19 Ağustos 2019 13:57

İHD: Metris R Tipi Cezaevinde yaşanan insanlık dışı uygulamalara son verin

İHD İstanbul Şubesi, Metris R Tipi Cezaevinde kalan ağır hasta tutukluların yaşadıkları hak ihlallerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Metris R Tipi Cezaevinde kalan ağır hasta tutukluların yaşadıkları hak ihlallerine ilişkin Taksim’de bulunan şube binalarında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında bir an önce R tipi hapishanelerde yaşanan insanlık dışı uygulamalara ve işkenceye son verilmesi gerektiği vurguladı. 

"R TİPİ HAPİSHANELER HASTA MAHPUSLAR İÇİN İŞKENCE MERKEZİNE DÖNÜŞMÜŞ"

Basın açıklamasını Avukat Fırat Vural gerçekleştirdi. Vural, Metris R Tipi Hapishanesinde yaşanan insanlık dışı uygulamaları anlatmak için bir araya geldiklerini söyleyerek, "Bilindiği gibi Türkiye'de ağır hastalığı olan, fiziksel ve ruhsal engelli hükümlü ve tutuklu konumdaki mahpusların tedavilerinin sağlanması amacıyla,  Elazığ, Samsun, Manisa, Adana ve Metris ve Menemen'de rehabilitasyon merkezleri kurulmuştur. Ancak fiziki ve psikolojik açıdan ağır hasta konumdaki mahpusların tedavi edilmesi amacıyla açıldığı söylenen bu merkezler, bırakalım rehabilitasyon amaçlı tedavi yöntemlerinin gerçekleştirilmesini, hasta mahpuslar için eziyet ve işkence mekanlarına dönüşmüş durumdalar" dedi.

HASTA TUTUKLULARA İLGİLENİLMİYOR

Vural, Metris R Tipi Cezaevi'nde durumu ağır olan mahpusların aynı hücreye konularak birbirlerine bakmaya mecbur kılındığı, cezaevi personelinin her biri ayrı ve özel bir bakım gerektiren hasta mahpuslarla ilgilenmediği, beslenmenin yetersiz, hijyen koşullarının olumsuz olduğunu söyledi. Vural, "Adli tıp sürecinde, başkaca hastanelere sevklerde sıkıntılar yaşandığı, acil durumlarda yaşamsal sorunlar yaşandığı bilinmektedir.  Oysaki genel anlamda evrensel insan hakları ilkeleri, özel olarak da mahpus hakları ve hasta haklarıyla ilgili uluslararası sözleşmeler, mahpusların yaşam haklarına yönelik bu insanlık dışı uygulamaları, mahpusların kişiliğine ve temel haklarına yönelik saldırıları yasaklamıştır" diye konuştu.

"İNSAN HAKLARI ASKIYA ALINMIŞ DURUMDA"

Vural son olarak şunları söyledi: Son olarak boyundan aşağısı felçli olan Abdullah Turan, belden aşağısı felçli Serdal Yıldırım ve elleri bilekten ve dirsekten kesik konumda olup tüberküloz hastalığı nedeniyle aylardır kan kusan Ergin Aktaş’ın aynı hücrede birbirlerine bakmaya mahkum edildikleri koşullarda yaşadıkları işkenceler artık dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Ayrıca belirtmek isteriz ki derneğimize yapılan başvurularla, aileler ve avukatları aracılığıyla durumlarından haberdar olduğumuz siyasi mahpuslar dışında elde edilen bilgilere göre bu merkezlerde kalan adli mahpuslar açısından da insan hakları askıya alınmış durumdadır.Hasta mahpusların tutulma koşullarında yapılan girişimlere rağmen bir iyileşme yaşanmadığı gibi, bu insani olmayan cezalandırma biçimi artık eziyete, işkenceye dönüşmüştür. Bu konuda gerekli duyarlılık ve girişimler gerçekleştirilmediği, bir önlem alınmadığı sürece de bu işkence uygulaması devam edecektir.Yetkilileri bu insanlık dışı uygulamalara son vermeye, kamuoyunu duyarlılığa davet ediyoruz. R Tipi Hapishanelerde yaşanan işkenceye son verilsin.

"R TİPİ CEZAEVLERİNDE İNSANLIK SUÇU İŞLENİYOR"

Açıklamanın ardından avukat Gülizar Tuncer söz aldı. Türkiye’de cezaevlerinin yaşanmaz konumda olduğunu belirten Tuncer, hasta mahpuslar için durumun daha ağır olduğunu vurguladı. Tuncer, ağır hasta mahpusların tek başlarına hayatlarını idame ettiremedikleri için Rehabilitasyon (R) Tipi Cezaevlerine gönderildiğini hatırlatarak, "Devlet R Tipi Cezaevi'lerinde yaşananlara göz yumduğu için suç işliyor" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mardin'de kayyumun ilk ziyaretçileri; yolsuzluk ve usulsüzlükle anılan isimler

SONRAKİ HABER

Şirketlerin cirosu yüzde 12,3 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...