13 Ağustos 2019 07:48

Portekiz’de askerlere grev kırıcılığı görevi, grevci şoförlere hapis tehdidi

Portekiz’de hükümet yakıt tankeri şoförlerinin grevine müdahale kararı aldı. Grevi sonlandırmayan işçiler hapisle tehdit edildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Portekiz’de hükümet, bakanlar kurulu kararıyla yakıt tankeri şoförlerinin grevine müdahale kararı aldı. Şöforler bazı bölgelerde işlerine geri dönmeye çağırdı. Çağrıya uymayanlar hapisle tehdit edildi. Şoförler, 4 ay önce imzaledikları ve ücret artışı gibi iyileştirmeler içeren toplu iş sözleşmesine patronların uymaması üzerine grev kararı almıştı.

ASKERLERE ‘GREV KIRICILIĞI’ GÖREVİ

Pazartesi itibariyle ülke genelindeki benzin istasyonlarının yüzde 35’inde yakıtın tükendiği gerekçesiyle Başbakan ve Sosyalis Parti Başkanı Antonio Costa aldıkları “yasal tedbir” gereğince çağrıya uymayan sürücüler hakkında iki yıla kadar hapis cezası istenebileceğini söyledi. Hükümet askerler ve polislere de “grev kırıcılığı” görevi vererek tankerleri sürmek üzere görevlendirdi. El Publico’nun haberine göre karar, önceki gerçekleştirilen olağanüstü bakanlar kurulu toplantısında alındı.

Euronews’un haberine göre, yasal tebdir Lizbon havaalanı ile ülke çapındaki 320 acil benzin istasyonuna ülkenin güneyindeki Sines rafinerisinden yakıt sağlanması için uygulanacak. Devlet Bakanı Tiago Antunes de basına yaptığı açıklamada dün Lizbon havaalanına gelmesi planlanan 119 depo yakıttan yalnızca 25’inin ulaştığını, asgari hizmetin verilmediğini kaydetti. Havaalanı yetkilileri de yakıt eksikliği nedeniyle operasyonların kısıtlandığını duyurdu.

PATRONLAR İMZALANAN SÖZLEŞMEYE UYMADI

Şoförlerin sendikalarıyla işverenler arasında 4 ay önce ücret artışı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda anlaşmaya varılmıştı. Şoförler 4 ay geçmesine rağmen patronların anlaşmaya uymadığını söylüyor.

Yakıt tankeri sürücüleri için daha yüksek ücret ve daha iyi çalışma koşulları talebiyle grev çağrısı yapan Ulusal Tehlikeli Maddeler Sürücüleri Sendikası Başkan Yardımcısı Pedro Pardal Henriques sürücülerin asgari hizmeti sunmalarına rağmen yasal tedbir uygulanmasının greve bir saldırı olduğunu söyledi.

20 yıldan fazladır tanker sürücüsü olarak çalışan Nuno Ezequiel de mesleklerinin takdir görmediğini, işlerinin ailelerinden uzakta, günlük baskının yanı sıra fiziksel ve psikolojik zorluk anlamına geldiğini belirtiyor.

Sürücüler sendikası işverenler birliği ANTRAM ile yürüttükleri müzakerelerin başarısız olması üzerine görevi durdurma kararı almıştı. Geçtiğimiz Nisan ayından da başarısızlıkla sonuçlanan görüşmeler üzerine sürücüler yine greve gitmiş, ancak sonrasında görüşme masasına yeniden oturmayı kabul etmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bir günde orman ve tarım alanlarında 27 yangın çıktı

SONRAKİ HABER

YÖK, eski ÖSYM Başkanı Ali Demir hakkında soruşturma izni verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa