19 Ağustos 2019 12:34

İHD İstanbul Şube: Metris’te insanlık dışı uygulamalara son verilsin

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Metris R Tipi Cezaevinde kalan hasta tutukluların hak ihlallerine dikkat çekti, kamuoyu duyarlılığa çağrıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Metris R Tipi Cezaevinde kalan ağır hasta tutukluların yaşadıkları hak ihlallerine ilişkin Taksim’de bulunan şube binalarında basın toplantısı düzenledi.

Basın açıklamasını yapan Avukat Fırat Vural Metris R Tipi Cezaevinde durumu ağır olan mahpusların aynı hücreye konularak birbirlerine bakmaya mecbur kılındığı, cezaevi personelinin her biri ayrı ve özel bir bakım gerektiren hasta mahpuslarla ilgilenmediği, beslenmenin yetersiz, hijyen koşullarının olumsuz olduğunu söyledi.

Vural, “Adli tıp sürecinde, başkaca hastanelere sevklerde sıkıntılar yaşandığı, acil durumlarda yaşamsal sorunlar yaşandığı bilinmektedir.  Oysaki genel anlamda evrensel insan hakları ilkeleri, özel olarak da mahpus hakları ve hasta haklarıyla ilgili uluslararası sözleşmeler, mahpusların yaşam haklarına yönelik bu insanlık dışı uygulamaları, mahpusların kişiliğine ve temel haklarına yönelik saldırıları yasaklamıştır” diye konuştu.

Vural son olarak şunları söyledi: “Yetkilileri bu insanlık dışı uygulamalara son vermeye, kamuoyunu duyarlılığa davet ediyoruz. R Tipi Hapishanelerde yaşanan işkenceye son verilsin.” Avukat Gülizar Tuncer de Türkiye’de cezaevlerinin yaşanmaz konumda olduğunu söyledi, hasta mahpuslar içinse durumun daha ağır olduğunu vurguladı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sudan’da yeni konsey ilanı 48 saat ertelendi

SONRAKİ HABER

Düşük zamma imza atan Türk-İş yönetimine ve Ergün Atalay'a istifa çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...