18 Ekim 2012 16:34

Şiddetin nedeni sağlık politikaları

Ankara Tabip Odası (ATO), Dr. Ersin Arslan cinayetinin ilk duruşmasının yapılacağı gün yayınladığı araştırma sonuçlarına göre hekimler ve sağlık çalışanları kendilerine yönelik şiddetin sağlık politikalarının bir sonucu olduğu görüşündeler. Ankara’da 800 hekimle yapılan araştırmanın sonuçların

Şiddetin nedeni sağlık politikaları
Paylaş

Ankara Tabip Odası (ATO), Dr. Ersin Arslan cinayetinin ilk duruşmasının yapılacağı gün yayınladığı araştırma sonuçlarına göre hekimler ve sağlık çalışanları kendilerine yönelik şiddetin sağlık politikalarının bir sonucu olduğu görüşündeler. 
Ankara’da 800 hekimle yapılan araştırmanın sonuçlarına ilişkin ATO’dan yapılan açıklamada, Dr. Arslan’ın öldürülmesinin ardından Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın verdiği sözlerin üzerinden 6 ay geçtiğine dikkat çekildi. Sağlıkta bugün sözlü şiddet, itme, kakma, yumruk gibi olayların sıradan hale geldiği vurgulanan açıklamada, son bir ayda öldürücü olabilecek boyutta üç olayın meydana geldiği belirtildi. 
Sonuçlardaki çarpıcı rakamlara göre, hekimlerden yüzde 26’sı fiziksel, yüzde 91’i sözlü şiddete maruz kalmış. Hekimlerin tamamına yakını toplumsal alanda da, sağlık çalışanlarına karşı da şiddetin arttığını düşünüyorlar. Şiddetin nedeninin sağlık politikaları olması, hekimlerin yüzde 79’unun, katkı, katılım, reçete, randevu, yeşil alan gibi uygulamaların sağlık alanında şiddeti arttırdığı düşüncesi ile ortaya çıkıyor. Hekimlerin yarısından fazlası, Sağlık Bakanlığının yürüttüğü politikalar ile şiddet sorununun çözülebileceğine inanmıyor. İktidarın sağlıkta şiddeti önlemede sınıfta kaldığını dile getirilen açıklamada, “Can korkusu ile hasta bakılmaz. Böyle sağlıkta dönüşüm olmaz. Böyle bir ortamda sağlık hizmeti verilemez” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

YAPILAN ANKETiN SONUÇLARI:  
 
ANKARA Tabip Odası Hekime Yönelik Şiddetin Boyutları ve Nedenleri Anketi’ne göre kamuda, özelde, aile sağlığı merkezinde, tıp fakültesinde, pratisyeniyle, asistanıyla, uzmanıyla Ankaralı 800 kadar hekimin görüşleri belirlendi. Buna göre, 
4 Hekimlerin 91’i çalışma yaşamı boyunca en az bir kez sözlü, hekimlerin yüzde 26’sı çalışma yaşamı boyunca en az bir kez fiziksel şiddete maruz kalmıştır. Saldırganların yüzde 18’i üniversite mezunu, saldırganların yüzde 33’ü 20-29 yaş aralığındadır.
4 Hekimlerin yüzde 51’ine göre, şiddet uygulayan kişiler daha çok yoksulluk yaşayan kişilerdir.
4 Hekimlerin yüzde 98’i, toplumda her alanda, yüzde 99’u ise sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin giderek arttığını düşünmektedirler.
4 Hekimlerin yüzde 96’sına göre, aşırı hasta yükü hekime ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti arttırmaktadır. Hekimlerin yüzde 79’u, katkı, katılım, reçete, randevu, yeşil alan gibi uygulamaların sağlık alanında şiddeti arttırdığını düşünmektedirler. Hekimlerin yüzde 63’ü, Sağlık Bakanlığının yürüttüğü politikalar ile sağlık alanında şiddet sorununun çözülemeyeceğini düşünmektedir. 
 
ÖNCEKİ HABER

HDK bileşenleri OMK işçilerinin yanında

SONRAKİ HABER

Avukatlar görevlerini özgürce yapabilsin diye…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...