTIŞILIYOR

Türk-İş’e bağlı Genel Maden İşçileri Sendikasının (GMİS) çerçeve sözleşmesinin imzalanmasının ardından Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’a destek açıklamasına da değinen Acar, “Bize sormadan imzalamaları yetmezmiş gibi bir de destek açıklıyorlar. Biz GMİS’de örgütlüyüz ama çalışan herkes şu an sendikaya cephe almış durumda. Başka bir sendika bulup geçme fikri tartışılıyor. Hükümete zaten bu saatten sonra kimse oy vermez. Ama sendikaya da kimsenin güveni kalmadı. Madenciyi satan sendikayla devam etmek istemiyoruz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’dan kayyum tepkisi: Herkes haddini bilecek!

SONRAKİ HABER

Suriye ordusu Han Şeyhun’u ele geçirdi, cihatçılar İdlib'e çekildi iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...