19 Ağustos 2019 05:51
Son Güncellenme Tarihi: 19 Ağustos 2019 18:12

Bölge illerinde halk iradesine kayyum atanmasına tepki yağdı

Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınmasına tepkiler sürüyor.

Diyarbakır, Van ve Mardin belediyeleri polis ablukasına alındı. | Fotoğraflar: AA

Paylaş

Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının yerine kayyum atanmasına yönelik tepkiler artıyor.

İçişleri Bakanlığının kararıyla bu sabah saatlerinde Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye binaları polis çemberine alındı ve başkanlar görevden uzaklaştırıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan'ın görevden alınmasına tepkiler yükselmeye başladı. Twitter'da "kayyum" etiketi kısa süre içinde Trend Topic (TT) listesinde üst sıraya yükseldi.

"MİLLETİN İRADESİNİ YOK SAYMAK KABUL EDİLEMEZ"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklama ile görevden almalara tepki gösterdi, "Milletin iradesini yok saymak kabul edilemez" dedi. 

İmamoğlu şu ifadeleri kullandı: 31 Mart Yerel Seçimlerinde milletin oylarıyla seçilmiş Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanması demokrasiyle ve demokratik teamüllerle izah edilemez. Milletin iradesini yok saymak kabul edilemez.

TUNÇ SOYER: KABUL EDİLEBİLİR BİR ŞEY DEĞİL

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de belediyelere kayyum atanmasına tepki gösterdi. Artıgerçek'e konuşan Soyer, "Bu memlekette bu kadar keyfi bir uygulamayı hiçbirimizin hak etmediğini düşünüyorum. Bu her gün demokrasiden uzaklaşmamızın göstergesi. Diliyorum ki devamı gelmez, diliyorum ki en kısa sürede şeffaf bir şekilde gerekçeler ortaya konur" dedi.

"Büyükşehir belediye başkanları olarak bir dayanışma içerisinde olma gereğini hissediyor musunuz?​” sorusuna yanıt veren Soyer, "Her koyun kendi bacağından asılmıyor bu memlekette. Birimizin başına gelen ondan sonra hepimizin başına geliyor. Onun için uyanık ve dayanışma içinde olmak zorundayız. Bunun da gereğini yapacağız" sözlerini kaydetti.

Soyer şunları söyledi:

"Son derece yanlış buluyorum. Bu memlekette bu kadar keyfi bir uygulamayı hiçbirimizin hak etmediğini düşünüyorum. Hukuken dayanaklar bulunmuş olabilir ama bunlar hukuken meşguliyet taşımıyor. Çünkü bir mevzuat var, bir başkanın görevden alınmasıyla ilgili uyulması gereken kurallar var. Hukuki, siyasi her şey belediye mevzuatında yazılı ama bunlar yok sayılarak, büyük bir keyfiyetle ve hiçbirimizin sebebini bilmediği bir şekilde görevden alınıyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bu her gün demokrasiden uzaklaşmamızın göstergesi. Diliyorum ki devamı gelmez, diliyorum ki en kısa sürede şeffaf bir şekilde gerekçeler ortaya konur. Kamu vicdanını rahatlatacak şeyler söylenir. Aksi takdirde bunlar kabul edilemez. Bunlar hepimizi üzen ve sıkıntıya sokacak gelişmeler."

KAYYUM OPERASYONUNA TEPKİ YAĞDI

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Twitter hesabından "Belediye Başkanları Seçim İle gelir. Seçim İle gider. Seçilmiş Belediye Başkanların ; Milletin iradesine rağmen görevden alınması milli iradeyi hiçe saymaktır. Demokrasiyi zayıflatmaktır. Otoriter rejimi güçlendiren girişimlerdir. Çare demokrasi içinde sorunları çözmek." paylaşımını yaptı.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu HDP'li belediye başkanlarının görevden alınmasına ilişkin "Halkın anayasal tercihlerine yapılmış bir darbedir" dedi.

Konuya ilişkin olarak MST TV'de açıklamalarda bulunan Tanrıkulu şunları kaydetti: "Tek söyleyecek bir cümle var; halkın seçimle oluşmuş siyasal tercihi üzerinde yapılmış bir darbedir bu. Darbe sadece tankla tüfekle yapılmaz. Bu da halkın anayasal tercihlerine yapılmış bir darbedir. Hiçbir biçimde yasal olması hukuki olduğu anlamını taşımaz. Tamamen hukuka ve Anayasa’ya aykırıdır. Türkiye’deki bütün teamüller de Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından yerle bir edilmiştir. Henüz daha seçilmişlerin dördüncü ayında haklarında 3-4 sayfa basın açıklamasıyla görevden uzaklaştırılmaları, kayyum atamaları demokrasi ile Türkiye’yi idare etmeyeceklerini de çok açık bir biçimde deklare etmişlerdir."

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan da kayyum kararına tepki gösterdi. Gürkan, "Halkın iradesine el koyma operasyonu devam ediyor. AKP seçimle alamadığı yönetimleri merkezi iktidar gücüyle almayı hedefliyor. Bu hukuksuzluk çarkı tek adam yönetiminin bir siyasal rejim olarak yerleşmesi için dönüyor. İrade gaspı kabul edilemez." dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da Twitter hesabından tepki gösterdi. Kaftancıoğlu, "Birileri ileri demokrasi demişti değil mi? Halk iradesine bir darbe daha #Diyarbakır, #Mardin ve #Van Büyükşehir Belediyelerinin seçilmiş başkanlarının görevden alınarak yerlerine #kayyum atanması hukuka aykırı, halkın seçimle siyasal tercihlerine darbedir." dedi.

ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, "31 Mart’ta halk bütün baskılara rağmen #kayyum düzeninizi yendi. Diyarbakır, Van, Mardin Belediye Başkanlarını görevden alarak #kayyum düzeninizle halkın iradesini teslim alamazsınız. #kayyum düzeni soygun düzeni, baskı düzenidir. Saray istifa söz, yetki, karar, iktidar halka!" diyerek tepki gösterdi.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydın  da Twitter'dan yaptığı paylaşımla "Diyarbakır, Mardin ve Van halkının iradesine ipotek konulmuştur. Hükûmet, siyasetin legal aktörleri ile meseleleri çözme gayreti göstermek yerine, legal olmayan aktörleri ile pazarlık yapmakta bir beis görmüyor! Neden 4 ay önce seçimlere girmelerine müsaade edilenler, bugün görevden alınıyor? Alınan bu karar Türkiye'nin ve bölgenin geleceği açısından sağduyu ve aklı selimden uzaktır" dedi.

GÜRSEL TEKİN: ANKARA VE İSTANBUL HAZIRLIĞI KULAĞIMIZA GELİYOR

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Türkiye Gündemi'nden Müşerref Seçkin'e yaptığı açıklamada "Ankara ve İstanbul için de böyle bir hazırlığın olduğunu duyduk, partimizin toplantısından sonra daha net birşeyler söyleyebiliriz" dedi.

Diyarbakır Belediyesine su faturası ödemeye giden bir kadın, belediyeye kayyum atandığını öğrenince bariyerler önünde oturarak duruma tepki gösterdi. "Bizim oyumuz haram olsun" diyen kadın, polis tarafından bariyerlerden uzaklaştırıldı.

AP SOL PARTİ MİLLETVEKİLİ DEMİREL: KİTLESEL DİRENİŞ GEREKLİ

Avrupa Parlamentosu Sol Parti milletvekili Özlem Alev Demirel, görevden alınan belediye başkanlarıyla dayanışma içinde olduklarını açıkladı. Demirel, "Şu an gerekli olan Türkiye'de halkın kitlesel bir direnişidir. Erdoğan ülkenin güneydoğusundaki belediye başkanlarının görevden alınmasını güçlü bir direnişle karşılaşmadan atlatırsa, bu yöntemi en kısa zamanda Kürt olmayan batı bölgelerine de uygulayacaktır. Bu nedenle Türkiye genelinde dayanışmanın örülmesi özellikle önemlidir" dedi. Demirel ayrıca Türkiye halkı ile uluslararası dayanışmanın önemine de vurgu yaptı.

JELPKE: TÜRKİYE İLE İKİLİ İLİŞKİLERE SON VERİLSİN

Almanya'da Federal Parlamento Sol Parti milletvekili Ulla Jelpke de yayınladığı bir açıklamayla belediye başkanlarının görevden alınmasını, gözaltıları ve protestoların yasaklanmasını kınadı. Almanya'nın demokratik muhalefete destek yerine darbeci ve savaş suçlularıyla dayanışma içinde olmasını eleştiren Jelpke, bu duruma son verilmesini istedi ve Almanya ve AB'den AKP hükümetiyle olan ilişkilerini kesmesi çağrısı yaptı. 

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır, Van ve Mardin belediyelerine kayyum atandı

SONRAKİ HABER

Temelli'den kayyum açıklaması: Bu saldırı Türkiye halklarına bir saldırıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...