15 Ağustos 2019 15:14

Tülay Hatimoğlulları: Bakan Selçuk Türk-İş'le kapalı kapılar ardında mı görüştü?

HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi görüşmesi ile ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a soru önergesi verdi.

Görsel, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın, Bakan Selçuk’a söylediği sözleri gösteren Fox TV yayınından alınan ekran alıntısıdır

Paylaş

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Hükümet ile Türk-İş'in 12 Ağustos'da 500 bin işçiyi ilgilendiren 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi görüşmesi ile ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a soru önergesi verdi.

Hatimoğulları, yaklaşık 500 bin işçinin yakından takip ettiği TİS görüşmelerinin bayram sonrasında sonuçlanması beklenirken, bayramın ilk günü Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın uzlaşmaya vardığını hatırlattı. Tülay Hatimoğulları, açıklamanın yapıldığı toplantı esnasında Atalay'ın açık kalan mikrofondan yansıyan "Uzasa işi karıştıracağız, en azından kapattım böyle" şeklindeki ifadelerine vurgu yaparak toplantıdan önce kapalı kapılar ardında Atalay ile görüşme yapılıp yapılmadığını sordu.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın sunduğu zam teklifinde en düşük brüt çıplak ücretin 3 bin 500 liraya çıkartılıp 300 lira seyyanen zam yapılması istendiğini, birinci yıl ilk altı ay yüzde 15, sonraki 1.5 yıl boyunca da altı ayda bir enflasyon + yüzde 3 refah payı talep ettiğini dile getiren Hatimoğulları, "Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un, daha önce Türk-İş’e sunduğu zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay için yüzde 4 zam ve maaşı 3500 TL’nin altında olanlar için 60 lira zam idi. Bu teklife ilişkin Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay 'Bu teklifin kabul edilir, müzakere edilir bir tarafı yok. Ağustos sonuna kadar ya imzalayacağız ya da grev' demişti. Ancak Bakanlığın teklifi Türk-İş'in talebinin çok altında olmasına rağmen imzalanan protokolle anlaşmaya varılmıştır" dedi.

Hatimoğulları Bakan Selçuk'a şu soruları yöneltti:

  • Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın, Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a söylediği "Uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle" cümleleri kapalı kapılar ardından işçiler adına, işçilerin aleyhine görüşmeler yapıldığı izlenimi oluşturuyor. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile Bakanlığınız arasında böyle görüşmeler gerçekleşmiş midir?
  • Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın “uzadığında karışacağını, en azından kapattığını” dile getirdiği  TİS anlaşmasına daha önce varılmış ise bu hukuken aykırı değil midir? Aynı zamanda bu, işçilerin hak taleplerinin, kendi mücadeleleri ile somut olarak ortaya koydukları taleplerin görmezden gelinmesi anlamına gelmez mi?
  • "Uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle" ifadesi ile yaklaşık 500 bin işçinin haklarını, taleplerini belirleme sürecinin nasıl ilerleyip geliştiğinin mi ifadesidir? Tarafların nasıl anlaşmaya vardığını mı özetlemektedir?
  • Türk-İş, birinci yıl ilk altı ay yüzde 15, sonraki 1.5 yıl boyunca da altı ayda bir enflasyon + yüzde 3 refah payı talep etmişti. Hükümet ile Türk-İş, 12 Ağustos'da 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü görüşmeleri kapsamında yapılan toplantıda yaklaşık 500 bin işçiyi ilgilendiren kamu toplu iş sözleşmesini imzalandı. Buna göre ücreti 3 bin 500 liranın altında olan işçiye 150 lira iyileştirme, tüm işçilere ise bu yıl ilk 6 ayı için yüzde 8, ikinci 6 ayı için yüzde 4, 2020'nin ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 3'er ve enflasyon farkı oranında zam yapılacak. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile Hükümet arasında varılmış bu mutabakat Atalay’ın mikrofonun açık olduğunu bilmeden yaptığı konuşmayı da göz önünde bulundurursak; içinden geçtiğimiz ekomomik kriz koşullarında, yine Türk-İş’in açıkladığı 6.760 TL olan Temmuz ayı yoksulluk sınırının oldukça altında kalan bu sözleşme  işçilerin talebini karşılayan bir sözleşme midir?
  • Hükümetin görevi sıradan bir pazarlık yapmak mıdır yoksa işçinin insanca yaşamını sağlayacak, hakkı olan ücreti tahsis etmek midir?
  • İşçilere rağmen Türk-İş Başkanı ile yapılmış görüşmeler var ise, ki basına yansıyan ve açık unutulan mikrofondan olduğu sonucu çıkıyor, bu görüşmenin sorumlu taraflarından biri olarak istifa etmeyi düşünüyor musunuz?

(Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TÜPRAŞ işçisi: Ekmeğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz

SONRAKİ HABER

Martı'yı yasaklayan Devlet Tiyatroları "yasaklanan oyun yok" diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...