15 Ağustos 2019 14:21

SİYAD'dan belediyelere "sansürle yüzleşin" çağrısı

SİYAD, yerel yönetimleri ve festival komitelerini geçmişte yaşanan sansür meseleleriyle yüzleşmeye çağırdı.

SİYAD logosu.

Paylaş

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), film festivali düzenleyen belediyelere ve festival komitelerine sansüre karşı tutum alma çağrısında bulundu.

2014 yılında Altın Portakal’da yarışmaya seçilen belgesel “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek”e uygulanan sansürün hatırlatıldığı açıklamada “Festivallere ve belediyelere çağrımızdır; Dijital mecraların bile sansürlenmeye teşebbüs edildiği bir dönemeçte, Altın Portakal’ın 2014’te yaşanan sansür yakasıyla yüzleşmeden, geçmişin üzerini örterek yeni bir sayfa açması mümkün değildir.” denildi. Bu yılki Altın Portakal Film Festivali’nde, sansürlenmiş Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’in ve 2014 yılında dayanışma adına festivalden çekilmiş tüm filmlerin gösteriminin yapılmasını istenen açıklamada “Festivaller birincil misyonunu hatırlamalı, ticari gösterim ağları ya da sansür nedeniyle gösterilemeyen filmlerin izleyicilerle buluşabilmesinde ısrarcı olmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Yönetmenlerin yargılandığı ve filmlerin sansürlendiği bir dönemde festivallerde sansür meselesinin tartışılacağı platformlar yaratmanın önemine dikkat çekilen açıklamada “Son yirmi yıldır süregiden, kültür sanat alanlarını çoraklaştıran politikalar, alternatif basın kuruluşlarının kapatılmasına, kültür sanat alanında çalışan birçok arkadaşımızın işsiz kalmasına neden olmuşken, festival ekipleri ve belediyelerin kültür sanat daireleri ezberci reflekslerle oluşturulmamalı, baskıcı politikalar nedeniyle işinden olmuş liyakatli meslektaşlarımızın istihdamına önem verilmelidir.” denildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Üniversiteye hazırlanan öğrenciler indirimli ulaşım için kampanya başlattı

SONRAKİ HABER

‘Dün TÜPRAŞ, bugün kamu işçileri, yarın da biz satışa gelmeyelim!’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...