15 Ağustos 2019 21:03
Son Güncellenme Tarihi: 16 Ağustos 2019 11:56

İBB Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran, Basın İlan Kurumu Müdürü olarak atandı

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca, Cumhurbaşkanlığı kararıyla görevden alındı. Karaca'nın yerine, İBB Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran atandı.TGS: Kaygılarımız arttı.

Görsel, Resmi Gazete yayımlanan kararın ekran alıntısıdır

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca’yı görevden aldı. Karaca’nın yerine SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran’ın kardeşi Rıdvan Duran atandı. Kararı değerlendiren TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Basın İlan Kurumunun var olan haliyle basın meslek örgütlerini kapsamadığını söyledi. Durmuş “Basın İlan Kurumu gibi köklü bir kurumun da SETA gibi ciddiyetten uzak raporlar hazırlayan bir kurumun izinden gideceği endişesini taşımaktayız” dedi.

RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, “Atama, otoriter yönetimlere özgü, şeffaflıkla alakası olmayan ve kamuoyunu dışlayan bir manevradır” dedi.

DURAN, AKP’DEN ADAY ADAYI OLMUŞTU

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararları ile bazı bakanlıklarda görevden alma ve atamalar gerçekleşti.

Atama kararlarına göre, Basın İlan Kurumu Müdürü Yakup Karaca görevinden alındı. Karaca’nın yerine SETA Genel Koordinatörü ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Burhanettin Duran’ın kardeşi Rıdvan Duran atandı.

Duran, AKP’den Sakarya Büyükşehir Belediye başkanlığına aday adayı olmuş ama aday gösterilmemiş, daha sonra İstanbul’a dönüp Binali Yıldırım için İBB içinde oluşturulan kampanya ekibinde çalışmıştı. Duran ayrıca yerel seçim kampanyaları döneminde İBB Kültür Daire Başkanı görevini yürütüyordu.

TGS: KAYGILARIMIZ ARTMIŞTIR

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Basın İlan Kurumunun (BİK) var olan haliyle de basın meslek örgütlerini kapsamaktan uzak bir yapıya sahip olduğuna dikkat çekerek, SETA Müdürü Burhanettin Duran’ın kardeşi Rıdvan Duran’ın Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bu kuruma atanmasının kaygılarını arttırdığını söyledi.

“SETA isimli kurum çok değil yaklaşık 2 ay önce çeşitli basın yayın kurumunda çalışan gazetecileri açıktan hedef göstermiş bunun adına da rapor adını vermiştir” diyen Durmuş devamında şu değerlendirmede bulundu: “Gerekli hukuki işlemleri başlatmamıza rağmen maalesef bu hedef göstermeye ilişkin de henüz sonuç alamadık. Söz konusu ismin Burhanettin Duran’ın kardeşi olması ve İBB yönetiminin AKP’de olduğu 2017 yılından itibaren İBB’nin Kültür Daire Başkanı olarak atandığını birlikte düşündüğümüzde maalesef çok da sağlıklı bir sürecin işlemediğini görebiliyoruz. Kamu kurumlarının her alanındaki kadrolaşmanın cumhuriyet tarihinin en yüksek düzeyine ulaştığı bu dönemde bu durumu ‘normal’ bir atama olarak değerlendirmek mümkün değildir. Kamu yararından ziyade kamu vicdanının zedelendiği bir atama olarak kayda geçen bu sürecin ardından Basın İlan Kurumu gibi köklü bir kurumun da SETA gibi ciddiyetten uzak raporlar hazırlayan bir kurumun izinden gideceği endişesini taşımaktayız. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) olarak BİK’in tarafsız ve bütün medya kuruluşlarına eşit davranan bir kurum olması gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz.”

ÖNDEROĞLU: ŞEFFAFLIKLA ALAKASI YOK

Atama kararını gazetemize değerlendiren Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, şunları söyledi: “Basın İlan Kurumu başkanına dair kimsenin gerekçesini bilmediği görevden alma ve yerine “dar politik ve stratejik çevre”den yapılan atama, otoriter yönetimlere özgü, şeffaflıkla alakası olmayan ve kamuoyunu dışlayan bir manevradır. Basın İlan Kurumunun yayınlara müdahil polislik rolü bir sorunsa bir diğeri, söz konusu antidemokratik, müzakere ve liyakat tanımayan hiyerarşik anlayıştır.”

ERDOĞAN’IN YAPTIĞI DİĞER ATAMALAR

Atama kararlarına göre, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Şirin Karadeniz Oran atanırken, Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürü Abdulkadir Karabulut görevinden alınarak yerine Selami Ersen atandı. Öte yandan, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeliği görevini yürütmek üzere görevlendirilen Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenksu Üçer ve Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 38’inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2’nci maddesi gereğince üniversitelerdeki asli görevlerine döndürülmek üzere görevlerinden alındı.

Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Mehmet Faruk Tekin, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Ferhat Yılmaz, Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Salih Kaygusuz, Giresun İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Ertuğrul Tosunoğlu, Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Yusuf Tüfekçi atandı.

Açıklanan bazı atama kararları ise şöyle:

Milli Savunma Bakanlığında açık bulunan Askeri Fabrikalar Genel Müdür Yardımcılığına Ali Mazak, Bütçe ve Mali Hizmetler Genel Müdür Yardımcılığına Cengiz Dişli, Personel Genel Müdür Yardımcılığına Cengiz Karaman atandı. Öte yandan, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne ise Bahri Kesici atandı. Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında açık bulunan Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne Ebubekir Gizligider atand

RIDVAN DURAN KİMDİR?

1972 yılında Sakarya’da doğan Rıdvan Duran, orta öğrenimini Sakarya İmam Hatip Lisesi’nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. Daha sonra Sakarya Üniversitesi’nde “Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri” bölümünde master yaptı. Adapazarı Belediyesi’nde 1994 yılında Basın ve Halkla İlişkiler Müdür Yardımcısı olarak işe başladı. 1996-2004 yılları arasında Özel Kalem Müdürlüğü yaptı. 2004-2008 Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulundu. 2014 yılına kadar Başkanlık Müşavirliği yaptı. 2014 yılında SASKİ Yönetim Kurulu Üyeliği ve Sakarya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevlerinin ardından Anadolu Ajansı İnsan Kaynakları Direktörlüğü görevinde bulundu.

2017 Temmuz ayı itibariyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü olarak atanan Duran, Büyükşehir Belediyespor Kulüp Başkanlığı, Sakaryaspor Kulüp Asbaşkanlığı ve Başkan Vekilliği, Türkiye Karate Federasyon Asbaşkanlığı yapmıştır. Halen Türkiye Wushu-Kungfu Federasyonu Asbaşkanlığı görevi devam ediyor.

Rıdvan Duran, Ocak 2018'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı'na getirilmişti. Ekrem İmamoğlu'nun İBB Başkanı olmasıyla birlikte görevden alınması beklenen Duran, Cumhurbaşkanlığı kararıyla Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğüne atandı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Trabzonspor play-off turuna yükseldi

SONRAKİ HABER

Sudan'da sel nedeniyle 46 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...