15 Ağustos 2019 12:23

Memur-Sen'e "Türk-İş gibi yapma" uyarısı

Hükümet kamu emekçilerine yapılacak zamma ilişkin teklifini yarın açıklayacak. Memur-Sen teklif öncesi bir açıklama yapmadı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Derya KAYA
Ankara

Kamuda çalışan işçilere yüzde 8+4 zam veren hükümet, kamu emekçilerine yapılacak zamma ilişkin teklifini yarın açıklayacak. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın teklif öncesi açıklama yapmak istemedi. KESK ve Türkiye Kamu-Sen ise Türk-İş’in imza attığı gibi bir sözleşme yapılmaması için Memur-Sen’e çağrıda bulundu.

Hükümet, aileleri ve emeklilerle birlikte milyonlarca kişiyi ilgilendiren kamu emekçilerinin toplu sözleşmesinde yarın zam teklifini açıklayacak. 2020-2021 yıllarını kapsayacak olan 5. dönem toplusözleşme görüşmelerinde, hizmet kollarına ilişkin yapılan komisyon toplantılarının ardından sıra kamu emekçileri ve emeklilerinin alacağı zam oranına geldi. Hükümetin Türk-İş ile imzaladığı çerçeve protokolde kamuda çalışan işçilere yüzde 8+4 zam vermesi, kamu emekçilerine verilecek zam teklife ilişkin beklentileri daha da düşürdü.

MEMUR-SEN DE YARIN KONUŞACAK

Bu yüzden gözler yüzde 8+7 oranında zam talep eden yetkili konfederasyon Memur-Sen’e çevrilmiş durumda. Ancak Memur-Sen yetkilileri hükümetin zam teklifi öncesinde demeç vermek istemediklerini bildirdi. Memur-Sen, yüzde 8+7 zammın yanı sıra 2020 yılı için 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yüzde 3 refah payı ve taban aylığa 200 TL seyyanen artış istiyor. Ayrıca diğer konfederasyonların masaya oturmasına karşı çıkan Memur-Sen, toplusözleşme ikramiyesinin Memur-Sen üyesi emekçilere bir kat fazla verilmesini, gelir vergisinde yıl boyu yüzde 15 sabit oran uygulanması ya da yüzde 15’i aşan kısmın kamu işvereni tarafından karşılanmasını talep ediyor.

KAMU-SEN: KARARLI OLURLARSA DESTEK VERİRİZ

Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, hükümetin kamu emekçilerinin beklentilerini karşılayacak, sorunlarını bir nebze olsun rahatlatacak bir teklifle gelmesini beklediklerini söyledi. Kamu emekçilerinin toplusözleşme masasında henüz herhangi bir ilerlemenin kaydedilmediğini belirten Kahveci, hedef enflasyon değil gerçek enflasyon üzerinden değerlendirme yapılarak 2020-2021 yılı zamlarının belirlenmesini istediklerini söyledi. Kahveci, “Konfederasyon olarak 600 lira seyyanen zam, ilk yıl yüzde 10+10, ikinci yıl yüzde 8+8 ve her iki yıl içinde yüzde 3 refah payında ısrarcıyız” dedi. Toplu pazarlık sürecinde bir tıkanıklık olması, çalışanların beklentilerinden uzak bir teklifin yapılması halinde yetkili konfederasyon Memur-Sen’e çağrı yapan Kahveci, “Yasalardan kaynaklı birtakım haklarımız var. Kendileri bir kararlılık ortaya koyarsa biz destek veririz” dedi. Kahveci, Memur-Sen’in sessiz kalması halinde ise hükümetin teklifini açıklamasından sonra konfederasyon olarak ne yapılması gerekiyorsa değerlendireceklerini söyledi.

"KAMU İŞÇİLERİNİN TOPLUSÖZLEŞMESİ MESAJ OLARAK GÖRÜLMELİ"

KESK Eş Genel Başkanı Memhet Bozgeyik, geçtiğimiz günlerde kamu işçilerinin toplusözleşme görüşmelerinde hükümet ile Türk-İş arasında varılan mutabakatın kamu emekçilerinin görüşmelerini olumsuz etkileyeceğini belirterek, bunun Memur-Sen’e de bir mesaj olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bozgeyik, “Bayramda Türk-İş Başkanı’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi ve ardından bayramın ikinci günü toplusözleşmede mutabakata varılması işçiler açısından yoğun bir tepkiyle karşılandı. Oysa Türk-İş bayram sonrası eylem kararı almıştı. Biz de bu süreçte kamu işçilerinin toplusözleşmesinin kamu emekçileri açısından da veri olacağını biliyorduk. Türk-İş ile dayanışma ve ortak mücadele çağrımızı da paylaşmıştık” dedi.

"ORTAK MÜCADELEYLE KAZANIM ELDE EDİLİR"

Memur-Sen’in yüzde 8’lik talebine hükümetin muhtemelen yüzde 5-6 civarında bir teklif önerebileceğini söyleyen Bozgeyik, “Başından beri diğer örgütlere mücadele çağrısı yapıyoruz. Biz mücadele etmezsek yoksulluk, özelleştirme, güvencesizlik kalıcı hale gelecek. Ancak ortak mücadeleyle emekçiler o masadan kazanımla çıkabilir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Fatih Mehmet Maçoğlu, Ekrem İmamoğlu'nu ziyaret etti: İşin özü eşitlik duygusu…

SONRAKİ HABER

Reyhanlı'da mezarları tahrip edip “Biz İslam Devletiyiz” yazdılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...