17 Ağustos 2019 06:54

Türkiye, Suriye'deki muhaliflere tanksavar silahlar verdi mi?

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, SETA araştırmacılarından Özkızılcık’ın Suriyeli muhaliflere Türkiye’nin ağır silahlar verdiği yönündeki iddialarını yazdı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, İdlib’deki bir çatışmada yaralanan Ceyş el İzze örgütü komutanlarından Suriyeli eski milli futbolcu Abdülbaset el Sarut’un Reyhanlı’da bir hastanede yaşamını yitirmesinin Türkiye’nin himayesindeki ÖSO gruplarının İdlib’te sahada Suriye ordusu ile birebir çatıştıkları olgusuna kamuoyu nezdinde aleniyet kazandırdığını söyledi.

Ergin, ‘Middle East Institute’ SETA Vakfı’nın uzmanlarından Ömer Özkızılcık’ın Türkiye ve Suriye üzerine yazdığı yazıyı da köşesine taşıdı.

Özkızılcak’a göre, Türkiye, muhalif gruplara tanksavar silahları ve Grad füzeleri sağlamış ve böylelikle bu grupların 38 kilometrekare bir alanı ele geçirmelerini de mümkün kıldı.

Ergin’in yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Yazıya göre, Türkiye’nin eğittiği Özgür Suriye Ordusu’na bağlı birçok gruba bağlı bin kadar savaşçı mayıs ayından itibaren Fırat Kalkanı ve Afrin’den gelerek İdlib’de sahaya girmiştir. Bu grupların bir bölümü 2019 başında HTŞ tarafından İdlib’in dışına çıkartılmıştı.

Yazıda, ÖSO gruplarının İdlib’te güç kazanmasının HTŞ’nin buradaki varlığını dengeleyebileceği, HTŞ’nin böylelikle ‘askersizleştirilmiş bölge’nin dışına da çıkartılabileceği, bu çerçevede İdlib’e ilişkin Türk-Rus mutabakatının yeniden canlandırılabileceği tezi işleniyor. (Metnin sonuna yazının yazarın şahsi görüşlerini yansıttığı notu düşülmüş.)” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Munzur Dağları'nın maden sahası ilan edilmesine karşı imza kampanyası

SONRAKİ HABER

İstanbul yine sağanağa teslim: İş yerlerini su bastı, araçlar yollarda kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...