20 Ağustos 2019 11:27

Tüm Bel-Sen: Belediye başkanları ve emekçiler görevine iade edilsin

Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine atanan kayyumun ilk iş olarak belediye emekçilerini görevden almasına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt, görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı’nın yerine atanan valinin ilk işinin 31 Mart yerel seçimleri öncesi kayyum döneminde açığa alınan ve seçim sonrası işlerine dönen 34 belediye emekçisini yeniden açığa almak olduğunu söyledi. Bozkurt, hem görevden alınan belediye başkanlarının hem de açığa alınan belediye emekçilerinin görevlerine iade edilmesini istedi.

KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen Genel Merkezi, Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının görevden uzaklaştırılarak kayyum atanmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Genel Merkez toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya KESK MYK üyeleri de katıldı.

Açıklamayı yapan Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde atanan valinin ilk işinin 31 Mart yerel seçimleri öncesi kayyum döneminde açığa alınan ve seçim sonrası işlerine dönen 34 belediye emekçisini yeniden açığa almak olduğunu söyledi. Kayyumların gelir gelmez emekçiler üzerindeki baskıyı artırdığını belirten Bozkurt, AKP’nin kazanamadığı belediyelerde kadrolaşmak ve demokratik yapıyı bozmak istediğini ifade etti. Bozkurt, “Kamuyu kendi yandaşlarına peşkeş çekmek istiyorlar. Kayyumların belediyeye vergisini ödeyen vatandaşa yaptığı hiçbir şey yok. Kayyum döneminin kirli çamaşırları, yaptırdıkları banyolar, yedikleri fıstıklar, parayı nereye harcadıkları 31 mart yerel seçimleriyle ortaya çıktı” dedi.

‘KAYYUMLAR KENDİLERİNE KÜÇÜK SARAYLAR YAPTI’

OHAL döneminde atanan kayyumlarla 1500 üyelerinin işini kaybettiğini hatırlatan Bozkurt, belediye emekçilerinin sendikal hak ve özgürlükleri, toplusözleşmelerle elde ettiği kazanımların hiçe sayıldığını söyledi. Bozkurt, “Seçilmediği için halka karşı sorumluluğu olmayan kayyum yönetimleri belediyelerin olanaklarını, kendilerine makam odalarında küçük saraylar yapmak, AKP teşkilatları ve yandaş örgütlenmelere rantçı belediyecilik için düpedüz peşkeş çektiler” dedi.

31 Mart yerel seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Seçilemezler, seçilseler de yönetemezler, yine kayyum atarız” açıklamalarını hatırlatan Bozkurt, “İstanbul seçimlerini kaybeden iktidarın YSK darbesiyle İstanbul halkının iradesini hiçe sayması nasıl politik bir karar ise Diyarbakır, Mardin, Van belediyelerine kayyum atamaları da aynı politik karardır” diye konuştu.

‘GÖREVLERİNE İADE EDİN’

Bozkurt, sürecin otoriterleşen devlet mekanizmasının yerel demokrasiyi kontrol altına alma isteğinin dışa vurumu olduğunu belirterek, “2015 sürecini yeniden örgütleyerek içinde bulunduğu çoklu kriz sürecini aşmaya, ömrünü uzatmaya çalışan hükümete, her seferinde aynı sonucun alamayacaklarını hatırlatırız” dedi. Demokrasiyi savunmaya devam edeceklerini belirten Bozkurt, seçilmiş belediye başkanlarının ve açığa alınan belediye emekçilerinin göreve iade edilmesini istedi.

KAYYUM YÖNETİMİNDEN VAZGEÇİN

KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, kayyum atamalarının halkın iradesine ve demokrasiye darbe olduğunu söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu ve görevden  alındığı süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “Adalet, hukuk, demokrasi herkes için lazım olacak” sözlerini hatırlatan Gürbüz, seçilmiş belediye başkanları ve parlamenterlerin zorbalıkla karşılaşmalarını onaylamadıklarını söyledi. Gürbüz, kayyum yönetiminden vazgeçilmesini ve görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının görevlerine iade edilmesi gerektiğini söyledi.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

KESK üyesi kamu emekçileri pek çok ilde eylem yaptı: Sefalet zammına hayır

SONRAKİ HABER

Afşin Elbistan A Termik Santralinde oksijen tüpü alev aldı, 2 işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...