20 Ağustos 2019 11:20
Son Güncellenme Tarihi: 20 Ağustos 2019 12:46

DEÜ GSF öğrencileri Narlıdere Kampüsü'nde nöbete başladı

Fakülteleri taşınmak istenen Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri ve akademisyenleri fakültede nöbete başladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) ile Devlet Konservatuvarı binalarının, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle Tınaztepe Kampüsü'ne taşınması kararının ardından, Narlıdere Kampüsü'ndeki atölye ve salonlarda çeşitli eşyaları kalan öğrenciler, bunları almak için gittiklerinde içeriye alınmadıklarını belirtti. Kampüsün önünde polis beklerken, öğrenciler hem taşınma kararını hem de içeriye alınmamalarını, okulun önünde bekleyerek protesto etmeye başladı. 19 Ağustos'ta gece saatlerinde kampüs önüne gelen ve gece burada uyuyan öğrenciler, bugün kampüs girişinin önündeki nöbeti başlattı.

GSF ve Devlet Konservatuvarı binalarının temmuz ayının başında Narlıdere’den Buca Tınaztepe Kampüsü'ne taşınması kararı alınınca öğrenciler buna karşı çıkarak açıklamalar yaptı. Fakülte ve konservatuvarın İzmir Büyükşehir Belediyesine ait olan Kültürpark'taki fuar hollerine veya Tarihi Havagazı Fabrikası'na taşınması konusu gündeme gelse de bir sonuç çıkmadı. Son olarak geçen 9 Ağustos'ta, GSF ve Devlet Konservatuvarı'nın, mevcut binaları yenilenene kadar Tınaztepe Kampüsü'ne taşınacağı açıklandı.

ÖĞRENCİLER OKUL ÖNÜNDE NÖBETE BAŞLADI

Kararın ardından öğrenciler, Narlıdere'deki kampüsün atölye ve salonlarında kalan çeşitli eşyalarını almak için okula girmek istedi. Ancak güvenlik personeli ve okul önünde bekleyen polisler, öğrencilerin içeriye girmesine izin vermedi. Sadece yüksek lisans sınavına girecek olan öğrenciler, sınav salonuna kadar polis eşliğinde girdi.

Taşınma kararının ardından, bu durumla ilgili birçok kez basın açıklaması yapıp, Tınaztepe Kampüsü'ndeki binaların güzel sanatlar ve konservatuvar eğitimi için gerekli altyapıya sahip olmadığını belirten ve buna karşı çıkan öğrenciler, bu kez de Narlıdere Kampüsü'nün önünde nöbet tutmaya başladı. Yanlarında sandalye, battaniye, termos, şemsiye, yiyecek ve içecek getiren öğrenciler, dün gece kampüs önündeki kaldırımda uyudu.

GSF'de görev yapan bazı öğretim üyelerinin haklarında soruşturma açıldığını duyduklarını belirten öğrenciler, hem onlara destek olmak hem taşınma kararını protesto etmek hem de karşılaştıklarını öne sürdükleri kötü muameleye tepki göstermek amacıyla, nöbet tutma kararı aldıklarını söyledi.

"TALEPLERİMİZ MUHATAP ALINSIN"

DEÜ GSF Dayanışması, fakültenin taşınması kararına karşı dün (19 Ağustos) rektörlük binası önünde basın açıklaması gerçekleştirmişti. Açıklamaya öğrenci ve akademisyenlerin yanı sıra İzmir Barosu, Emek Partisi, İzmir Yaşam Alanları, İzmir Tabip Odası, Türk Tabipler Birliği, SGDF, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ve Şair Yazar Hidayet Karakuş destek verdi. Sık sık "Akademi biat etmeyecek" , "Rapor nerede biz buradayız", "Mesele eğitim, bina değil eğitim" sloganları atılan açıklamada basın metnini öğrencilerden Mertcan Titiz okudu.

Taleplerinin görmezden gelindiğini belirten Titiz, "Bugün burada olmamızın sebebi, taleplerimizi görmezden gelerek eğitim hakkımızı elimizden almaya çalışan DEÜ Rektörlüğüne karşı sonuna kadar mücadele edeceğimizi bir kez daha yüksek sesle kamuoyuna duyurmak içindir" dedi.

Titiz, "GSF'ye ait olduğu iddia edilen raporların kamuoyuyla paylaşılması ve Rektörlük tarafından yaratılan bu güvensizlik ortamı sebebiyle bağımsız kurum veya kuruluşlarca deprem testinin yeniden yapılmasını, bu raporların binamızın depreme dayanıksız olduğunu ortaya koyduğu takdirde mevcut arazide yeni bir GSF kurulacağına dair projelerin derhâl hazırlanıp resmi bir biçimde açıklanmasını ve tüm bu işleyişin fakültemizin tüm öznelerinin bilgisi dahilinde yapılmasını, bu süreç içinde rektörlük binası olarak tasarlanmış ofis binası yerine, GSF'nin eğitimlerinin hiçbir şekilde aksamayacağı, bölümlerin ihtiyaçlarını tamamen karşılayacak, bütün imkânların sağlanacağı bir yerin tahsis edilmesini, hocalarımızın ve öğrenci arkadaşlarımızın üzerindeki baskıların kaldırılmasını, görevinden hukuksuz ve saçma bir gerekçe ile alınan bölüm başkanlarının göreve iade edilmesini, biz öğrencilerin sahip olduğu anayasal haklarımızın korunmasını, bu süreçte rektörlüğün dayatmacı tavrından vazgeçip uzlaşmaya yönelmesini, sürecin şeffaflıkla yürütülmesini, yürütmeyi durdurmaya yönelik açılan hukuksal sürecin karara bağlanana kadar taşınma girişimlerinin askıya alınmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

"DÜŞÜNCE ÖZGÜRCE İFADE EDİLEBİLDİĞİ BİR ORTAMDA SÜRDÜRÜLMELİ"

Açıklamadan sonra söz alan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, fakültenin taşınmasına konu olan rapora ilişkin, "Eğer bu rapor kamuoyundan saklanıyor gizleniyor ve görülmesine iznin verilmiyorsa bu sefer raporun akıl ve bilimle örtüşmediği, raporun belki de depreme dayanıksızlık bahanesi üretmeye çalıştığı ve raporun kim bilir belki de doğru sonuçlar üretmediği konusunda hepimiz kaygı duyuyoruz. Bu rapor derhal kamuoyu ile paylaşılmalıdır" dedi.

Sındır, "Bu raporun gereği olan güçlendirme ile bu bina GSF'nin varlığını sürdürebileceği hale eğer mümkünse derhal getirilmelidir. Bunun sorumlusu olan başta rektör olmak üzere bütün sorumluları görevlerini doğu yapmaya davet ediyoruz. Bizler bu kentin ve ülkenin çağdaş uygarlık düzeninin üzerine çıkması çabası içerisinde olanlar kültür, sanat ve edebiyatın yaşamın her alanında olması savunuyoruz. Özellikle bireyin gelişiminde çok önemli gördüğümüz kültür-sanat faaliyetlerinin bir eğitim kurumunun hayatını en doğru şekilde, en özgür şekilde, düşüncenin özgürce ifade edilebildiği bir ortamda hayat bulmasını, yaşam bulmasını sürdürmesini istiyoruz. Akademisyenlerimizin görevden alınan burada hak arayan hukuk arayan adalet arayan akademisyenlerimizin görevlerine derhal iade edilmesini rica ediyoruz" diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kitle örgütleri kayyum darbesine karşı dayanışma çağrısı yaptı

SONRAKİ HABER

Çine'nin kanayan yarasına ilk neşter atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...