19 Ağustos 2019 16:59

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Putin, "Suriye'deki güvenli bölgeden militanların farklı bölgelere aktarıldığı görülüyor" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron / Wikimedia Commons (solda) | Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin / Kremlin (sağda)

Paylaş

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüşen Rusya Devlet Başkanı Suriye'deki güvenli bölgeden "militanların" çıkarak saldırı düzenlediğini ve dünyanın farklı bölgelerine aktarıldıklarını söyleyen Putin, "İdlib'de bize ait hava üssüne birçok saldırı girişimi oldu. Bu nedenle Rusya, Suriye ordusunun İdlib'deki teröristlere karşı çabalarını destekliyor" diye konuştu. Macron ise Suriye'ye ilişkin, "Soçi'de mutabakata varıldığı üzere İdlib'de ateşkesin sağlanması gerekiyor" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmannuel Macron ile resmi yazlık konutunun bulunduğu Bregancon Kalesi’nde buluştu. Putin ve Macron, basın mensuplarının sorunlarını yanıtlamak üzere kamera karşısına geçti.

"ZELENSKİY İLE GÖRÜŞMEMİZ HAKKINDA MACRON’U BİLGİLENDİRECEĞİM"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmesi hakkında Macron’a bilgi vereceğini belirten Putin, “Ukrayna’nın yeni seçilen Devlet Başkanı ile son temaslarım hakkında Sayın Cumhurbaşkanı’na bilgi vereceğim. Burada görüşülecek, temkinli iyimserlik uyandıran bazı konular var” dedi.

"NORMANDİYA FORMATININ ALTERNATİFİ BULUNMUYOR"

Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa'nın yer aldığı "Normandiya Dörtlüsü" formatının farklı bir alternatifinin bulunmadığını söyleyen Putin, “Anlaşma sağlamamız gereken birçok konu var. Zannediyorum ki bugün bu konuyu görüşeceğiz. Bunu mutlaka yapmalıyız. Ancak bana göre ‘Normandiya Formatının’ alternatifi bulunmuyor ve biz şüphesiz onu destekleyeceğiz” diye konuştu.

"FRANSA’NIN TUTUMUNUN RUSYA’NIN AVRUPA KONSEYİ’NE DÖNMESİNDE BÜYÜK ROLÜ OLDU"

Rusya’nın Avrupa Konseyi’ne dönmesinde Fransa’nın etkisinin olduğunu söyleyen Putin, “Fransa Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi, nükleer bir güç ve uluslararası güvenlik alanında kararların alınmasında büyük rolü var. Rusya’nın Avrupa Konseyi’ne dönmesinde Fransa’nın tutumu çok büyük, belki de kilit rol oynadı. Dolayısıyla Fransa ile işbirliği konusuna en ciddi şekilde yaklaştığımıza dair ek yorumlara ve kanıtlara gerek olmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

"SURİYE’DEKİ GÜVENLİ BÖLGEDEN MİLİTANLAR FARKLI BÖLGELERE AKTARILIYOR"

Suriye gündemini de ele alacaklarını dile getiren Putin, "Soçi’de İdlib bölgesinin bir kısmının silahlardan arındırılması ile ilgili anlaşma imzalanmadan önce bölge topraklarının yüzde 50’si teröristlerin kontrolündeydi, şimdiyse yüzde 90’ı onların kontrolünde ve biz oradan sürekli olarak saldırdıklarını görüyoruz. Bunun da ötesinde, ki bu çok tehlikeli, militanların o bölgeden dünyanın diğer bölgelerine aktarıldıklarını görüyoruz ve bu son derece tehlikeli bir şey” diye konuştu. Putin, “Suriye ordusunun söz konusu terör tehditlerinin durdurulması amacıyla yerel operasyonlar düzenleme çabalarını destekliyoruz” dedi. 

Toplantıdan sonra Putin ile yapacağı görüşmede, Ukrayna, İran ve Suriye'yi ele alacağı bilgisini paylaşan Macron ise Ukrayna konusunda Normandiya formatında (Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa) gelecek haftalarda bir zirvenin düzenlenmesini istediğini belirtti. 

MACRON: MAYIS'TA PUTİN'İN DAVETİ ÜZERİNE RUSYA'YA ZİYARETTE BULUNACAĞIM

Rusya ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkinin önem kazandığını ve mayısta Putin'in daveti üzerine Rusya'ya ziyarette bulunacağını açıklayan Macron, Rusya ile AB arasındaki ilişkide "Ukrayna" sorununun bulunduğunu ve bunun çözülmesi gerektiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Dünya Turu | Meksika: Zapatistalar yeni özerk bölgeler ilan etti, hükümet tanıdı

SONRAKİ HABER

II. Kayyum Dönemi: İlk gün izlenimleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa