17 Ağustos 2019 07:46

Maden çalışma sahasının genişletilmesi talebi halkın tepkisi üzerine reddedildi

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Köyceğiz'in Altınsivri Tepesi'ndeki ovilin madeni ocağı faaliyet alanının 25 hektara çıkarılması talebini reddetti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Köyceğiz'in kırsal Ağla Mahallesi'nin 1750 rakımlı Altınsivri Tepesi eteklerindeki 2,5 hektarlık alanda, 4 yıl önce şirket tarafından demir-çelik sanayisi, inatçı malzemeler (refrakter) sanayisi ile döküm sanayisinde aşındırıcı olarak faydalanılan ve elektrikli ısıtıcılarda da yararlanılan olivin madeni çıkarılmaya başlandı. Madenin çıkarılması ve taşınması sırasında çevreye, doğaya zarar verildiğini, buradaki göletin bu yüzden kuruduğunu öne süren bölge halkı ve yaşam alanı savunucuları, o dönemde eylemler yaparak, tepkilerini dile getirdi; ancak sonuç alınamadı. Şirketin açık maden ocağının sahasına 22,5 hektarlık alanı daha eklemek istemesi ve bunun için Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne başvurması, yöre halkı ve yaşam alanı savunucularının tepkisini daha da artırdı. Karaçam ve sığla ormanları, alpin bitki örtüsü ve biyolojik çeşitliliği ile 80 endemik bitkiye ev sahipliği yapan Türkiye'nin önemli doğa alanlarından biri olan bölgedeki maden ocağının genişletilmek istenmesine; Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) öncülüğünde, Köyceğiz Turizm ve Doğayı Koruma Derneği, Tema Vakfı Köyceğiz temsilcileri, köylüleler ve yaşam alanı savunucularının da aralarında bulunduğu 60 kişi, tepkilerini dile getirmek için eylem yaptı. Göl kenarında düzenlenen forumun ardından kalabalık, ellerinde 'Sandras madene kurban edilemez', 'Sandras'ta madene izin verme, Çiçek Baba'yı incitme', 'Muğla cennet kalsın' yazılı pankart, afiş ve dövizlerle madene kadar yürüyüş yaptı.

MESİRE YERİ OLACAK

Bölge halkı ve yaşam alanı savunucularının tepkisini çeken talep, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından da uygun bulunmadı. Konuyla ilgili bilgi veren Muğla Orman Bölge Müdür Vekili Enver Demirci, “İlgili şirketin alan genişletme isteği, Gökçeova göletinin olduğu alanı kapsıyor. Bu bölge, yöre halkı tarafından piknik yeri olarak kullanılıyor. Bölgenin mesire yeri olması için Bakanlığımızın bir çalışması söz konusu. Halka açık bir mesire yeri olmasını düşündüğümüz bu alanda maden ocağı yapılması, Bölge Müdürlüğümüz tarafından uygun görülmemiştir” diye konuştu.

SEVİNÇLE KARŞILANDI

MUÇEP Dönem Sözcüsü Serdar Denktaş ise “Olivin madeninin işletme sahasını genişletme talebinin, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından reddedilmesini büyük sevinçle karşıladık. Doğal ve kültürel değerleri yok ederek bir maden işletmeciliği anlayışına izin vermek, zaten katliama izin vermek olurdu. Muğla Çevre Platformu olarak biz bu kararı sağduyunun, aklın galip gelmesi olarak görüyoruz. Bundan sonrasında da Sandras'ın biyolojik zenginliğine, doğal güzelliğine, bölge halkının yüzyıllardır sürdürdükleri Eren Dede kültüne zarar verecek benzer girişimlerin bir daha akıllardan dahi geçirilmemesi gerekiyor. Türkiye'nin önemli doğa alanlarından biri Sandras'ın bir bütün olarak koruma altına alınması için girişimlerimize devam edeceğiz” dedi. (Muğla/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Badana yaparken elektrik akımına kapılarak yaralandı

SONRAKİ HABER

Çanakkale’de yolcu otobüsü devrildi: 1 ölü, 28 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...