20 Ağustos 2019 11:59
Son Güncellenme Tarihi: 20 Ağustos 2019 18:04

Diyarbakır’da ortak açıklama: Kayyum kararı hukuki dayanaktan yoksun

Diyarbakır’da bir araya gelen insan hakları ve meslek örgütleri kayyumlara karşı ortak açıklama yaptı. Diğer pek çok kentte de kayyumlara tepki gösterildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnsan hakları ve meslek örgütleri Diyarbakır Barosunda açıklama yaparak HDP’li belediyelere kayyum atanmasına tepki gösterdi. Açıklamayı kurumlar adına İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun okudu. Seçimlerin demokratik yaşamın güvencesi olduğu ve halk iradesine saygının esas olduğu vurgulayan Zeytun, halkın kayyumlara karşı kentte düzenlemek istediği eylemlere dönük polis saldırılarına da tepki gösterdi.

İçişleri Bakanlığı tarafından alıan kararın halkın seçme ve seçilme hakkının doğrudan yok sayılması olduğunu söyleyen Zeytun, “Ülkedeki siyasal, sosyal, ekonomik sorunların çözümü için öncelikle insan haklarına saygıyı bir devlet kültürü haline getirmek, barış ve demokrasiyi tesis etmek gerekir. Bizler kentin sivil toplum ve meslek örgütleri olarak, siyasi iktidarı halkın iradesine yapılan bu müdahaleden vazgeçmeye ve seçilmiş belediye başkanlarını bir an önce göreve iade etmeye, tüm demokrasi güçlerini siyasi iktidarın bu müdahalesine karşı çıkmaya davet ediyoruz. Siyasi iktidarın bu tarz hukuksuz ve antidemokratik uygulamalarına artık son verilmesini talep ediyoruz” dedi.

BASIN AÇIKLAMASINA KATILAN KURUMLAR

  • İHD Diyarbakır Şubesi
  • TİHV Diyarbakır Temsilciliği
  • Diyarbakır Barosu
  • Diyarbakır Tabip Odası
  • Diş Hekimleri Odası
  • Hak İnisiyatifi Diyarbakır Temsilciliği
  • TMMOB Diyarbakır Bağlı Odalar
  • KESK Diyarbakır Şubeleri
  • DİSK Diyarbakır Bölge Temsilciliği
  • Rosa Kadın Derneği
  • Kadının Dayanışma Hali Derneği
  • SHU-DER Diyarbakır Şubesi
  • Mezopotamya Psikologlar İnisiyatifi

İŞVERENLER DE KAYYUMLARA TEPKİ GÖSTERDİ

Diyarbakır, Mardin ve Van’da belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına işveren örgütlerinden de tepki geldi:

“Toplumun tüm kesimlerini içerisine alan toplumsal barışı da sağlayacak yeni bir barış süreci için tekrar girişimlerde bulunulmasını ekmek kadar, su kadar elzem buluyoruz. Bu ülkenin, bu coğrafyanın harcanacak bir lirası, heba edilecek bir saniyesi ve kaybedecek tek bir canı yoktur. Çünkü coğrafyamız; demokratik teamüller, temel hak ve özgürlükler için yeterince bedel ödemiştir.”


SAMSUN'DA KAYYUMLARA KARŞI ORTAK AÇIKLAMA

Diğer pek çok ilde de kayyumlara karşı basın açıklamaları ve ortak açıklamalar yapıldı. Samsun’da HDP İl Örgütünün çağrısı bir araya gelen siyasi parti ve kitle örgütleri SYKP binasında basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya EMEP, ÖDP, Halkevleri, SYKP, TKP, ESP ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği katıldı.

Açıklamayı yapan HDP İl Eş Başkanı Cevdet Bakın, kayyum atamaların darbe olduğuna dikkat çekti. Hükümetin sandıkta kazanamadığını şiddet ve zorla hayata geçirdiğini söyleyen Bakın, “Halkın iradesini gasbeden, sandık iradesini ve seçimleri tanımayan bir iktidara karşı tüm muhalefet partilerini, sendika ve meslek birliklerini, demokratik kitle örgütlerini dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.

Kayyum atamalara Balıkesir’den de tepkiler geldi. HDP, CHP ve EMEP il başkanları yaptıkları açıklamalarla belediyelere kayyum atanmasını kınadı.


BALIKESİR'DE HDP, EMEP VE CHP'DEN KAYYUM TEPKİSİ

HDP Balıkesir İl Eş Başkanı Mehmet Ağa Benli il binasında basın açıklaması düzenledi:
“İçişleri Bakanlığı hak ve özgürlüklerin gasbedilmesinin, provakasyonların, demokrasinin zerresini bile bırakmayan karar ve uygulamaların tetikçisidir ve bir darbe odağıdır. Bu sadece HDP’nin sorunu değildir; tüm Türkiye halklarının, tüm demokrasi güçlerinin ortak sorunudur. Susmayın, susmak onaylamaktır.”

Evrensel’e konuşan Emek Partisi Balıkesir İl Başkanı Mehmet Cemil Tosunoğlu ise yapılan uygulamanın demokrasi anlayışıyla bağdaşmadığını belirterek “AKP iktidarı seçimle alamadığı belediyeleri kayyumla el koyarak elde etme çabası içindedir. İktidarın seçmen taşıma gibi türlü oyunlarla ele geçirdiği belediyelere rağmen halk bu bölgelerde ezici bir çoğunlukla yeniden HDP demiştir. Bu uygulama demokrasi ve hukuk açısından hiçbir geçerliliği olmayan bir uygulamadır ve dolayısıyla da bu atanan kayyumların dayanağı yoktur” dedi.

CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı ise sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımla Diyarbakır, Mardin ve Van Belediye Eş Başkanlarının görevden alınmasına tepki gösterdi:

“Halkımızın sorunlarını anlamayanlar, çiftçimizin, işçimizin, emekçimizin, memurumuzun, esnafımızın ekonomik sıkıntılarına çözüm olamayanlar, Diyarbakır, Mardin ve Van’ın seçilmiş belediye başkanlarını halkın iradesini yok sayılarak görevden alınması ve kayyum atanması ülke demokrasimize yapılan bir darbedir.”


CHP KOCAELİ İL ÖRGÜTÜ: SARAYDAN GELEN EMİR İLE GÖREVDEN ALINDILAR

CHP Kocaeli İl Örgütü de kayyumlara dair açıklamada bulundu. CHP Kocaeli İl binasında gerçekleşen açıklamaya yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra partililer de katıldı. CHP Kocaeli İl Başkan Vekili Harun Özgür Yıldızlı tarafından yapılan açıklamanın satır başları şöyle:

“Milletin sandığa yansıttığı irade sonucu seçimle gelen bir yönetim, yine aynı iradenin göstereceği sonuç ile seçimle gitmelidir. Seçme ve seçilme hakkına sahip olan kişilerin, sandıktan çıkan sonuca göre görevlendirildikten henüz 5 ay sonra görevden alınmaları millet iradesine darbedir. Alınan karar hukuki değildir, tamamen siyasidir. Bu karar yalnızca sarayın isteklerine hizmet etmektedir.

Devletin, terör örgütü ile ilişkili olduğunu kanıtlayıp, belgelediği tüm siyasi oluşumları kapatma yetkisi vardır. Bu bağlamda seçimlere sokmama hakkı da vardır. Seçme ve seçilme hakları hususunda 5 ay önce hiç bir engeli olmayan, 3 belediye başkanı dün, hukukun üstünlüğü yok sayılarak görevden alınmıştır.

Saraydan gelen emir ile görevden alınan belediye başkanlarının, iddia edildiği gibi, devletimizin vazgeçilmez unsurlarına aykırı uygulamaları, yaptırımları, çalışmaları var ise bunları kamuoyuna belgeleri ile açıklamak zorundasınız.”

“SEÇMEN İRADESİNE SAHİP ÇIKMAK TÜRKİYE’YE SAHİP ÇIKMAKTIR”

CHP Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş da yazılı açıklama yaparak kayyumlara tepki gösterdi. “Demokrasilerde kural açıktır. Seçimle gelen seçimle gider, seçimle gelen kayyımla gidecekse, sandık anlamını kaybeder. Millet iradesiyle inatlaşılmaz” diyen Akkuş, millet iradesine yeni bir saray darbesi yapıldığını ifade etti. “Darbe dönemlerinde ne yapıldıysa bugün de o yapılmıştır” ifadelerini kullanan Akkuş, sandık hukukuna vurulan her darbenin demokrasiye vurulmuş darbe olarak görülmesi gerektiğinin altını çizdi:

“Sandığa ve seçmen iradesine sahip çıkmak, demokrasiye ve Türkiye’ye sahip çıkmaktır. Belediye başkanlarının görevden alınması kararı hukuki değil siyasidir.”

İSTANBUL’DAKİ KİTLE ÖRGÜTLERİNDEN ‘DEMOKRATİK DİRENİŞ’ ÇAĞRISI

İstanbul’da 9 sivil toplum örgütü de ortak açıklama yaparak kayyum atamalarına karşı “demokratik direniş” çağrısı yaptı. Barış İçin Sinemacılar, Demokrasi İçin Birlik, Demokratik İslam Kongresi, Diyalog Grubu, Doğu Güneydoğu Dernekler Platformu, Hak ve Adalet Platformu, Sine-Sen, Sosyal Demokrasi Vakfı ve Yurttaş Girişimi, ortak yazılı açıklama yaparak, kayyum atamalarına tepki gösterdi.

“Diyarbakır, Mardin ve Van’da gasp edilen halkın iradesidir ve buna karşı sessiz kalamayacağız” denilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Anayasayla güvenceye alınmış seçme ve seçilme hakkı bir kez daha çiğnendi. Halkın yerel seçimlerde ortaya koyduğu demokratik irade gasp edildi.  Seçimle kazanamadığını anayasaya aykırı olarak ele geçirmeye çalışan siyasi iktidar, yerel seçimlerde güçlerini ortaklaştıran toplum kesimlerinin ortaya koyduğu eşit yurttaşlık ilişkileriyle, barış ve huzur içinde bir arada yaşama talebine, hak gaspı ve şiddetle karşılık verdi. Demokrasiden ve barıştan yana olmayan tutumunu bir kez daha gösterdi.” 

GEBZE'DE BASIN AÇIKLAMASI ENGELLENDİ

HDP Gebze İlçe Örgütü, kent meydanına çağrı yaparak basın açıklaması yapmak istedi ancak kolluk kuvvetlerince izin verilmeyen açıklama, parti ilçe binasında gerçekleşti. Açıklamaya CHP İlçe Örgütü ve Emek Partisi İlçe Örgütü de destek verdi.


ŞIRNAK, ÇANAKKALE, MANİSA'DA KAYUMMLARA TEPKİ: TÜRKİYE HALKLARININ ORTAK SORUNDUR

HDP’liler, Çanakkale ve Manisa’nın Turgutlu ilçesinde belediyelere kayyum atanmasına tepki göstererek, “Susmayın, susmak onaylamaktır” dedi. HDP Çanakkale İl Örgütü, parti binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı yapan HDP Çanakkale il yönetiminden Abdullah Güler belediye meclis üyelerine ve çalışanlarına yönelik ağır gözaltı operasyonunun halen sürdüğüne dikkat çekti. Güler, üç belediyeye kayyum atanmasının siyasi bir darbe olduğunu belirterek "İçişleri Bakanlığı ve iktidar, Sayıştay raporlarında da görüldüğü gibi, kayyumlar aracılığıyla yolsuzlukların ve hırsızlıkların odağı olmuştur” şeklinde konuştu.

İktidar ve İçişleri Bakanlığı’nın geçmiş kayyum döneminde yapılmış olan yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin ortaya çıkarılmasını hazmedemediğini kaydeden Güler, “Bu sadece HDP’nin ve Kürt halkının sorunu değildir; tüm Türkiye halklarının, tüm demokrasi güçlerinin ortak sorunudur. Susmayın, susmak onaylamaktır” dedi.

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde de Hakların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Örgütü, kayyum atanmalarına tepki gösterdi. Parti binasında yapılan açıklamaya sivil toplum örgütü temsilcileri destek verdi. Açıklamayı, HDP İl Eşbaşkanı Kerem Taylan okudu. 

İktidarın demokratik meşruiyetinin kalmadığını ifade eden Taylan, “Bu uygulamaları halkımız asla kabullenmeyecektir. Daha önceden olduğu gibi iradesine, seçilmişlerine, partisine sahip çıkacaktır. Halkın iradesini gasbeden, sandık iradesini ve seçimleri tanımayan bir iktidar karşısında tüm demokrasi güçlerini, vicdan sahibi tüm yurttaşlarımızı, Meclis içindeki ve dışındaki tüm muhalefet partilerini, sivil toplum kuruluşlarını, sendika ve meslek birliklerini, demokratik dernekleri dayanışmaya çağırıyoruz” diye belirtti. 

Şırnak’ın Cizre ilçesinde HDP’li 3 büyükşehir belediyesine atanan kayyumları protesto etmek için açıklama yapıldı. HDP İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya, Cizre, İdil ve Silopi belediye eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

“Direne direne kazanacağız” sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan HDP Cizre Belediye Eşbaşkanı Berivan Kutlu, kayyum atamalarının hukuka ve insan haklarına aykırı olduğuna dikkat çekti. Kayyum atamalarının yaşandığı Mardin’e gittikleri sırada polisler tarafından engellendiklerini hatırlatan Kutlu, “Bunu kınıyoruz. Tüm dünya bunu izliyor. Demek ki onlar da bu hukuksuzluğa yardım ediyor. Bunu asla kabul etmeyeceğiz. Bizi belediyelerden atsalar dahi halkımızın içinde olmaya devam edeceğiz. İstediklerini ele geçiremeyecekler. Bizim gönlümüz halkımızladır. Halkımızın gönlüde bizimledir” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çaya yüzde 15 zam daha geldi

SONRAKİ HABER

Mimarlar Odası, AOÇ arazilerini satışa çıkaran TOKİ’ye dava açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...