19 Ağustos 2019 14:37

TMO fındık bedellerini 20 gün içinde ödeyecek

Toprak Mahsulleri Ofisince ürün alım bedellerinin üreticiye 20 gün içinde ödenmesi sağlanacak. TMO’nun fındıkta müdahale alımı yapması kararı alındı.

Fındık işçisi kadınlar

Fotoğraf: Nedim Kovan / DHA

Paylaş

Toprak Mahsulleri Ofisince (TMO) fındık müdahale alımları için randevu verilmesine başlanırken, ürün alım bedellerinin ise üreticiye 20 gün içinde ödenmesi sağlanacak. TMO’nun fındıkta müdahale alımı yapması kararı alındı. TMO tarafından, yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre, Giresun kalite kabuklu fındık kilogram başına 17 lira, levant kalite kabuklu fındık 16.5 lira, sivri kalite fındık ise 15.5 liradan satın alınacak. Ürün bedeli ödemeleri en geç 20 gün içerisinde yapılacak.

TMO tarafından alımı gerçekleştirilecek fındığa yönelik kriterler de belirlendi. Buna göre, kabuklu fındık alımları fiziksel analizle gerçekleştirilecek. Sağlam iç fındık oranı yüzde 40 ve üzeri, rutubet oranı yüzde 6’ya kadar, buruşuk iç fındık oranı yüzde 10’a kadar, çürük ve bozuk iç fındık oranı yüzde 3 ve altı, çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı yüzde 5 ve altı, yabancı madde oranı (taş, toprak gibi) yüzde 0.5 ve altı olan tüm fındıklar satın alınacak. Eski yıl mahsulü ürünlerin alımı ise yapılmayacak.

Üreticilerin, ürünlerini kurutarak, sağlıklı olarak korunabilecekleri jüt çuvallar içerisinde alım noktalarına getirmeleri gerekiyor. TMO’ya ürün teslim edecek üreticilerin, Çiftçi Kayıt Sistemi belgelerini güncellemeleri ve alım noktalarına randevu alarak gelmeleri önem taşıyor. Randevular, bugünden itibaren kurumun internet sitesinden alınabiliyor. Alımlar ise illere göre değişmekle birlikte 21 Ağustos’tan itibaren başlayacak. (Ankara/AA)

ÖNCEKİ HABER

CNN Türk yayınında bölge halkına "cahil" diyerek hakaret etti, kayyumu savundu

SONRAKİ HABER

4 maddede kayyumların 3 yıllık özeti: Yasak, borç, inkar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa