18 Ekim 2012 12:42

KOÜ öğrencilerine yüzlerce yıllık hapis isteniyor

22 Kasım 2011 günü gece operasyonu ile gözaltına alınan ve yerel basında da ‘terör operasyonu’ olarak yer alan operasyonun ardından haklarında dava açılan Kocaeli üniversitesi öğrencilerinin ikinci duruşması 19 Ekim Cuma günü Kocaeli 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. 13 öğrencinin dava dosyaları İstanbul

KOÜ öğrencilerine yüzlerce yıllık  hapis isteniyor
Paylaş

22 Kasım 2011 günü gece operasyonu ile gözaltına alınan ve yerel basında da ‘terör operasyonu’ olarak yer alan operasyonun ardından haklarında dava açılan Kocaeli üniversitesi öğrencilerinin ikinci duruşması 19 Ekim Cuma günü Kocaeli 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. 13 öğrencinin dava dosyaları İstanbul Özel Yetkili Savcılığa gönderilmiş, savcı dosyayı inceledikten sonra “terör örgütü” üyeliğine kanıt gösterilecek bir eylem bulunmadığı gerekçesiyle dosyayı tekrar Kocaeli 1. Asliye Ceza Mahkemesine göndermişti. Davayı izleyen Çağdaş Hukukçular Derneği ise davanın hukuksal değil siyasi olduğunu dile getiriyor.

1 MAYISA, 6 MAYISA KATILMAK SUÇ

Gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet, suçu ve suçluyu övmek gibi suçlarla yargılanan 23 üniversite öğrencisi için savcılık üst sınırdan toplam 650 yıla yakın ceza istiyor. Öğrencilerin dava dosyasında ise 6 Mayıs Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamı, 30 Mart Kızıldere katliamı, İbrahim Kaypakkaya’nın ölüm yıl dönümünde jdüzenlenen eylemlere katılmanın yanı sıra 1 Mayısa katılmak, Maraş katliamını protesto etmek, Hopa’da biber gazı ile öldürülen Metin Lokumcu ve polis kurşunu ile öldürülen Şerzan Kurt için yapılan eylemler suç kapsamında değerlendiriliyor. Davayı Çağdaş Hukukçular Derneği adına değerlendiren Av. Hüseyin Akbaş son yıllarda polisin barışçıl eylemlere bile aşırı güç kullanarak müdahale ettiğini ve bu eylemlere katılan birçok üniversite öğrencisine gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet, suçu ve suçluyu övmek, örgüt propagandası gibi suçlarla dava açıldığını belirtti. “Bu süreçten önce defalarca yapılmış anma törenleri son birkaç yıldır soruşturmalara tabi tutuluyor bu da aslında bizlere yargılamaların hukuki değil siyasi olduğunu gösteriyor” diyen Akbaş asıl amacın toplumsal muhalefeti verilecek olan cezalarla daraltmak ve etkisini azaltmak olduğunu belirtti. Akbaş son olarak ise demokratik düzenlerde barışçıl ve toplumsal eylemlerin demokrasilerin temelini oluşturduğu düşünülürse asıl saldırının demokrasiye olduğunu vurguladı. (Kocaeli/EVRENSEL)


CUMHURBAŞKANINI PROTESTO EDEN ÖĞRENCİLER YARGILANIYOR

Kocaeli 1. Asliye Ceza Mahkemesinde Abdullah Gül’ün Kocaeli Üniversitesi ziyareti sırasında taleplerini dile getirmek için eylem yapmak isteyen fakat polisin üniversite içerisindeki sert müdahalesi ile karşılaşan gençlerin de davası da aynı gün görülecek. Üniversite içerisinde gerçekleşen polis saldırısı sonrasında 50 üniversite öğrencisi gözaltına alınmış ve haklarında polise mukavemet, devlet büyüğüne hakaret, gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet gibi nedenlerle dava açılmıştı. Kocaeli Üniversitesi de savcılığın açtığı dava sonrası öğrencilere soruşturma açmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Seçileceksek kararını biz verelim

SONRAKİ HABER

Polis yine üniversitedeydi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...