20 Ağustos 2019 10:54

Çavuşoğlu’dan İdlib açıklaması: Rejim ateşle oynamamalı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib’de TSK konvoyuna yönelik saldırıya ilişkin “Rejimin ateşle oynamaması gerekiyor. Askerimizin güvenliği için ne gerekiyorsa yaparız" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Fotoğraf: Alparslan Çınar/DHA

Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de TSK konvoyuna düzenlenen saldırıya ilişkin açıklamada bulundu. Çavuşoğlu, “Rejimin ateşle oynamaması gerekiyor. Askerimizin güvenliği için ne gerekiyorsa yaparız” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, El Salvadorlu mevkidaşı Alexandra Hill ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de “Destekliyoruz” dediği Suriye ordusunun İdlib'deki askeri operasyonu kapsamında yapılan saldırıya ilişkin şunları söyledi:

“İdlib'de ateşkesi sağlamamız lazım. Dün bir taciz oldu. Gerek olursa Sayın Lavrov ile ben de görüşürüm. Her düzeyde temaslarımız var. Dünkü misyonumuzun da görevi 9. Gözlem Noktası'nın güvenliğini sağlamak. Şu anda başka bir yere taşıma gibi bir niyetimiz yoktur. Askeri tedbirler alınıyor. Rejimin de ateşle oynamaması gerekiyor. Kendi askerimiz ve gözlem noktasının güvenliği için ne gerekiyorsa yaparız. Siyasi sürece ve diğer konulara odaklanmamız lazım.”

"ABD İLE MÜZAKAREYİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Çavuşoğlu, Urfa’da ABD ile “güvenli bölge” kapsamında kurulan harekat merkezine dair de şunları kaydetti:

“Harekât merkezi ile ABD'den yetkililer gelmeye başladı, bölgede çalışmalar devam ediyor. Güvenli bölgenin oluşması için iyi bir adım atıldığını söyledik zaten. Teknik düzeydeki çalışmalarda ele alınan konular. ABD'nin ikinci bir Münbiç süreci inşa etmesine izin vermeyeceğiz. Terör örgütlerine silah vermesi ve işi zamana yaymasını tolere etmemiz mümkün değil. Anlaştığımız ve anlaşamadığımız konular var. Müzakeremizi sürdüreceğiz. Oraya girme konusunda da hazırlıklarımız var.”

Milli Savunma Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada Suriye'nin İdlib bölgesinde, TSK’nin konvoyuna düzenlenen havanlı saldırıda 3 kişinin öldüğü bildirilmişti. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada saldırının Suriye Ordusu tarafından gerçekleştirildiği, Rusya'ya konvoyun geçişiyle ilgili bilgi verildiği ancak buna rağmen saldırıların devam ettiği iddia edildi.

LAVROV: TÜRKİYE'Yİ İDLİB KONUSUNDA BİLGİLENDİRDİK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da düzenlediği basın toplantısında İdlib’deki gelişmelerle ilgili açıklama yaptı. Heyet Tahrir el Şam grubunun İdlib'deki saldırılarının sert bir biçimde bastırılacağını söyleyerek, Türkiye’nin bu konuda bilgilendirildiğini belirtti. 

Lavrov, Rusya'nın savunma yetkililerinin İdlib'deki duruma ilişkin olarak Türkiyeli meslektaşları ile her gün temas halinde olduklarını söyleyerek "Söz konusu saldırılara cevap vereceğimiz konusunda Türk meslektaşlarımızı önceden uyarmıştık. Buna son verilemez, zira İdlib hususundaki anlaşma (Soçi Mutabakatı) teröristlere karşı ateşkes yapılmasını içermiyor. Teröristlerin provokasyonları Türk gözlemci askerlerin başları üzerinden yapılmaya devam etti” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Appointing of trustees in Diyarbakır, Mardin and Van municipalities protested in many provinces

SONRAKİ HABER

"Mevsimlik işçilerin çalışma dönemleri uzatılmalı"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...