18 Ekim 2012 16:15

Ya Türkiye’de?

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi’nin, Suriye’deki ateşkes çağrısına olumlu yaklaştı. Davutoğlu, önceki akşam Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumdzija ile görüşmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, “Bir gün, bir saat dahi yapıla

Ya Türkiye’de?
Paylaş

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi’nin, Suriye’deki ateşkes çağrısına olumlu yaklaştı. 
Davutoğlu, önceki akşam Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumdzija ile görüşmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, “Bir gün, bir saat dahi yapılacak ateşkes için yapmayacağımız fedakarlık yoktur” değerlendirmesinde bulundu.
Davutoğlu’nun açıklaması üzerine görüşlerini aldığımız çok sayıda isim, hükümetin Kurban Bayramı öncesi Türkiye’de süren çatışmalı ortamı ateşkesle sona erdirmesi ve kalıcı bir barış için sürecin fırsata dönüştürülmesi çağrısı yaptı. 
MHP ise olası bir ateşkes çağrısının boş bir çağrı olacağını öne sürdü. Görüşmek için aradığımız AKP’li kurmaylar ise ‘müsait’ olmadıkları için açıklama yapmaktan kaçındı. (HABER MERKEZİ)

SOMUT ÇÖZÜM ÖNERİLERİ GEREKLİ
 
BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken:
 
“Bakan Davutoğlu’nun Suriye’ye yönelik yaptığı ateşkes çağrısını olumlu buluyorum. Türkiye, Suriye politikasını, Suriye halklarının iradesini dikkate alacak bir yörüngeye oturtmalıdır.
Türkiye’ye gelince, evet ülkemizde bir savaş var. Her gün onlarca gencin cenazesi geliyor. Ülkemizde çözümün kapısı açılmalı. Müzakerenin önündeki güven bunalımını azaltacak adımlar atılmalı. 
Elbette arzumuz, ülkemizdeki siyasi partilerin, müzakereyi öne çıkaran bir tarz içinde olmasıdır. Çatışmalı süreç içinde böyle bir irade gösterilmelidir. Hükümet bunun için yol haritası çıkarmalı. Ateşkes çağrısının yanında, hükümet çözüm projesini de açıklamalı. Somut çözüm önerileri barışa giden yolu açacaktır.
 

ÖLEN BU ÜLKENİN GENÇLERİ 
 
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba:
 
“Suriye’de, en başından beri AKP Hükümeti savaş kışkırtıcılığı yapıyor. 
Hükümet, emperyalizmin sözcülüğünü üstleniyor. Her akan kandan AKP Hükümeti sorumludur.
Ülkemizde de, hükümetin bayram öncesi bir ateşkes çağrısı yapabilmesi gayet önemlidir. Çatışmalı ortam durmalı, ölen bu ülkenin gençleridir.

ATEŞKESİN ANLAMI OLMAZ
 
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri:
 
“Sayın Davutoğlu, önceki politikalarında maalesef Suriye’ye karşı komşuluğun gereğini yerine getirmedi. Kendisi Ortadoğu gerçeğini bilmiyor. Ama Suriye için ateşkes elbette önemlidir.
Türkiye için durum farklı. Kim kanı döküyorsa o ateşkes çağrısı yapmalıdır. Hükümet en baştan beri sorunu konuşarak çözmeye çalışıyor zaten. Çağrıyı yapsa da boşuna olur, anlamı olmaz.”

ÇATIŞMASIZLIK VE ATEŞKES ORTAMI ŞART
 
HALKLARIN  Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu Üyesi Ender İmrek: 
 
“Bayramda Ortadoğu’da, Suriye’de silahların susmuş olması ülkemiz için de önemli olacaktır. Ancak Türkiye Suriye sınırında çeteleri beslerken, Davutoğlu’nun böyle bir açıklama yapması anlamsız oluyor. 
Türkiye’de, Kürt bölgesinde hâlâ operasyonlar sürüyor. Kürt siyasetçiler cezaevlerinde, açlık grevleri devam ediyor, Ortadoğu savaşın ve şiddetin içerisinde. Böyle bir ortamda savaşın ve şiddetin değil barışın konuşulması gerekir. Ülke içerisinde çatışmasızlık ve ateşkes ortamı yaratılması gerekir. Operasyonlar durduğu zaman ancak inandırıcı olabilir.”

BAYRAM VESİLE OLSUN
 
MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal:
 
“Suriye için geç de olsa bu noktaya gelinmiş olması iyi bir şeydir. Türkiye’de akan kan da, Suriye’de akan kandan daha az değildir. Suriye’dekinden değersiz de değildir. Bayram da bunun için bir vesiledir. Düşünülüp taşınılması için iyi bir vesiledir. Görüşmelerin yapılmasını bekleriz.”

AYNI DUYARLILIĞI  ÜLKESİNE DE GÖSTERMELİ
 
GÜNEYDOĞU Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu:
 
“Yıllardan beri bölgede bir çatışmasızlık ortamının sağlanmasında, başta sivil toplum örgütleri olmak üzere herkes büyük bir çaba sarf etmektedir. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye için ateşkes temennisinde bulunmuştur, fedakarlık yapacaklarını söylemiştir. Suriye için bir duyarlılık gösteren Davutoğlu’dan, kendi ülkesi içindeki çatışmalara da aynı duyarlılığı göstermesini beklemek bizim en doğal hakkımız.  30 yıldır süren çatışmaların bitmesi için hükümetin bir hassasiyet göstermesi gerekiyor. Biz bir süredir Diyalog ve Temas Grubu olarak çatışmasızlığın olması için çaba harcıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında hükümet ile de görüşeceğiz. Hükümete kalıcı bir barışın sağlanması için, silahların susması için duyarlılık çağrısında bulunacağız. Umarım bu çabalar dikkate alınır.”

ÜLKEMİZ İÇİN DE ÇAĞRI YAPILMALI
 
İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan: 
 
“Hükümetin Suriye için gösterdiği bu hassasiyet elbette önemlidir. Diğer yandan Türkiye bir çatışma ortamı içindedir. Suriye için gösterilen hassasiyet ülkemiz için de gösterilmeli, benzer açıklamalar Türkiye için de cesaretle yapılmalıdır.    
ÖNCEKİ HABER

‘Sonraki Suriye’de Kürtlere yer yok

SONRAKİ HABER

Devlet köye yol yaptı parasını üreticiden aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...