18 Ağustos 2019 07:23

Ordu Çevre Derneği: Taş ocağı tarafından oyulan Kurul Kalesi'ne sahip çıkalım

Ordu Çevre Derneği tehdit altındaki Kurul Kalesi için kampanya başlattı. Dernek, "Kalenin altı taş ocağı tarafından oyuluyor. Kaya mezarlar yok ediliyor" dedi.

Kurul Kalesi

Fotoğraf: Ordu Çevre Derneği

Paylaş

Ordu Çevre Derneği Fatsa’daki siyanürlü altın işletmeciliğinden sonra Ordu için önemli tarihi, kültürel zenginlik alanı olan Kurul Kalesi için de kampanya başlattı.

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Yıllardır dillendirdiğimiz, eylem ve etkinlikler yaptığımız Kurul Kalesi’ne sahip çıkma çabalarımıza rağmen kalenin altı taş ocağı tarafından oyulmaya devam ediliyor. Kaya mezarlar yok ediliyor. ÇED kararı aldıkları yer bittiğinde yenisine de izin verilerek çalışmalar sürdürülüyor. Kale’de tarihi, kültürel miraslar ortaya çıkarılırken alttan oyulmaya devam ediliyor” dedi.

YETKİLİLER SESSİZ

Gönül, kazı sürdürülürken yetkililerin sessizliklerinin de devam ettiğini vurgulayarak, “Taş ocağının kaldırılması için girişimlerimiz oldu. Ankara’da Kültür Bakanlığıyla da görüşüldü. Dernek olarak yazılarımız oldu. Gelen inceleme heyeti ne yazık ki, alanda yeterli inceleme yapmadan, uzaktan bakıp, mağaralara bile girme gereği görmeden taş ocağının etkisinin olmadığına, SİT alanı dışında olduğuna yönelik karar verdiler. Hatta SİT alanının küçültülmesine yönelik talep kabul edildi ve alan küçültüldü. Yani taş ocağının çalışmalarına göz yumuldu. Bunun nedenini anlamış değiliz. Tarihi ve kültürel değerlerle taş ocağı yan yana olamaz. Taş ocağı kapatılmalıdır” dedi.

Ordu Çevre Derneği yöneticisi ve Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak da tarihi, kültürel miraslara sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, “SİT alanlarının, tarihi, kültürel birikimlerin değeri para ile ölçülemez. Görüyoruz ki para hırsı yaşam alanının korunmasını, sağlığı; tarihi, kültürel değerleri önemsizleştiriyor. Bu kabul edilemez. Ekoloji Birliği olarak, ülkemizin tüm tarihi ve kültürel mirasının korunması için çabamız sürecek. Ordu’daki Kurul Kalesi, Hasankeyf, Kaz Dağları’ndaki tarih gibi ülkenin her yerindeki değerler bize mirastır. Korumak da bizim görevimizdir” dedi. (Ordu/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Kadın işçileri taşıyan servis midibüsü şarampole indi: 16 işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

İdlib operasyonu ve "güvenli bölge"ye etkileri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...