16 Ağustos 2019 11:43

Osmaniye Cezaevindeki mahpuslar: “Gardiyanlar koğuşa girip bizi darbetti”

İHD Adana Şubesi, Osmaniye T Tipi 2 No’lu Cezaevindeki mahpuslarla görüşerek rapor hazırladı. Mahpuslar, ayakta sayımı kabul etmedikleri gerekçesiyle darbedildiklerini anlattı.

Fotoğraf: ChangTing/Flickr 

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Hapishaneler Komisyonu Osmaniye T tipi 2 No’lu Cezaevine gerçekleştirdiği ziyaretin ardından hazırladığı hak ihlali raporunu kamuoyuyla paylaştı.

bianet’te yer alan habere göre raporda, mahpusların haftalık bir saatlik spor yapma dışında diğer tüm sosyal aktivitelerden mahrum bırakıldığı, hasta mahpusların tedavilerinin yapılmadığı, hastaneye sevklerde muayenelerin kelepçeli yapıldığı ve cezaevi doktoru hakkında tüm mahpusların ortak şikayetlerinin bulunduğu belirtildi.

Raporda mahpuslardan birinin şu ifadelerine yer verildi:

“40 GARDİYAN TARAFINDAN DARBEDİLDİK”

“Yaklaşık 10 yıldır mahpusum ve son 1 yıldır bu cezaevindeyim. Bugüne kadar 2 defa açık kalp ameliyatı oldum. Şu anda ağır kalp hastalığı, Diyabet 2, hipertansiyon hastalıklarım vardır. Günde 12 adet ilaç kullanıyorum. Bu hapishaneye geldiğim günden beri sorunlar bitmedi. 8 Ağustos’ta sabah sayımında Cezaevi 1. 2. ve 3. müdürü ve yanında yaklaşık 40 kişilik bir gardiyan grubu ile koğuşa geldi: “Ayakta sayım vereceksiniz” dediler. Biz ‘Kabul etmiyoruz’ dedik. Başgardiyan ‘Saldırın’ dedi. O sırada gardiyanlar koğuşun içine girerek herkesi darbetmeye çalışıp koğuştan dışarı çıkarmaya çalıştılar. Yerde botlarıyla arkadaşların yüzlerini karınlarını tekmelediler. Beni koğuştan çıkarıp avluya çıkardıklarında gardiyanın biri beni tekmelemeye başladı, o sırada başka bir gardiyan ‘Ona dokunma o hasta başımıza bela olur’ dedi.

HDP’Lİ KURTALAN KONUYU MECLİSE TAŞIDI

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtalan da Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevinde 8 Ağustos günü ayakta sayımı kabul etmeyen mahpusların gardiyanlar tarafından darbedildiği iddialarını ve yaşanan hak ihlallerini Adalet Bakanlığına sordu. Kurtalan, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları yöneltti:

  • “Ayakta sayım uygulamasını reddeden mahpuslara 40 kişilik gardiyan grubu hangi gerekçeyle müdahale etti?
  • Darbedildikleri iddia edilen mahpusların cezaevi hekimine görünmeleri sağlandı mı?
  • Türkiye’deki cezaevlerinin koşullarının uluslararası standartlara uyumu noktasında 2002 yılından bu yana hangi maddi ve yasal düzenlemeler yapılmıştır?
  • Cezaevlerinde görevli personele yönelik insan hakları eğitimi vermeyi düşünüyor musunuz?​” (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

DİSK: Grevsiz toplu pazarlık dayatmasına hayır

SONRAKİ HABER

İMO İzmir: Oy ve rant anlayışı depremin önüne geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...