16 Ağustos 2019 00:03

TÜPRAŞ işçisi: Ekmeğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz

TÜPRAŞ işçisi yazdı: Sendika genel merkezi TİS sürecinde arkadaşlarımızın disipline sevk edilmesine sessiz kaldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TÜPRAŞ işçisi
İzmir

Bilindiği üzere TÜPRAŞ TİS süreci 1 Ocak 2019 tarihinde başlayıp, 1 Temmuz 2019 tarihinde YHK tarafından bağıtlandı. Bu altı aylık süreçte yaşananlar 4 bin 300 TÜPRAŞ emekçisi kadar beni de derinden üzdü ve işçi sınıfı adına kabullenilmeyecek bir durum oluşturulmuştur.

TÜPRAŞ emekçileri gerekli özveri ve mücadeleyi göstermelerine rağmen gerek sendika merkezinden gerekse de işveren yetkililerinden gerekli dönüşü alamamıştır. TÜPRAŞ işçileri bu altı aylık sürede özelleştirme sürecinde bile yapılmamış eylemsellik ve mücadele örneği göstermiştir. Lakin her seferinde duvara çarpar gibi sürekli sendikal bürokrasi ve işverenin acımasız tavrına toslamıştır. Ve sonuç olarak YHK süreci kaçınılmaz olmuştur.

Peki, bir işçi gözüyle bu süreçte neler yaşandı bunları aktarayım.

1- Tarihine bakılacak olursa ilk defa TÜPRAŞ TİS süreci ayaklar altına alınmıştır. İşveren temsilcileri tarafından gerek basında gerekse kamuoyunda TÜPRAŞ işçileri devamlı iftiralara ve hakaretlere maruz bırakıldı. Bordrolarımız basına servis edilip, “Bakın bu kadar maaş alıyorlar bir de yüzde 70’lere varan zam oranı istiyorlar” gibi yalan haberler yapıldı. Bunlar olurken sendikamız türlü hakaretlere maruz kalmasına rağmen sessiz kalındı. Tabi ki bu süreçte işveren tarafındaki KİPLAS, işveren sendikasının payı da yadırganamaz.

2- TÜPRAŞ emekçileri seçim sürecine ve koltuk savaşlarına kurban edildi. Bu tavır hâlâ devam ediyor. 30 yıllık kavga ve sendikamızın bağıtlanma sonrası söylemleri hâlâ askıda bırakılmıştır. Neden böyle diye sorduğumuzda ise sendikadan seçimden sonra gerekeni yapacağız cevabını almaktayız.

Bu altı aylık süreçte 4 şube ve rafineride ortak bir mücadele verilmesine rağmen sadece İzmir rafinerisinde beş arkadaşımız işveren tarafından disipline sevk edilmiştir. Ve maalesef sendika genel merkezi bu sürece de sessiz kaldı. İşveren TİS sürecinde verdiği gözdağının ilk hamlesini yapmıştır.

Biz emekçiler her şeye rağmen emeğimiz ve ekmeğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Kişiler, şahıslar geçicidir. O yüzden sendikamız Petrol-İş’e sahip çıkamaya ve o bayrağı taşımaya devam edeceğiz. Çünkü bunca olumsuzluklara rağmen işçi sınıfının bunları atlatıp zafere ulaşacağından eminiz.

ÖNCEKİ HABER

‘Dün TÜPRAŞ, bugün kamu işçileri, yarın da biz satışa gelmeyelim!’

SONRAKİ HABER

Tülay Hatimoğlulları: Bakan Selçuk Türk-İş'le kapalı kapılar ardında mı görüştü?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...