19 Ağustos 2019 07:24
Son Güncellenme Tarihi: 19 Ağustos 2019 12:01

Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK hükümetin yeni TİS teklifini reddetti

Memur-Sen, hükümetin ikinci zam teklifini reddetti; Kamu-Sen üyeleri protesto etti. KESK ise yarın tüm yurtta eylemler düzenleyecek.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Hükümetin kamu emekçilerine ilk yıl yüzde 4+4 ve ikinci yıl yüzde 3+3 oranında yeni zam teklifini reddeden Memur-Sen, müzakere sürecini uzatma ve zam oranını artırma çağrısında bulundu. Hakem kuruluna başvurma sürelerini bir gün olarak kullanma, kalan iki günü müzakere aşamasına dahil etme başvurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Milyonlarca kamu emekçisini ilgilendiren 5. dönem toplu sözleşme görüşmelerinde yeni teklif geldi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı ile Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın arasında yapılan görüşmede, hükümet bir puan artışla 2020 yılında yüzde 4+4, 2021 yılında yüzde 3+3 zam teklif etti.

MEMUR-SEN: ZAMMI YETERSİZ BULDUK

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, konfederasyon genel merkezinde yaptığı açıklamada “Başkanlar Kurulumuz sunulan teklifi, yeni bir teklifin sunulması yönüyle takdir etti fakat yeterli zam oranlarını içermemesi nedeniyle de uzlaşmaya ve müzakereye uygun görmedi” dedi. Yalçın, gece acil olarak toplanan Başkanlar Kurulu toplantısında hizmet kollarında oluşan tablo, tekliflerin müzakeresi, müzakere için kullanılabilecek sürenin sınırlılığı ve süre artırmaya dönük yapılabilecekler gibi başlıkları konuştuklarını belirterek toplusözleşeme müzakere süresini uzatma ve zam oranlarını yükseltme taleplerinin olduğunu söyledi.

Yalçın, söz konusu teklifin uzlaşma noktasından oldukça uzak olduğunu belirterek  toplu sözleşme masasında uzlaşma için ya yetki kullanılması ya da yetki devri yapılması gerektiğini dile getirdi. Toplu sözleşme görüşmelerinin en az iki gün daha sürmesi için uzlaşmazlık halinde Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurma sürelerini bir gün olarak kullanma, kalan iki günü müzakere aşamasına dahil etme başvurusunda bulunacaklarını kaydeden Yalçın, “Diğer taraftan da bu başvurumuzun kabul edilmemesi halinde hükümet tarafından dün gece sunulan teklif için atılan adımı yetersiz gördüğümüzü hatırlatarak; yeni ve daha büyük bir adım atılarak uzlaşmayı sağlayacak karşılıklı pazarlık sürecinin başlamasına imkan veren yeni bir maaş zammı teklifini en geç bugün sunmalarını istiyoruz” diye konuştu. Yalçın, müzakere sürecini uzatma ve uzlaşmayı sağlayacak zam oranını yeni bir teklifle sunma çağrılarına olumlu yaklaşılmasını beklediklerini dile getirerek kamu işveren heyeti ve hükümet bir değişikliğe gitmezse  her türlü yasal sivil itaatsizlik ve sivil insiyatif seçeneğini kullanmaktan kaçınmayacaklarını ifade etti.

KESK’TEN SEFALET TEKLİFİNE KARŞI EYLEM ÇAĞRISI

KESK de hükümetin kamu emekçilerinin 5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde verdiği teklife ilişkin açıklama yaptı. Teklifin günlük bir çay parasına bile denk gelmediği ifade edilen açıklamada, “Maaşlarımızın ‘revize’ adı altında sefalet oranlarında artırılmasını öngören bu teklifi kabul etmek mümkün değildir” denildi. Açıklamada, Memur Sen’in hükümetin teklifini yalnızca beklenen enflasyonun altında kalması üzerinden eleştirdiğine değinilerek söz konusu eleştirinin kamu emekçilerinin sorunlarını görmekten uzak olduğu dile getirildi. Memur Sen’in bugüne kadar imzaladığı mutabakatların bedelini 5 milyon kamu emekçisi ve emeklisinin ödediği belirtilen açıklamada, “Hiçbir kamu emekçisinin tarihe kara bir leke olarak geçecek yeni bir satış sözleşmesine tahammülü kalmamıştır” denildi.

KESK, yeni bir satış sözleşmesine izin vermemek için 20 Ağustos Salı günü tüm Türkiye’de alanlarda olacağını duyurdu. Ankara'da yapılacak basın açıklamasının Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde yapılacağı belirtilen açıklamada, tüm kamu emekçilerine haklarına sahip çıkma çağrısı yapıldı. (Ankara/EVRENSEL)

KAMU-SEN HÜKÜMETİN YENİ TEKLİFİNİ PROTESTO ETTİ

Türkiye Kamu-Sen üyeleri de  hükümetin memur ve memur emeklisine yönelik 2020 için yüzde 4+4, 2021 için yüzde 3+3 oranındaki yeni zam teklifini Ankara’da protesto etti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde bir araya gelen Kamu-Sen üyeleri, “Türkiye sevdamız, ekmek için kavgamız”, “İşte memur, işte sendika” sloganları attı, ‘sarı sendikaya hayır’ yazılı balonlar uçurdu.

Eylemde konuşan Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Bu teklif bu bütçeyi kurtarmaz, yüzde 4’ler falan bize uymaz. Biz, bütün taleplerimizin haklı gerekçelerini açıklıyor, resmi verilerle destekliyoruz. Kamu işveren tarafından da yüzde 4+4 zammın gerekçesini bekliyoruz. Ne yetkili konfederasyon, ne de işveren tarafı konuları müzakere etmeye yanaşmıyor. Süreç, henüz sonlanmamışken, bir şansımız daha varken sözleşmeliler, vergi dilimleri, yardımcı hizmetliler, ek gösterge, bayram ikramiyesi gibi konularda adım atılması yönündeki ısrarımızı bir kere daha yineliyorum” dedi. Teklifi yok saydıklarını belirten Kahveci, yeni bir teklif paketi istediklerini söyledi.


KAMU-SEN KAYSERİ İL TEMSİLCİLİĞİ: BİZ REFAH İSTEDİK ONLAR SEFALET ÖNERDİ

Türkiye Kamu-Sen Kayseri İl Temsilciliği de hükümetin kamu emekçilerine zam teklifine tepki gösterdi. Zam teklifini protesto etmek için Cumhuriyet meydanında bir araya gelen Kamu Sen üyeleri, “İnsanca yaşamak istiyoruz” dedi.

Eylemde konuşan Kamu-Sen Kayseri İl Temsilcisi Kamil Ünal, “Biz refah istedik, onlar sefalet önerdi. Buradan bir kere daha ilan ediyorum; toplusözleşme görüşmeleri normal seyrinde ilerlemiyor. Pazarlık başından beri ısrarla müzakere sürecine geçilmesi gerektiğini ifade ettim. Ne yetkili konfederasyon ne de işveren tarafı bu konuları müzakere etmeye yanaşmıyor” dedi.

‘BİRLİKTELİĞİMİZDEN GELEN GÜCÜMÜZ VAR’

Diğer konfederasyonlara memur paketi hazırlama çağrısında bulunan Ünal, “Bizim birlikteliğimizden gelen gücümüz var. Kamu görevlileri ve emeklilerle adeta alay edenlere verilecek güçlü bir cevabımız elbette vardır. Milyonlarca dar ve sabit gelirliyi enflasyona ezdirecek bu yaklaşımı kabul etmiyor, bu teklifi yok sayıyoruz” dedi. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Temelli'den kayyum açıklaması: Bu saldırı Türkiye halklarına bir saldırıdır

SONRAKİ HABER

Kayyumlar belediyeleri borç batağında bırakmıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...