14 Ağustos 2019 06:48

HDP’li Mithat Sancar: Bayram sonrası siyasi partilere anayasa çağrısı yapacağız

HDP Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Mithat Sancar, partisinin başlattığı “demokratik anayasa” çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP’li Mithat Sancar, 23 Haziran seçimleri sonrası başlayan ‘yeni anayasa’ tartışmaları ve HDP’nin MYK kararıyla başlattığı “Demokratik Anayasa” çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mezopotamya Ajansına açıklamalarda bulunan Sancar, “Demokratik Cumhuriyet için bir barış anayasasına ihtiyacımız var” dedi.

23 Haziran İstanbul seçimlerinin tek adam rejiminin yürümediğini ve halkın baskı rejimine yanıt verdiğini gösterdiğini söyleyen Sancar, yeni anayasa için bir taslak oluşturduklarını dile getirdi. “Demokratik anayasaya giden yol, ancak geniş bir toplumsal müzakere ortamında kurulabilir” diyen Sancar, “O nedenle bir; toplumsal müzakere, iki; demokratik cumhuriyet, üç; barış hedeflerini birbirine bağlıyoruz ve bu hedefleri anayasa tartışması zemininde yürütme çağrısı yapıyoruz” dedi.

‘DEMOKRASİ İTTİFAKI’ YENİ ANAYASANIN BİR PARÇASI

HDP’nin ‘üçüncü yol’ olarak ortaya koyduğu ‘Demokrasi İttifakı’ çağrısının aynı zamanda yeni anayasa sürecinin de bir parçası olduğunu dile getiren Sancar, “Belli ilkelerde ortaklaşan yapıların, toplumsal kesimlerin, siyasi partilerin bu çalışmada bir motor güç olması gerekiyor. Ama yeni anayasa tartışmaları bu motor güçle sınırlı kalmamalıdır. Sonuçta anayasa toplumsal sözleşmedir. Toplumun büyük bir kesiminin üzerinde mutabık kalması gereken ilkeler ve kurallar bütünüdür. ‘Demokrasi İttifakı’ etrafında güçlü bir dinamizm oluşturmak ve bu dinamizmle birlikte toplumun bütün kesimlerine seslenmektir” diye konuştu.

HDP BAYRAM SONRASI ÇAĞRI YAPACAK

Kurban Bayramı’nın hemen ardından çalışmalarını hızlandırarak parlamentoda grubu ve temsilcisi bulunan bütün siyasi partilere çağrıda bulunacaklarını kaydeden Sancar, daha sonra gerçekleştirilecek kurul toplantılarında siyasi partilerle görüşme programının netleştirileceğini söyledi.

‘MEVCUT BLOKLARA SIKIŞMAYACAĞIZ’

“Demokratik Anayasa” için oluşturulmak istenen “Demokrasi ittifakı”nın yeni bir blok olmadığını söyleyen Sancar, “Temel ilkelerde uzlaşan bütün yapılar bir arada olabilir. Hedefimiz budur. Buna CHP’de dahildir. Hangi parti buna ne kadar yanaşır, hangi çerçevede bir ittifak modeli düşünülür, onların konuşulması lazım” dedi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Hasta tutuklu Aktaş'ın ninesi: Yüreğim artık dayanmıyor

SONRAKİ HABER

Gazeteci Ergin Çağlar serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa