17 Ağustos 2019 06:02

“Önce Kürt ve muhalifler, şimdi de enstitü tasfiye ediliyor”

Artuklu Üniversitesi öğretim görevlileri, Yaşayan Diller Enstitüsü’nün kapatılması kararını ‘tasfiye’ olarak değerlendirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

“Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının” Meclis’ten geçmesinden sonra Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK), üniversitelerde enstitü yapılanmasını ‘Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ adı altında birleştirme yetkisi doğdu. Mardin Artuklu Üniversitesi yönetimi bu kanuna dayanarak, 2009 yılında kurulan ve bünyesinde Kürtçe, Arapça ve Süryanice eğitimlerin verildiği “Yaşayan Diller Enstitüsü”nü kapatma kararı aldı. Karar onay için YÖK’e gönderildi. Konuya dair sosyal medya hesabından açıklama yapan rektör Ahmet Ağırakça, enstitünün kapatılmadığını savunarak, YÖK’ün tüm enstitüleri bir çatı altında toplama kararı bulunduğunu söyledi.

Ancak Yaşayan Diller Enstitüsü’ndeki öğretim görevlileri, rektör Ağırakça’nın açıklamasının gerçeği yansıtmadığını, YÖK’ün böyle bir kararının olmadığını, üniversitenin talebi üzerine birleştirme yapabileceğini, bunun bir tasfiye süreci olduğunu ve rektörün enstitüyü kapatmaya çalışması Kürtlere ve Kürtçeye olumsuz yaklaşımının bir sonucu olduğunu söyledi.

ENSTİTÜ İHRAÇLARLA İŞLEVSİZLEŞTİRİLDİ

Enstitüdeki öğretim görevlileri, özellikle “çözüm süreci” döneminde çok güçlü bir kadroya sahip olan enstitü bünyesindeki Kürt Dili ve Kültürü Bölümü’nde yaklaşık 40 akademisyenin olduğunu hatırlattı. Ancak 4 yıl önce atanan rektör Ahmet Ağırakça’nın Kürtlere ve Kürtçe’ye olan tahammülsüzlüğü ve olumsuz tavırlarından dolayı şu an sadece birkaç akademisyenin kaldığı aktarıldı. Rektör Ahmet Ağırakça, bir kısmı KHK’yle bir kısmı da sözleşmelerinin feshedilmesi ya da yenilenmemesi yoluyla 20’den fazla akademisyenin işine son verildiği; bunun yanı sıra üniversitenin diğer bölümlerinde de birçok Kürt ve muhalif akademisyenin KHK ve sözleşme feshi gibi yöntemlerle üniversiteden uzaklaştırıldığı bilgisi paylaşıldı.

TASARRUF DEĞİL TASFİYE

Kürt Dili ve Kültürü’nün akademik gelişimi için enstitüde yapılan çalışmaların ciddi katkısının olduğunu belirten öğretim görevlileri, üniversitedeki Kürt ve muhalif akademisyenlerin tasfiye edilmesine ilişkin “Rektörün enstitüyü kapatmaya çalışması, Kürtlere ve Kürtçeye olumsuz yaklaşımının bir sonucudur. Enstitüleri birleştirme mantığıyla olduğu savunulsa da sonuç olarak Yaşayan Diller Enstitüsü tasfiye ediliyor. Bu birleştirme her ne kadar idari bir tasarruf gibi gösterilse de bunun altında yatan duygu tasfiye mantığıdır” dedi.

SAYIŞTAYDAN ‘USULSÜZLÜK’ TESPİTİ

Öte yandan Mardin Artuklu Üniversitesi 2017 Sayıştay Denetim Raporu'na göre, akademisyenlerin bilimsel araştırmaları için ayrılan ödenekler “amacı dışında” kullanıldı. Raporda, yapılan incelemeler neticesinde Eğitim Fakültesi’nde görevli bazı öğretim üyelerinin fakültelerinde hiç derse girmedikleri halde zorunlu ders yüklerini tamamlamadan tamamlamış olarak gösterildikleri belirtildi.

Raporda, öğretim üyeleriyle ilgili “Döner Sermaye İşletmesi kapsamında yürütülen Pedagojik Formasyon Eğitimi derslerini ücret karşılığı verdikleri tespit edilmiştir” denildi. Artuklu Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi’nin 2017 yılında 2 milyon 104 bin TL dönem zararıyla faaliyetlerini tamamladığı aktarıldı.

Sayıştay raporunda, kamu idaresinin mali yapısıyla ilgili bölümde ise şu tespitlere yer verildi: “Üniversite tarafından verilen ve yılı içinde geri alınmayacak olan depozito ve teminatların, Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabına kaydedilmesi gerekirken dönemsellik ilkesine aykırı olarak hepsinin gider yapıldığı.” (MA)

ÖNCEKİ HABER

Savcı işkenceyle ilgili suç duyurusu hakkında 1 yıldır işlem yapmadı

SONRAKİ HABER

Van'da 1000 günlük OHAL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...