20 Ağustos 2019 11:09

KESK üyesi kamu emekçileri pek çok ilde eylem yaptı: Sefalet zammına hayır

KESK üyeleri pek çok ilde eylemler düzenleyerek hükümetin toplusözleşme sürecinde sefalet zammı dayatmasını protesto etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hükümetin, milyonlarca kamu emekçilerine ve emeklilerine yüzde 4’lük zam teklifi tepkiyle karşılandı. KESK’e bağlı sendika üyesi kamu emekçileri Türkiye genelinde “Sefalet zammına hayır” dedi.

Kamu emekçisi ve emeklilerinin önümüzdeki iki yılı kapsayacak olan toplusözleşmesinde müzakere süreci bitti. Dün itibariyle hakem kuruluna başvuru süreci başladı. Hükümet ve yetkili konfederasyon Memur-Sen arasında devam eden görüşmelerde, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2020 yılı için yüzde 4+4 ve 2021 yılı için yüzde 3+3 oranındaki zam teklifini revize etmedi. KESK de hükümetin zam teklifine karşı illerde eylemler yaptı.

"GELİRİMİZ İKİ YILDA YÜZDE 40 ERİDİ"

Ankara’da yapılan eylemin adresi Çalışma Bakanlığının önüydü. “Hükümet zammını al başına çal”, “Sefalete teslim olmayacağız” sloganlarının atıldığı eylemde konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nusret Sulkalar, zam teklifinin günlük bir çay parasına bile denk gelmediğini söyledi. İşçinin ve emekçinin enflasyon karşısında ezdirildiğini ifade eden Sulkalar, “Kamu emekçileri ve emeklileri olarak reel gelirimiz son iki yıl içinde yüzde 40 eritilmiştir. Bu erimeyi gideremeyen sorunlarımıza çözüm üretmeyen hiçbir teklifin gerçekte karşılığı yoktur. İğneden ipliğe zamlar gelmiş ve giderek artıyor. Buna rağmen 20 milyonluk devasa bir kitleye sefalet, yoksulluk, güvencesizlik teklif ediliyor” dedi.

ENFLASYON YÜZDE 30, EMEKÇİYE YÜZDE 4 ZAM!

Ardından söz alan KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, grevli toplusözleşme hakkı olmaksızın kamu emekçilerinin sağlıklı bir hak elde etmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Gürbüz, “Ne kadar haklı olduğumuz bugün bu masanın geldiği noktada bellidir. Ülkede yüzde 30 enflasyon gerçekleşiyor, emekçiler açlık seviyesinde yaşıyor buna karşın yüzde 3-4 gibi komik öneriler sunuluyor” dedi.

MEMUR-SEN'E ELEŞTİRİ

Memur-Sen’in saat 15.00’te iş bırakma kararını eleştiren Gürbüz, “Saat 15.00’te iş bırakma eylemi olmaz. Bu şekilde kamu emekçilerini maniple edemezsiniz. Yarından itibaren istediğiniz kadar istediğiniz gün sayısıyla iş bırakmaya ve üretimden gelen gücümüzü kullanmaya hazırız” diye konuştu. Emeklerinin karşılığını istediklerini belirten Gürbüz, “Dünyanın 17. büyük ekonomisinde kamu emekçileri yoksulluk sınırının altında mı yaşar” dedi.

İZMİR'DE TİS AÇIKLAMASINA VALİLİK ENGELİ

Hükümetin kamu emekçilerine düşük zam dayatmasına karşı SES Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İşyeri Temsilciliğinin yapmak istediği basın açıklaması, İzmir Valiliğinin 10 günlük eylem yasağı kararı gerekçesiyle iptal edildi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Merkez yemekhane önüne gelen işyeri temsilcileri “İnsanca bir yaşam için sefalet zammını reddediyoruz” yazılı pankart açarak çevrede bulunan sağlık çalışanlarına valiliğin yasak kararını ve TİS’e yapılan teklifi kabul etmediklerini anlattı.

KESK İZMİR ŞUBELER PLATFORMU: SON SÖZÜ EMEKÇİLER SÖYLEMELİ

KESK İzmir Şubeler Platformu Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi Önünde basın açıklaması yaptı. Platform adına basın açıklamasını okuyan BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, “Günlük bir çay parasına bile denk gelmeyen artışla kamu emekçileri ve emeklileri ile dalga geçilmeye devam edilmektedir. Maaşlarımızın ‘revize’ adı altında sefalet oranlarında artırılmasını öngören bu teklifi kabul etmek mümkün değildir” dedi.

İktidarın “işçiyi, memuru enflasyona ezdirmedik” sözlerinin hiçbir karşılığı olmadığını ifade eden Güven, "İşkollarının taleplerinin, 3600 ek göstergenin, ek ödemenin, zorunlu BES’in, kreş hakkının, iş güvencesinin konuşulmadığı toplu sözleşme kabul edilemez. Belli ki bu toplu sözleşme düzeni ihtiyacı karşılamamaktadır. Bu nedenle TİS suzatılmalıdır. Hükümetin ve sendikaların teklifleri emekçilerin oyuna sunulmalı, son sözü emekçi söylemelidir. Buradan tüm sendikaları ve emekçileri gerçek bir toplu pazarlık hakkı için birlikte mücadele etmeye ve krizin bedelini sahiplerine iade etmeye çağırıyoruz.” dedi.

BURSALI KAMU EMEKÇİLERİ: KAYIPLARIMIZI GÖRMEYEN SEFALET TEKLİFİ YOK HÜKMÜNDEDİR

KESK Bursa Şubeler Platformu da hükümetin açıkladığı TİS teklifini protesto etti. Heykel'de bir araya gelen KESK üyelerine siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Açıklamada yeni bir satış sözleşmesine izin vermemek için ortak mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı.

Eyleme destek veren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Orhan Sarıbal, kayyumlara karşı birlikte yan yana, omuz omuza mücadele ederek ve bu mücadeleyi bitirerek faşizmi ve diktatörlüğü hep beraber yeneceklerini ifade etti.

Heykelde yapılan açıklamada konuşan KESK Bursa Şubeler Platformu Sözcüsü İrfan Açık, “Maaşlarımızın ‘revize’ adı altında sefalet oranlarında artırılmasını öngören bu teklifi kabul etmek mümkün değildir. Yaşanan gerçek enflasyon ile TÜİK’in açıkladığı rakamlar arasındaki uçurum yıllardır maaşlarımızı eritmeye devam etmektedir” dedi.

Memur-Sen’e de tepki gösteren Açık, “Bugün böbürlendiğiniz noktalara nasıl geldiğinizi, sırtınızı nerelere dayadığınızı, mevcut antidemokratik yasalardan, gerçek, evrensel toplu pazarlık sisteminden uzak köhne sistemden nasıl nemalandığınızı dünya alem biliyor. Bugüne kadar danışıklı dövüş oyunlarından sonra imzaladığınız mutabakatların bedelini kendi üyeleriniz de dahil beş milyon kamu emekçisi ve emekli ödemiştir. Ödemeye de devam etmektedir. Hiçbir kamu emekçisinin tarihe kara bir leke olarak geçecek yeni bir satış sözleşmesine tahammülü kalmamıştır” dedi.

KAYSERİ’DE KAMU EMEKÇİLERİ ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI YAPTI

Kayseri’de de KESK üyeleri toplusözleşme görüşmelerinde kamu işveren heyetinin teklif ettiği sefalet zammına ilişkin Eğitim Sen Kayseri Şube binasında basın açıklaması düzenledi.

Açıklamayı yapan Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı Zeynep Vural, “Halktan yana bir kamu hizmeti, güvenceli istihdam, güvenli gelecek, demokratik ve adil bir çalışma yaşamı, insanca yaşamaya yetecek bir ücret ve tüm taleplerin hayat bulması için, gerçek bir toplu pazarlık hakkı için birlikte mücadele etmeye, yeni bir satış sözleşmesine izin vermemek için yan yana, omuz omuza olmaya devam ediyoruz. Unutmayalım ki gerçek sendika müteşekkir olmaz, mücadele eder. Araçlarımız net; grev ve iş yerlerinden doğru birleşik mücadele” dedi.

Öte yandan SES Kayseri Şube Başkanı Orhan Karakaya ise “Samimi hak almaya dönük bir eylem yapılacaksa bu tüm sendikalarla, çalışanlarla ortak yapılmalı. Bu grev KESK, Kamu Sen ve diğer sendikalarla birlikte yapılmalı” dedi.

"HÜKÜMET 20 MİLYONLUK KİTLEYE SEFALET TEKLİF EDİYOR"

Atatürk Parkı'nda bir araya gelen KESK Adana Şubeler Platformu üyeleri enflasyon oranının dahi altında kalan teklifin emekçi ile alay etmek olduğunu ifade etti. Platform adına basın açıklamasını okuyan Alaattin Süzer, açlık sınırının 2 bin 100, yoksulluk sınırının 6 bin 800 TL’yi aştığı, emekçi kesimlerin yaşadığı gerçek enflasyonun yüzde 30’ları bulduğu koşullarda hükümetin sefalet, yoksulluk, güvencesizlik teklif ettiğini belirterek kamu emekçilerini hakları için ortak mücadeleye çağırdı.

SAMSUN’DA HÜKÜMETİN SEFALET DAYATMASI PROTESTO EDİLDİ

KESK Samsun Şubeler Platformu da Süleymaniye geçidinde basın açıklaması yaparak hükümetin toplusözleşme sürecinde dayattığı sefalet zammını protesto etti. Açıklamaya emekten yana siyasi partiler de destek verdi. Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz, hükümet ile yandaş konfederasyon arasında ‘toplusözleşme tiyatrosu’ yapıldığını ifade etti. Yavuz, halktan yana kamu hizmeti, güvenceli istihdam, güvenli gelecek, insanca yaşamaya yetecek bir ücret ve kamu emekçilerinin diğer tüm talepleri için omuz omuza mücadele çağrısı yaptı.

KOCAELİ VE ZONGULDAK'TAN ÇAĞRI: YENİ BİR SATIŞ SÖZLEŞMESİNE İZİN VERMEYELİM

KESK Kocaeli Şubeler Platformu, İzmit İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı'nda bir araya gelirken, KESK Zonguldak Şubeler Platformu üyeleri de Madenci Anıtı’nda buluştu. Yapılan açıklamalarda "Yetkinin asıl sahiplerini, sendikalı, sendikasız tüm kamu emekçilerini, sefalete terk edilen emeklileri yeni danışıklı dövüş oyunlarına karşı haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Yeni bir satış sözleşmesine izin vermemek için yan yana, omuz omuza olmaya davet ediyoruz" denildi. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İŞKUR'a göre işsiz sayısı 379 bin azalarak 4 milyon 39 bin oldu

SONRAKİ HABER

Tüm Bel-Sen: Belediye başkanları ve emekçiler görevine iade edilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...