18 Ağustos 2019 09:40

‘Barış’ bekleyen Afganistan’da düğüne saldırı: En az 63 kişi öldü

Afganistan'ın başkenti Kabil'de düğün salonuna bombalı saldırı düzenlendi. En az 63 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Afganistan’ın başkenti Kabil’de düğün salonuna bombalı intihar saldırısı düzenlendi. En az 63 kişi hayatını kaybetti, 182 kişi yaralandı. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasret Rahimi, patlamanın Kabil’in 6. güvenlik bölgesindeki düğün salonu Kasri Dubai’de cumartesi gecesi yerel saatle 22.40’ta gerçekleştiğini açıkladı.

Şii azınlığın yaşadığı bölgede düzenlenen saldırıyı henüz üstlenen olmazken, Taliban patlama ile bağlantısı olmadığını duyurdu. İntihar saldırısı, Taliban ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında sürdürülen barış ve ABD askerlerinin ülkeden çekilmesi görüşmelerinin 9. turunun planlandığı bir dönemde gerçekleşti.

HÜKÜMET TALİBAN DEDİ; TALİBAN REDDETTİ

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani saldırıdan Taliban’ı dolaylı olarak sorumlu tuttu. Gani, 63 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı hakkında “Taliban teröristlere zemin hazırladığı için bu barbar saldırının günahından kendini sıyıramaz” dedi. Afganistan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Sadık Sıddıki de, Twitter'da yayımladığı mesajda, “Bu, halkımıza karşı işlenmiş menfur bir suçtur. Bir insanı eğitip, git kendini bir düğünde patlat demek nasıl mümkün olabilir?” ifadelerini kullandı.

DW Türkçe’nin haberine göre ise Taliban saldırıyla herhangi bir bağlantıları olduğunu reddetti. Örgütten yapılan açıklamada saldırı “izinsiz ve yersiz” sözleriyle tanımlandı.

KUZEYDE İKİNCİ SALDIRI: 10 ÖLÜM

Öte yandan ülkenin Belh eyaletinde yol kenarına yerleştirilen bir bomba da en az 10 kişinin yaşamına mal oldu. Emniyet yetkilisi Adil Şah Adil ülkenin kuzeyindeki Davlatabad bölgesinde yaşanan saldırıda on ila 12 kişinin hayatını kaybettiğini, ölenler arasında kadın ve çocukların da bulunduğunu belirtti. Hayatını kaybedenlerin Mezar-ı Şerif'e giden büyük bir aracın içinde oldukları kaydedildi.

6 AYDA 1400 SİVİL YAŞAMINI YİTİRDİ

ABD Afganistan’a 18 yıldır devam eden müdahalesini sonlandırmak için Taliban ile yaklaşık bir yıldır “barış” görüşmeleri yürütüyor. ABD Başkanı Trump 2016’da devlet başkanlığı için yürüttüğü kampanya sürecinde, seçildiği takdirde görev süresi içinde Amerikan askerlerinin Afganistan’dan tamamen çekileceği sözünü vermişti. Şu anda Afganistan’da yaklaşık 14 bin Amerikan askeri bulunuyor.

Birleşmiş Milletlerin verilerine göre yılın ilk altı ayında Afganistan’daki saldırılarda en az bin 400 sivil yaşamını yitirdi, yaklaşık iki bin 500 sivil de yaralandı. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Ekrem İmamoğlu’nun seçim çalışmalarını destekleyen kütüphaneci depoya sürüldü

SONRAKİ HABER

Bursa Tabip Odası Başkanı'ndan şehir hastaneleri yorumu: Yol yakınken vazgeçin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...