16 Ağustos 2019 07:22
Son Güncellenme Tarihi: 16 Ağustos 2019 14:43

Hulusi Akar: Müşterek Harekat Merkezi haftaya tam kapasiye geçecek

ABD askeri heyeti, Müşterek Harekat Merkezi çalışmaları kapsamında Genelkurmay Başkanlığını ziyaret etti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Urfa'da incelemelerde bulundu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral Stephen Twitty başkanlığındaki askeri heyet, Urfa'da kurulacak Müşterek Harekat Merkezinin faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında Genelkurmay Başkanlığına ziyarette bulundu. Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, dün Urfa'da kurulan harekat merkezinde koordine faaliyetlerini tamamlayan Korgeneral Twitty başkanlığındaki ABD askeri heyetinin, bugün de temaslarda bulunmak üzere Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nı ziyaret ettiği belirtildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da beraberindeki TSK'nin komuta kademesi ile bugün Urfa'da incelemelerde bulundu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "güvenli bölge" konusunda mutabakatın iyi bir başlangıç olduğunu, Birleşik Müşterek Harekat Merkezinin tam kapasiteyle önümüzdeki hafta çalışmaya başlayacağını belirtti.

Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Şanlıurfa'daki birliklerde inceleme ve denetlemelerde bulundu.

Bakan Akar ve TSK'nin komuta kademesi, temasları kapsamında 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nı da ziyaret etti. Akar, bölgedeki birliklerin komutanlarıyla ve MİT Başkanı Hakan Fidan ile 3 saati aşkın süre toplantı yaptı.

Bakan Akar ve beraberindekiler daha sonra Kara Kuvvetleri İleri Müşterek Harekat Merkezi’ne geçti ve buradaki temasların ardından bir açıklama yaptı.

5-7 Ağustos'ta Ankara'da gerçekleştirilen heyetler arası görüşmeleri anımsatan Akar, "Görüşlerimizi, önerilerimizi, taleplerimizi tekrar ortaya koyduk. Bu taleplerimizi açık ve net bir şekilde ABD’lilerden istedik" diye konuştu.

"TAM KAPASİTEYLE ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA AÇILACAK"

AA'nın haberine göre Bakan Akar, güvenli bölge konusundaki mutabakata ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Hava sahasının kontrolü konusunda da ABD'li müttefiklerimizle stratejik ortaklık ruhuna uygun şekilde görüşmelerimizi sürdürdük. Hava sahasının kontrol ve koordinasyonu ile birçok konuda genel olarak anlaştık. Teknik çalışmalar devam ediyor. Bu mutabakata bağlı olarak 14 Ağustos'tan itibaren de İHA'larımız bölgede uçmaya başladı.

Güvenli bölgedeki faaliyetlerin koordinasyonu ve yönetimi için de Birleşik Müşterek Harekat Merkezi'nin kurulma çalışmaları devam ediyor. ABD'den gelenler oldu. Bizim arkadaşlarımızla çalışarak bu harekat merkezi için gerekli hazırlıkları yaptılar. Büyük ölçüde hazırlıklar tamamlandı. Özellikle kritik fonksiyonların tesisi gerçekleşti, diğer konularda da çalışmalar devam etmektedir. Birleşik Müşterek Harekat Merkezi tam kapasiteyle önümüzdeki hafta çalışmaya başlayacak."

Çalışmalar kapsamında ABD Avrupa Kuvvetler Komutan Yardımcısı’nın hem Genelkurmay Karargahı'ndaki hem de Şanlıurfa'daki çalışmalara katıldığını belirten Akar, ABD’li komutanın, görüşmelerinin ardından Türkiye’den ayrıldığını söyledi.

"B VE C PLANIMIZ VAR"

Akar, ABD ile yürütülen bu faaliyet ilerlemezse B ve C planları da olduğunu belirterek, "Bu faaliyet herhangi bir şekilde akamete uğrarsa buna karşı bizim de kendi başımıza hareket edeceğimizin herkes tarafından bilinmesini istiyoruz" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mültecileri taşıyan minibüs şarampole devrildi: 17 yaralı

SONRAKİ HABER

Gökçeada’yı talana açtılar: Ada maden sahası ihalesine çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...