19 Ekim 2012 07:10

Şeytan üçgeninde Suriye lobisi

Adı lobi faaliyetleri ile beraber geçen ve Ortadoğu konusunda ABD’nin en ünlü akademisyenlerinden, uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Alon Ben-Meir Türkiye’nin Suriye’ye müdahalede en önde olması gerektiğini savundu.ABD’den seçimden önce bu konuda bir şey beklenmemesi gerektiğini belirten Meir, Türk

Şeytan üçgeninde Suriye lobisi
Paylaş
Sultan Özer / Hasan Akbaş

Adı lobi faaliyetleri ile beraber geçen ve Ortadoğu konusunda ABD’nin en ünlü akademisyenlerinden, uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Alon Ben-Meir Türkiye’nin Suriye’ye müdahalede en önde olması gerektiğini savundu.
ABD’den seçimden önce bu konuda bir şey beklenmemesi gerektiğini belirten Meir, Türkiye’de Kürt sorununun çözümünün de sadece askeri araçlarla olmaması gerektiğini söyledi. 
13-14 Ekim tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Küresel Forum’a Başbakanlık tarafından davet edilen Prof. Dr. Alon Ben-Meir, İstanbul’dan sonra Ankara’da da bakanlar, devlet yetkilileri ve akademisyenlerle görüştü. Görüştüğü isimlerin kendisi ile her şeyi açık açık konuştuğunu belirten ve bu nedenle kimlerle görüştüğü konusunda isim vermekten kaçınan Meir, Türkiye’nin Suriye’de bağımsız bir Kürt devleti kurulmasından korktuğunu ifade etti. 
Meir, Ankara’daki görüşmelerinin ardından İsrail’e giderek, orada da görüşmelerde bulunacak. 
Daha önce de Kurtlar Vadisi Irak adlı filmin yayına girmemesi için Türkiye’de lobi faaliyetinde bulunan Meir’in, Suriye, İran ile ilişkiler, Türkiye’nin rolü, Kürt sorunu konusundaki açıklamalarının satır başları şöyle:
 
‘SEÇİMDEN ÖNCE ABD BİR ŞEY YAPMAZ’
 
Suriye’de ne olursa olsun, doğrudan, dolaylı hepsi Türkiye’yi etkileyecek. Bu yüzden Türkiye hükümeti güçlü bir şekilde, karar vermek zorunda. Türkiye en önde olmalı. En önemlisi Türkiye bunu tek başına yapmamalı. Arkasına destek bulmalı. Müttefiklerinden, ABD ve NATO üyelerinden doğrudan alamasa bile dolaylı olarak destek sağlamalı, tek başına hareket etmemeli. 
ABD’den, seçimlerden önce hiçbir şey beklememeli. Fakat kim seçilirse seçilsin, Obama veya Ranni, Türkiye’nin her kararında beraber olacaklardır. ABD’nin müdahale kararlarında, doğrudan kalkıp askeri birlikler göndermesini beklemeyin. Muhaliflere verebileceği iki silah çok önemli, uçak savar ve tanksavar füzesi. 
Suriye daha fazla ayrışmaya gittikçe Kürt sorunu Türkiye için hiç tahmin edemeyeceğiniz kadar tehlikeli olacak. Birkaç gündür çok önemli isimlerle konuştum. Bundan dolayı çok büyük bir korku içindeler. Suriye daha ne kadar fazla ayrışırsa Kürtler de o kadar kendilerini ayrıştırabileceklerini düşünecekler. Suriye’deki Kürtler zaten şimdiden özerklik için karar veriyor.
(Ankara/EVRENSEL)

İRAN ESAD’DAN VAZGEÇEMEZ
 
İran’da dairenin ortasında Hamaney var. Sonra parlamento, cumhurbaşkanı, ulusal hükümet. Şu anki başkan en güçsüz olanı. İran ve Türkiye’nin görüşleri birbirine karşı. Bu çok açık. İran Esad rejimini destekliyor. Silah, personel, bütün araçlarını kullanarak Suriye’ye yardım ediyor.  İran’ın bölgesel hırsları var. Körfez’den Akdeniz’e kadar bütün bölgeyi kontrol etmek istiyor. O yüzden İran’ın Suriye’yi denklem dışına atması mümkün değil. Bölgesel hegemon olmak için İran’ın amacı sadece Suriye’yi denklemde tutmak. Esad gitse bile Suriye’ye destek olacaktır. Bu da Türkiye’nin çıkarlarına ters. Türkiye İran’ı hiçbir zaman masaya oturtamaz. Çünkü İran çözümün değil, sorunun bir parçası olmaya devam edecektir.
 

‘TÜRKİYE’NİN KÜRT STRATEJİSİ YOK’
 
Türkiye’nin Kürt sorununun çözümü konusunda bir stratejisi yok. Bu 30 yıldır devam eden bir sorun. 40 bin Türk öldürüldüyse, binlerce de PKK’li öldürüldü. Hâlâ bir çözüm yok. Bu çatışma sadece askeri araçlarla başarılabilecek bir şey değil. Türkiye’nin askeri araçlarla beraber bir strateji oluşturması gerekiyor.

MISIR VE İRAN’IN ÇIKARI ÇATIŞIYOR
 
Mısır’da, yeni seçimler oldu. Mısır tekrar bölgesel rolünü kazanmak istiyor. Asıl mesele Mısır ile İran’ın çıkar çatışması. Çünkü İran Şii nüfusuyla, Mısır da Sünni nüfusuyla bölgeye hakim olmak istiyor. Bunlar arasındaki çatışma sürecek, Mısır o gücü İran’ın almasına izin vermemek için elinden geleni yapacak.
 

TÜRKİYE VE İSRAİL YAKINLAŞMASI 
 
Türkiye ile İsrail ilişkilerinin yeniden düzelmesini istiyorlar. Birçok resmi kişiyle görüştüm. Türkiye’nin beklentisi özür, tazminat ve ambargonun kaldırılması. Özür ne şekilde olur görüşülüyor. İsrail Filistin çatışmasına ilişkin ise son 10-15 yıldır söylüyorum İsraillilere. İsrail işgali bitirmezse bu sorun çözülmeyecek. Birkaç yıl içinde İsrail bir seçim yapmak zorunda. Ya Güney Afrika’daki gibi apertheid ya da iki devletli düzen. İşgali kaldırmazsa bundan zararı görecek olan İsrail olur. 
ÖNCEKİ HABER

Darbe yasalarından beter

SONRAKİ HABER

‘Sonraki Suriye’de Kürtlere yer yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...