18 Ağustos 2019 12:31
Son Güncellenme Tarihi: 18 Ağustos 2019 12:32

Akdeniz’de mülteci gemisindeki 27 çocuk karaya çıkarıldı

İtalya'nın Lampedusa adası yakınında bekleyen İspanyol STK Proactiva Open Arms'ın gemisinde bulunan 27 çocuk limana çıkarıldı.

Open Arms Twitter hesabının gönderisi

Paylaş

İspanyol mülteci örgütü Proactiva Open Arms’a ait gemide bulunan çocuklar limana çıkarıldı.

Akdeniz’de kurtardığı göçmenlerle İtalya’nın Lampedusa Adası yakınlarındaki limana yanaşabilmek için iki haftadan uzun süredir bekleyişini sürdüren Open Arms (Açık Kollar) gemisindeki 27 çocuk göçmen tahliye edildi.

Open Arms’ın Twitter hesabından yapılan açıklamada, yanında kimsesi olmayan çocukların tahliye edildiği belirtildi. İzin kararı, göçmen karşıtı politikalarıyla bilinen Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin, Başbakan Giuseppe Conte’den aldığı çocuk göçmenlerin inmesine müsaade edilmesine yönelik ikinci mektuptan sonra çıktı. Gemide, 27 çocuğun tahliyesinin ardından toplam 107 göçmen kaldı.

GEMİDEKİ KOŞULLAR KÖTÜLEŞİYOR

Open Arms yetkilileri, gemideki hijyen koşullarının giderek kötüleştiği ve 16 gündür denizde olan göçmenlerin psikolojilerinin bozulmaya başladığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu arada, Agrigento Cumhuriyet Başsavcılığı da gemideki hijyen ve sıhhi koşulları incelemesi için bir uzman hekim görevlendirdi.

Open Arms’ın gemisi, ay başında Akdeniz’de 3 farklı grup halinde 160 göçmeni kurtarmış, güvenli liman olarak İtalya ve Malta’ya yanaşmak istemişti. Her iki ülke de bu talebe olumsuz yanıt vermişti. İtalya İçişleri Bakanı Salvini, İtalyan parlamentosunda bir süre önce kabul edilen güvenlik yasasına dayanarak, gemiye İtalyan kara sularına giriş yasağı getirmişti.

ABD’li aktör Richard Gere, Akdeniz’de bekleyişini sürdüren Proactiva Open Arms’a ait gemiye giderek destek vermişti. Bu sırada 13 göçmen, acil tıbbi müdahale gereksinimi sebebiyle gemiden tahliye edilmiş, gemideki göçmen sayısı 147’ye düşmüştü.

Akdeniz’de Libya açıklarında kurtardığı onlarca göçmenle bekleyen bir diğer gemi de Sınır Tanımayan Doktorlar’a (MSF) ait. Bu gemide de bir haftadan uzun süredir gemide olan göçmenler bulunuyor.

13 MÜLTECİ TAHLİYE EDİLMİŞTİ

İspanyol sivil toplum kuruluşu Proactiva Open Arms'ın gemisinden önceki gece 13 mültecinin tahliye edildiği bildirilmişti.

Open Arms İtalya Sorumlusu Riccardo Gatti, Lazio Bölge İdare Mahkemesinin (TAR) Open Arms’ın İtalyan kara sularına giriş yasağını askıya almasının ardından güvertesindeki 147 mülteciyle Lampedusa’ya yaklaşan gemilerinden son tahliye edilenlere dair bilgi verdi.

İtalya İçişleri Bakanlığının izin vermemesi sebebiyle liman dışında bekleyen gemilerindeki mültecilere ilişkin Gatti, “Gemide şu an 134 göçmen var. Dün akşamdan bu sabaha önce 9, sonra 4 kişi daha olmak üzere 13 kişi tahliye edildi” dedi.

Gatti, güvertede kalan 134 kişiden 29’unun çocuk olduğunu ve bunlardan sadece 1’inin yanında ebeveyninin bulunduğunu belirtti.

NE OLDU?

İspanyol STK Proactiva Open Arms’ın gemisi, ay başında Akdeniz'de üç farklı grup halinde 160 mülteci kurtarmış ve güvenli liman olarak İtalya ve Malta’ya yanaşmak istemişti. Her iki ülke de bu talebe olumsuz yanıt vermişti.

İtalya İçişleri Bakanı Salvini, İtalyan parlamentosunda son kabul edilen güvenlik yasasına dayanarak gemiye İtalyan kara sularına giriş yasağı getirmişti.

Avrupa ülkelerine çağrıda bulunan ve bu sürede Akdeniz’de bekleyişini sürdüren Open Arms gemisine, geçen hafta ABD’li aktör Richard Gere bizzat giderek destek vermişti. Gere’ın bu desteği Salvini’nin tepkisini çekmiş, İtalyan politikacı, Gere’a yönelik “Göçmenleri özel uçağınla ABD’deki villalarına götür” demişti.

Bu sırada 13 göçmen acil tıbbi müdahale gereksinimi sebebiyle Open Arms’tan tahliye edilmiş, gemideki göçmen sayısı 147’ye düşmüştü.

Akdeniz’de deniz ve hava koşullarının dün itibarıyla kötüleşmesi sebebiyle gemi acil durum çağrısı verirken, Lazio Bölge İdare Mahkemesi İtalya İçişleri Bakanlığının kara sularına giriş yasağının yürütmesini durdurmuştu.

Bu kararın ardından Open Arms, yönünü İtalya’nın Lampedusa adasına çevirmiş ve dün sabah adanın limanına kadar yaklaşmıştı.

İçişleri Bakanı Salvini, bu durdurma kararına bir üst mahkemede itiraz edeceklerini belirterek, Open Arms’a yönelik yasaklamayı içeren ikinci kararnameyi imzalamıştı. Kanun gereği içişleri bakanının yanı sıra savunma ile ulaştırma bakanlarının da imzalaması gereken kararnameye iki bakanlık da imza vermemişti.

Salvini'nin yeşil ışık yakmaması sebebiyle Open Arms gemisi, limanın birkaç metre açığında beklemeye devam ederken, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de dün Salvini'ye yazdığı mektupta, Fransa, Almanya, Romanya, Portekiz, İspanya ve Lüksemburg'un Open Arms'taki mültecileri paylaşmaya hazır olduğunu açıklamıştı. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Kaz Dağları'yla ilgili Bakanlığa çağrı: Biga Madencilik'in ruhsatını yenilemeyin

SONRAKİ HABER

AKP’nin yeni rant kapısı: İthal plastik çöp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...