13 Ağustos 2019 10:50

‘Sağlıkta dönüşümün tek kârlısı özel hastaneler’

Sağlık meslek örgütü temsilcileri hükümetin dönüşüm programıyla sağlık hizmetini paralı hale getirmesine tepki gösterdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın ‘tüccar ve müşteri ilişkisi’ yarattığını belirten sağlık meslek örgütü yöneticileri, sağlık hizmetinin parasız olması gerektiğine dikkat çekerek “Sağlıkta dönüşümden tek kârlı çıkan özel hastane patronları oldu” değerlendirmesinde bulundu.

ŞİDDET DAYANILMAZ SAFHADA

AKP döneminde özel hastanelerin arttığına işaret eden İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Osman Öztürk, sağlıkta dönüşümün sağlıkçılara şiddet olarak döndüğünü söyledi. AKP döneminde sağlıkta şiddetin artık dayanılmaz safhaya ulaştığını anlatan Öztürk “Eğer bir kişi hakime, savcıya bir fiske vursa başının belaya gireceğini bilir. Ama doktora hemşireye vurabilirsiniz. Hekim ve hemşirelere saldırıya yönelik cezasızlık politikası şiddetin önünü açıyor” dedi.

‘MEMNUN OLSA ŞİDDET UYGULAMAZ’

“Sağlıkta dönüşümden tek kârlı çıkan özel hastane patronları oldu” ifadelerini kullanan Öztürk, yönetenlerin “Doktor efendi dönemi bitti”, “Doktorların eli hastaların cebinde” sözlerini hatırlatarak doktorların itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını söyledi. TÜİK’in hastaların sistemden memnun olduğuna dair bir araştırmasının olduğunu hatırlatan Öztürk, “Eğer vatandaş sağlık hizmetinden memnun olsaydı, sağlık çalışanını dövmezdi. Bu bir çelişkidir” diye konuştu.

AMAÇ PARA KAZANMAK

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bakırköy Şubesi Eş Başkanı Mürsel Fırat ise sağlıkta dönüşüm programı ile birlikte sağlık hakkının ortadan kalktığını,sağlık paralı hale gelmeye başlayınca da ortaya tüccar, müşteri ilişkisi çıktığını söyledi. Eskiden 4-5 kere hastanelere gidilirken şimdi bu sayının 15-20’ye çıktığına dikkat çeken Fırat “Bu durum sizi hastaneye bağımlı kılıyor. Toplumu daha çok hasta edip daha çok para kazanmanın yolunu seçtiler. Çünkü hastaların her gelişi para demek” diye konuştu.

‘SAĞLIK PARASIZ OLMALI’

Sağlıkta büyük bir pasta olduğunu ve bunun özel hastanelere paylaştırıldığını anlatan Fırat “Sağlıkta dönüşüm hastaların kamu hastanelerinden özel hastanelere kaydırıldığı bir sistemdir. Sağır sultan bile biliyor özel hastaneler devlet tarafından kayırılıyor. 4-5 sene önce adını bile duymadığımız özel hastaneler bugün özel hastaneler zinciri haline geldi” dedi.

Sağlığın bir hak olduğunu devletin de sosyal bir devlet anlayışı içerisinde bunu parasız bir şekilde yurttaşa sunması gerektiğini vurgulayan Fırat, “Sağlığın yüzde 100 paralı hale gelmesi sağlığı rant alanına dönüştürdü. Hastanın müşteri olarak görülmesi sağlıkta şiddetin birinci sebebidir” ifadelerini kullandı. (MA)

ÖNCEKİ HABER

ABD göçmenlere devlet desteğini kesecek, oturum izni vermeyecek

SONRAKİ HABER

Üçlü zirve Eylül’de Suriye anayasası gündemiyle toplanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...