20 Ağustos 2019 23:58

"Farklı kıtadan dansçılarla olmak heyecan vericiydi"

Şerif Karataş, 38’inci Battery Dance Festivali’ne katılan Mezopotamya Dans Topluluğu üyeleriyle konuştu.

Fotoğraf: Steven Pisano

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) bünyesinde çalışmalarını sürdüren Mezopotamya Dans Topluluğu, ABD’nin New York eyaletinde düzenlenen 38’inci Battery Dance Festivali’ne katıldı. 11 ve 12 Ağustos’ta gerçekleşen festivalde topluluk, “Leyla” ve “Hêk” adlı dans performansını sergiledi.

Mezopotamya Dans Topluluğundan Serhat Kural, Yeşim Coşkun ve İsmet Köroğlu ile festivali ve festival izlenimlerini konuştuk. Dansçılar “Amerika kıtasında yarattığımız hareket dizilimini oradaki dansçılara öğretmek ve onların bedeninde bunu görmek, izlemek, gerçekten çok heyecan vericiydi” dedi.

"MADDİ OLARAK SORUNLAR YAŞADIK"

Serhat Kural, festivale nasıl davet edildiklerini anlatarak başladı konuşmasına... 2016 yılında Zeynep Tanbay Dans Projesi’yle birlikte dansçı olarak, Battery Dance Festivaline katıldığını ve Festivalin Direktörü Jonhatan Hollander ile iletişim kurduklarını aktaran Kural şunları söyledi: “Hollander sosyal medyadan çalışmalarımı takip ediyordu. Nisan ayında bir paylaşımıma verdiği cevapta, ‘Festivalimize katılır mısınız’ diye yazdı. Aradan bir hafta geçti. Hollander, bana mail attı. Mailinde, ‘Davetimi neden dikkate almıyorsun?’ diye sordu. Ardından görüşmeler başladı. Elimizde olan projeleri istedi. Biz de projeleri gönderdik.” Dört aya yakın bir sürede mail üzerinden yapılan yazışmanın ardından hazırlıklara başladıklarını dile getiren Kural “Festivale, devlet veya vakıf destekli dans toplulukları katılıyor. Bizim böyle bir durumumuz yoktu. Bütçemiz olmadığı için maddi olarak sorunlar yaşadık.” diyerek bu süreçte yaşadıkları sorunları aktardı.

"DANS SEKTÖRÜ ÇOK GELİŞMİŞ"

Almanya’nın Wiesbaden kentinde yapılan Maifest başta olmak üzere Avrupa’nın farklı ülkelerinde birçok festivale katıldıklarını dile getiren Kural, son katıldıkları festivalin önemini “Dans sektörü çok gelişmiş, çok büyük... Profesyonelleşmenin çok üst boyutlarda olduğu bir kıta.” sözleriyle açıkladı. Festivale katılmalarının kendileri için çok önemli olduğuna vurgu yapan Kural, dans gösterimlerine gelen tepkilere ilişkin şunları söyledi: “Buradaki gruplar sadece dans ediyor fakat siz bir şeyler anlatıyorsunuz. Bu bizi çok etkiledi. Bizim sitilimiz ve dansa yüklediğimiz duygu ve fikir de farklıydı. Bu durum onlar için çok dikkat çekici geldi. Biz de nasıl özgün bir yolda olduğumuzu o platformda gördük.”

Mezopotamya Dans olarak, bugüne kadar hiç deneyimleyemedikleri bir süreç yaşadıklarını belirten Kural, bir günlük atölye çalışması yaptıkları bilgisini verdi. Atölyeye katılan dansçılara “Leyla” projesinden bölümler öğrettiklerini belirten Kural, “Amerika kıtasında yarattığımız hareket dizilimini oradaki dansçılara öğretmek ve onların bedeninde bunu görmek, izlemek, gerçekten çok heyecan vericiydi.” dedi.


"BAŞKA YERLERDEN DAVETLER ALDIK"

Festivalin, dans açısından büyük bir önem taşıdığını anlatan Yeşim Coşkun farklı kıtalardan ve farklı ülkelerden katılımın gerçekleştiğini belirtti. Bu yıl 38’incsi yapılan festivalde farklı dans tekniklerini görmenin yanı sıra farklı kültürlerle iletişim kurma fırsatı yakaladıklarını anlatan Coşkun şunları söyledi: “16 ülkenin dansçıları sahne aldı. Böylesi bir festivalde, İstanbul’dan Kürt dans grubu Mezopotamya Dans olarak anons edilip, sahnede olmak, bizim için gururluydu. İlgileri çok iyiydi. Yaptığımız dans gösterimleri sonrası olumlu geri dönüşlerin yanı sıra farklı davetler aldık. Henüz net olmamakla birlikte, böyle davetlerin konuşuluyor olması çok anlamlı oldu bizim için.”


LEYLA VE HÊK DANSLARI

Festivalde sergiledikleri dans projeleri hakkında İsmet Köroğlu bilgi verdi. 2015’te koreografisini Serhat Kural’ın yaptığı Leyla Bedirxan’ın biyografisinin işlendiği “Leyla” ve 2017’de koreografisini İsmet Köroğlu’nun yaptığı “Hêk” projeleriyle festivale katıldıklarını belirtti. Yaptıkları hazırlık çalışmalarına ilişkin Köroğlu, “Önce masa başında teorik çözümlemeler ve bir harita yarattık. Sonrasında pratik kısmına geçip haftada 4 gün prova alarak gösterime yoğun bir çalışma yaparak hazırlandık” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Bakan "Nohut ithal edilmedi" derken TÜİK "ithalata 118 milyon dolar ödendi" dedi

SONRAKİ HABER

Akdeniz’deki insanlık dramı büyüyor: Open Arms gemisindeki göçmenler kötüleşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...