Fındık toplayan kadın işçiler zor koşullarda düşük yevmiye ile çalışıyor

Nedim KOVAN

Ordu ve Giresun’da, ağustos ayının gelmesiyle başlayan fındık hasadı orta ve yüksek kesimlerde devam ediyor.

Türkiye’nin bu yılki tahmini fındık rekoltesi 650 bin ton civarında beklenirken, yerli ve mevsimlik tarım işçileri de bahçelerde yoğun olarak çalışıyor. Dik ve yamaç arazilerdeki bahçelerde kadın işçiler ağırlıkta. Kadın işçiler aileleriyle birlikte zor koşullarda fındık bahçelerinde günlük yevmiye ile çalışıyor.

Fındık hasadında çalışan işçiler 85 TL ile 120 TL arasında günlük yevmiye alıyor.

 

16 Ağustos 2019 07:40
Görsellerin büyük halini görmek için üzerine dokunun
.

Paylaş

Paylaş

Paylaş

Paylaş

Paylaş

Paylaş

Paylaş

“FINDIK FİYATLARI DÜŞÜK, İŞÇİ ÜCRETLERİNDEN MEMNUN DEĞİLİZ”

Fındık hasadının zorluğunu anlatan Canan Bulut, “Sabah saat 6’da kalkıp yollara düşüyoruz. Akşama kadar çalışıyoruz, yamaç ve dik arazilerde çalışmak daha zor. Fındık topladığımız araziler yamaç. Fındık fiyatları düşük olduğu için işçi ücretlerinden memnun değiliz. Fındık işçiliğinde yevmiye 140 lira olmalı ama o kadar değil. Fiyat iyi olmayınca işçinin ücreti de düşüyor. Sabah 7’de işbaşı yapıp akşam 5’te bırakıyorum. Bahçeler yamaç, yol uzun. Evimde 8’de ancak olabiliyorum. Eve de yorgun gidiyorum. Çalışması çok zor ama ekmek parası için mecburen çalışıyoruz” diye konuştu.

“ARAZİ YAMAÇ OLUNCA ÇALIŞMASI DAHA ZOR”

Batman Kozluk'tan fındık hasadı için Ordu'ya gelen ve bahçelerde çalışan Ayşe Baskın, fındık dallarının bazı bahçelerde büyük olması nedeniyle zorlandığını ifade ederek, “İlk yıllarda çok zorlanıyordum, 8 yıldır buraya hasada geliyorum. Büyük fındık dallarını artık bükebiliyorum. Erkeklere taş çıkarıyoruz burada. Ekmek parası. Her işin bir zorluğu var. Biz de bu zorluğun üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Arazi yamaç olunca çalışması daha zor oluyor. Kadın gücümüzle yoruluyoruz ama yapacak bir şey yok, çalışmaya mecburuz” dedi.

Nermin Akkoyun da “Sabah 5'te kalkıyorum, yemeğimizi yapıp çayımızı hazırlıyorum. 6'da bahçeye geliyoruz, akşama kadar çalışıyoruz. Çocuk okutuyorum, askerde çocuğum var. Karadeniz kadınları kendi ekmeğini kendisi kazanmak istiyor. Biz de aynen öyle yapıyoruz, geçinmeye çalışıyoruz. Araziler çok yamaç, çalışması zorluyor. Zor şartlar altında yine de çalışmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

KADIN İŞÇİLER FINDIĞIN HER AŞAMASINDA

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, kadınların fındığın her alanında çalıştığını belirterek, “Kadınlar sadece hasatta çalışmıyor. Fındığın gübresinde, harmanında, patozunda, fabrikada, seçiminde... Hasatta çalışanların çoğu kadınlardan oluşuyor. Fabrikalarda iç fındığın işlenmesinde çalışan işçilerin tamamına yakını da kadın işçiler. Kadın işçilerimizin fındıkta büyük emeği var” dedi. (Ordu/DHA)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa