16 Ağustos 2019 12:50

İş kollarını ilgilendiren yönetmelik değişirse sendikalar da etkilenecek

Kamu çalışanlarının hizmet iş kollarını belirleyen yönetmelikte değişiklik için hazırlanan taslak yasalaşırsa bazı iş kollarında örgütlü sendikalarda değişiklik yaşanacak.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının logosu

Paylaş

Buse VURDU
Ankara

Kamuda çalışanların hizmet iş kollarını belirleyen “Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Kapsamına Giren Kurum ve Kuruluşların Girdikleri Hizmet Kollarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik”te değişiklik için hazırlanan taslak ortaya çıktı. Taslağın yasalaşması halinde bazı iş kollarında örgütlü sendikalarda değişiklik yaşanacak. Bakanlık konfederasyonların 23 Ağustos’a kadar dönüş yapmasını istedi.

703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kimi bakanlıkların birleştirilmesinin ardından hizmet iş kollarında değişikliğe gidilmesi bekleniyordu. Yapılması planlanan değişikliklere ilişkin çalışma, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sendika konfederasyonlarına gönderdiği yönetmelik taslağı ile ortaya çıktı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından konfederasyonlara gönderilen yönetmelik taslağına göre, ‘büro, bankacılık ve sigortacılık hizmetleri’, ‘eğitim, öğretim ve bilim hizmetleri’ ve ‘sağlık ve sosyal hizmetler’ alanlarında yapılacak değişikliklerle kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet kolları yeniden belirlenecek. Bakanlık konfederasyonlardan, 23 Ağustos’a kadar dönüş yapmasını istedi.

SOSYAL HİZMETLER BÜRO İŞ KOLUNA BAĞLANIYOR

Yönetmelik taslağına göre, sağlık ve sosyal hizmetler iş kolu bölünerek sosyal hizmetlerin iş kolu değiştirilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının birleştirilmesiyle oluşturulan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, büro iş kolu içerisinde yer alacak. Yapılan düzenleme sonucunda sosyal hizmet alanında çalışanlar, ‘büro, bankacılık ve sigortacılık hizmetleri’ alanına dahil edilmiş olacak. 

MİLLİ EMLAK MÜDÜRLÜĞÜ VE KYK’NİN DURUMU BELİRSİZ

Yönetmelik taslağında kimi noktalar ise belirsiz bırakıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde bulunan Milli Emlak Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğünün durumuna listede yer verilmedi. Milli Emlak Müdürlüğü geçmişte büro iş kolunda yer alırken KYK Genel Müdürlüğü ise "eğitim, öğretim ve bilim hizmetleri" alanında yer alıyordu. Listede ayrıca belirtilmemesi durumunda KYK Genel Müdürlüğü, eğitim iş kolundan ayrılarak büro işkoluna dahil edilmiş olacak.
 

 

ÖNCEKİ HABER

İMO İstanbul Şube Başkanı Suna: 10 milyon İstanbullu risk altında

SONRAKİ HABER

Hazine, 7 ayda yasal borçlanma limitini 11 milyar TL aşmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa