18 Ağustos 2019 11:16
Son Güncellenme Tarihi: 18 Ağustos 2019 11:26

Yargıtay, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki açılışı boykot eden baroları hedef aldı

Yargıtay, Beştepe'de yapılacak adli yıl açılış törenine katılmama kararı alan baroları hedef alan bir açıklama yayımladı. İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, "Başka protestolar olabilir" dedi.

Yargıtay Başkanlığı amblemi

Paylaş

Yargıtay Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki adli yıl açılış törenine katılmama kararı alan baroları hedef aldı. Yargıtay Başkanlığının yazılı açıklamasında "Adli yıl açılış davetiyeleri dolayısıyla Yargıtaya yönelik haksız ve ölçüsüz eleştirileri yapan bazı baroların, yakın geçmişte tüm dünyanın kabul ettiği insan hakları metinlerine dahi karşı çıkması, feraset düzeylerinin açık bir göstergesi olup, bu tür ithamların toplumun vicdanında karşılık bulmayacağı şüphesizdir" denildi.

Açıklamada "Yargıtay’ın siyasi etki altında olduğuna dair ithamlar ile başlayan bir dizi suçlamalar hiçbir insaf ve adalet ölçüsü ile bağdaşmamakta olup, üzüntüyle karşılanmıştır." ifadeleri yer aldı.

İSTANBUL BARO BAŞKANI: BAROLARIN MESAJI ALINMAZSA BAŞKA PROTESTOLAR OLABİLİR

Cumhurbaşkanlığı Sarayında gerçekleşecek Adli Yıl Açılış Törenine katılmayacağını açıklayan 41 barodan biri olan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Türkiye'de baroların ilk defa Yargıtay Başkanlığı'nın törenini boykot ettiğini vurguladı. “Güçler ayrılığı ilkesi yok edildi” diyen Durakoğlu, “Erdoğan ve Yargıtay mesajı almazsa başka protestolar da olabilir” dedi.

Bloomberg’e konuşan İstanbul Baro Başkanı Durakoğlu, “Güçler ayrılığı ilkesi yok edildi. Yargıtay’ın törenin gerçekleşeceği mekanın seçimi onların bu konuda ne tarafta olduğunu gösteriyor. Eğer Erdoğan ve Yargıtay mesajı almazsa başka protestolar da gerçekleşebilir” ifadelerini kullandı.

YARGITAY BAŞKANLIĞINCA YAYIMLANAN AÇIKLAMANIN TAM METNİ

Yargıtay'dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Kamuoyunun bilgisinde olduğu üzere adli yıl açılış törenleri, Yargıtay tarafından düzenlenmektedir. 2016-2017 yılından itibaren adli yıl açılışları “Millet Kongre ve Kültür Merkezi”nde yapılmaya başlanmış, bunun gerekçeleri ve süreci hakkında 29.08.2016 tarihinde basın açıklaması yapılarak kamuoyu bilgilendirilmiştir.

2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni hazırlıkları kapsamında, yargının kurucu unsurlarından biri olan savunma mesleğine duyulan saygı ve gösterilen önemden dolayı tüm baro başkanlıklarına davetiye gönderilmiş olup, ayrıca Türkiye Barolar Birliği Başkanı da avukatlar adına konuşma yapmak üzere davet edilmiştir. Türkiye Barolar Birliği Başkanı ile çoğunluk baro başkanları kendilerine yapılan daveti kabul ettiklerini belirtmişlerdir. Bazı barolar ise yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı, yargı etiği ilkeleri, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gibi bir dizi başlık altında adalet sistemine ilişkin eleştirilerini dile getirerek, söz konusu davete iştirak edemeyeceklerini ifade etmiş ve görüşlerini de kamuoyu ile paylaşmışlardır.

150 yıllık köklü bir kurum olan Yargıtay’ın iletişim stratejisi, yargıya ilişkin sorunların şeffaf ve önyargısız ortamlarda tartışılmasını öngörmektedir. Yargıya ilişkin etkinliklerin geniş katılımlı, demokratik ve kapsayıcı olmasına özel önem verilmekte olup, ülkemizdeki tüm baro başkanları adli yıl açılışına davet edilmiştir. Davete nasıl karşılık verileceği baroların takdirinde olan bir konu olmakla birlikte, gönderilen davetiye vesilesiyle Yargıtay’ın siyasi etki altında olduğuna dair ithamlar ile başlayan bir dizi suçlamalar hiçbir insaf ve adalet ölçüsü ile bağdaşmamakta olup, üzüntüyle karşılanmıştır.

Yargıtay hem yurt içinde hem de yurt dışında önemli reformları gerçekleştirmiş ve insan haklarına evrensel düzeyde katkı sağlamıştır. Bu suçlamaları yönelten baroların bir kısmının, Yargıtay’ın öncülüğünde geliştirilen Yargıda Şeffaflığa İlişkin İstanbul Bildirgesi(İstanbul Bildirgesi) dolayısıyla Yargıtay’a yönelik eleştirileri halen kamuoyunun hafızasında olup, 9 Kasım 2018 tarihli basın açıklaması ile halkımız bu konuda bilgilendirilmişti. O tarihten sonra İstanbul Bildirgesi 13-24 Mayıs 2019 tarihleri arasında yapılan Birleşmiş Milletler Suçun Önlenmesi ve Ceza Adaleti Komisyonu'nun 28. Oturumunda kabul edilmiş, 23 Temmuz 2019 tarihinde de Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konsey’de onaylanmıştır. Dolayısıyla adli yıl açılış davetiyeleri dolayısıyla Yargıtaya yönelik haksız ve ölçüsüz eleştirileri yapan bazı baroların, yakın geçmişte tüm dünyanın kabul ettiği insan hakları metinlerine dahi karşı çıkması, feraset düzeylerinin açık bir göstergesi olup, bu tür ithamların toplumun vicdanında karşılık bulmayacağı şüphesizdir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa'nın gündeminde bu hafta: İngiltere, Fransa ve Hong Kong

SONRAKİ HABER

Samsun'da suya %25, okuma bedeline %50 zamma karşı mücadele büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...