17 Ağustos 2019 11:54

Almanya'dan Türkiye’ye 216 milyon avroluk savunma ihracatı

Almanya Hükümeti 2018 yılında Türkiye’ye toplamda 216 milyon avro değerinde, hem askeri hem de sivil amaçlar için kullanılabilecek ürünün ihracatına onay verdi. Muhalefetteki Sol Parti ise tepkili.

Fotoğraflar: Pixabay

Kolaj: Evrensel

Paylaş

Almanya Hükümeti Türkiye’ye 2018 yılında, 374 kalemde ve toplam 216 milyon avro  değerinde “Dual Use” denen, yani hem askeri hem de sivil amaçlarla kullanılabilecek malzemenin satışına onay verdi. Alman Yazı İşleri Ağı’nın (RND), Almanya Ekonomi Bakanlığının Federal Parlamentodaki Ekonomi Komisyonu için hazırladığı bir listeye dayandırdığı haberde Türkiye’nin, Avrupa Birliği dışındaki ülkeler arasında, bu alanda en fazla ihracat yapılan üçüncü ülke olduğu bildirildi.

SOL PARTİDEN HÜKÜMETE TEPKİ

Sol Parti Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Sevim Dağdelen Türkiye’ye askeri amaçla kullanılabilecek ürünler ihraç edilmesine karşı çıkarak Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna operasyon hazırlığı yaptığı bir dönemde Dual Use ürünlerin satışının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Türkiye’nin bölgedeki cihatçı gruplara destek verdiğini öne süren Dağdelen, ihracatına izin verilen ürünlerin Türkiye’de farklı düşünen insanların kovuşturmasında da kullanılabileceğini ve bu sebepten dolayı uygulamanın durdurulması gerektiğini kaydetti.

ALMANYA’DAN SİLAH SEVKİYATINDA TÜRKİYE İLK SIRADA

Türkiye, Almanya’dan silah sevkiyatı yapılan ülkeler listesinde her sene başı çekiyor. Alman Federal Meclisi Sol Parti Grup Başkan Vekili Sevim Dağdelen’in soru önergesine Almanya Ekonomi Bakanlığından gelen yanıta göre, Almanya’dan Türkiye’ye bu yılın ilk dört ayında 184 milyon 100 bin avro değerinde silah sevkiyatı gerçekleşti. Böylece Türkiye’ye yapılan sevkiyat, ilk dört ayda toplam Alman silah sevkiyatının yüzde 60’ını oluşturdu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Leyla Güven’den Adalet Bakanına cezaevi çağrısı

SONRAKİ HABER

Efemçukuru altın madenine direnen Yalnız Efe AİHM'de hakkını arayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...