14 Ağustos 2019 11:20

Cami saldırısından sonrası İsveç ve Norveç birbirini suçladı

Norveç’te bir ırkçı tarafından camiye yapılan saldırı sonrası İsveç ve Norveç’ten karşılıklı suçlamalar içeren açıklamalar geldi.

Erna Solberg (Fotoğraf: European People's Party / Flickr) | Anders Ygeman (Fotoğraf: Joakim Berndes / Wikimedia Commons CC-BY-SA 4.0)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Norveç’te aşırı sağcı Philip Manshaus’un bir camiye yaptığı silahlı saldırıdan sonra Norveç Başbakanı Erna Solberg’nin İsveç hakkında suçlayıcı açıklamalar yapması iki ülke arasında tansiyonun yükselmesine yol açtı.

Solberg’nin Neo-Nazi Kuzey Direniş Hareketi’nin (NMR) üssünün İsveç’te bulunduğunu ve Norveç’e gelerek gösteri yaptığını söyleyerek İsveç’i suçlamasına İsveç Enerji Bakanı Anders Ygeman tepki gösterdi.

Solberg, saldırıdan sonra düzenlediği basın toplantısında Norveç’in aşırıcılığa karşı daha fazla önlem alması gerektiğini söylemiş, “Naziler Norveç’in sokaklarında, Fredrikstad ve Kristinastad’da gösteri yaptıklarında İsveçce çok duyuluyor. Onların Nazileri komşu ülkelerde örgütlenmeye çabalıyor” ifadelerini kullanmıştı.

İskandinavya’da Nazilerin en güçlü olduğu ülkenin İsveç olduğunu ve İsveç’ten gelerek Norveç’te gösteriler yaptıklarını söyleyen Solberg, Nazilere karşı İskandinavya ülkelerin iş birliği yapmasını önermişti.

‘SOLBERG ÖNCE AYNAYA BAKMALI’

Solberg’nin Nazi örgütlere karşı İskandinavya’da iş birliği yapılması önerisini değerlendiren Ygeman, “Memnuniyetle Norveç-İsveç iş birliği, Ama İlerleme Partisi ile birlikte davranıyorsa ve 2 kez Sylvi Listhaug’u bakan olarak atıyorsa sınırın diğer yanına bakmadan önce aynaya bakmalı” dedi.

İlerleme Partisi üyesi Entegrasyon Bakanı Listhaug, geçtiğimiz yıl İşçi Partisi’ni Norveçlilerden çok teröristlerin güvenliğiyle ilgilenmekle suçlayınca tepkiler sonucu istifa etmek zorunda kalmıştı. Sert eleştirilere rağmen Solberg, bu yıl Listhaug’u yeniden bakan olarak atadı.

Solberg’nin bir yandan İsveç’teki aşırı sağcı akımları suçlarken sağ popülist İlerleme Partisi ile koalisyon hükümeti kurmasına tepki gösteren Ygeman, son yıllarda Norveçli iki saldırgan tarafından katliamlar yapıldığına ve 76 kişiyi katleden Anders Breivik’in uzun yıllar İlerleme Partisi üyesi olduğuna dikkat çekti.

Ygeman, Aftonbladet gazetesine yaptığı açıklamada “Bizim anayasamızda örgütlenme özgürlüğü var ve bu görüşlerinden hoşlanmadığımız dernekler için de geçerli. Benim İçişleri Bakanı olduğum dönemde Kuzey Direniş Hareketini üye ve eski üyelerine karşı bir çok mahkeme kararı var” dedi.

Muhabirin İsveç’in  Finlandiya gibi Kuzey Direniş Hareketini yasaklayıp yasaklamayacağı sorusuna da “Sanırım biz de aynı yoldan gideceğiz” diyerek yanıtladı.

ÖNCEKİ HABER

Yerli-milli ekonomi tablosu: Yerli şirketler kapandı, yabancı şirketler kuruldu

SONRAKİ HABER

Almanya’da ekonomi yüzde 0.1 küçüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...