18 Ağustos 2019 12:13

Bingöl'deki madencilik projesine Danıştay "dur" dedi

Bingöl Kiğı'daki maden projesine dair yerel mahkemenin verdiği iptal kararı Danıştay tarafından onandı. Avukat Barış Yıldırım, kararın Munzur ve Kaz Dağları için emsal teşkil ettiğini belirtti.

Fotoğraf: Barış Yıldırım

Paylaş

Serpil BERK
Dersim

Bingöl’ün Kiğı ilçesi Eskikavak köyündeki maden projesine dair yerel mahkemenin verdiği iptal kararı Danıştay 6. dairesi tarafından onandı. Evrensel’e konuşan Av. Barış Yıldırım, kararın son dönemde gündemde olan Munzur ve Kaz Dağları'ndaki madencilik faaliyeti için emsal karar olduğunu dile getirdi.

Bingöl Kığı ilçesi Eskikavak Köyü yakınlarında yapılmak istenen kurşun-gümüş-çinko madenine Bingöl Valiliği tarafından verilen “ÇED gerekli değildir” kararı Erzurum 1. İdare mahkemesince iptal edilmişti. Temyiz yolunun açık olduğu karar Danıştay’a taşındı. Danıştay 6. Dairesi yerel mahkemenin verdiği kararı onayarak madencilik kararını iptal etti. Böylelikle Bingöl’de ilk kez bir maden projesi iptal edilmiş oldu.

YEREL MAHKEME: PEK ÇOK KRİTER NAZARA ALINMADI

Danıştay, Erzurum 1. İdare Mahkemesinin iptal gerekçesini baz aldı. Yerel mahkemenin gerekçesinde, projenin gerçekleştirileceği alanda tarihi yapıların, endemik flora ve fauna türlerinin bulunduğu belirtilerek bölgenin orman ve mera vasfının olması gibi pek çok kriterin nazara alınmadığı ifade edildi. Yine bilirkişinin hazırladığı rapora yapılan itirazları yerinde bulmayan mahkeme, raporu hükme esas alınabilecek yeterlilikte görerek “ÇED gerekli değildir” kararının hukuka uygun olmadığına hükmetti.

AVUKAT, DAVANIN KARARINA DİKKAT ÇEKTİ

Danıştay’ın iptal kararına ilişkin konuşan davanın avukatı Barış Yıldırım, kararın Munzur ve Kaz Dağları'nda yürütülmek istenen madencilik faaliyetlerine ilişkin emsal teşkil ettiğine dikkat çekerek, “Kiğı’daki madencilik projesinin iptal kararında gerekçe olarak projenin gerçekleşeceği alanda tarihi yapıların bulunması, havzada endemik fauna ve flora türlerinin olması ve çevreye zararlarının neler olduğu konusunda yeterli incelemelerin yapılmadığına dikkat çekiliyor. Kararda madencilik projelerinin onayına ilişkin karar verilmeden önce çok kapsamlı araştırma yapılması gerektiği vurgulanıyor. Bilirkişi raporunda bu hususlar çok net belirtiliyor. Bu haliyle karar Munzur ve Kaz Dağları için emsaldir ”dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hong Kong’da binlerce kişi yine sokaklarda

SONRAKİ HABER

Siyaset Bilimci Zafer Yılmaz: Muhalefet ittifakları demokrasi temelinde kurmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...