12 Ağustos 2019 09:17

Siyasi partilerde bayramlaşma ziyaretleri: Gündem Kaz Dağları, işsizlik, anayasa

Siyasi parti temsilcilerinin geleneksel bayram ziyaretleri bu bayramda da devam etti. Partilerin gündeminde işsizlik, Kaz Dağları, güvenli bölge ve yeni anayasa konuları yer aldı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Kurban Bayramı’nın ikinci gününde siyasi parti genel merkezlerinde bayramlaşma ziyaretleri gerçekleşti. Partilerin gündeminde işsizlik, Kaz Dağları’nda maden arama faaliyeti, Fırat’ın doğusunda güvenlik koridoru, yeni anayasa ve barış konuları yer aldı.

Siyasi partiler arasındaki bayramlaşma programları kapsamında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokratik Sol Partisi( DSP) ve Saadet Partisi heyetleri, Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) ziyaret etti.

HDP'de misafir heyetleri, Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Sevtap Akdağ Karahalı ve Parti Meclisi (PM) üyesi Ali Özkan tarafından karşılandı. 

"SINIRLARIMIZDA SAVAŞ TAMTAMLARI ÇALINIYOR"

HDP’ye ilk bayram ziyaretini CHP’den aralarında Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, PM üyesi Ayça Taşkent ve Kadın Kollarından Zehra Eriç’in olduğu heyet gerçekleştirdi. CHP heyetinin ziyareti için teşekkür eden ve bayramlarını kutlayan Karahalı, ülkenin ve Ortadoğu’nun yine zor zamanlardan geçtiğini belirterek, “Halklarımızın, demokrasiye, barışa özlemi hala devam ediyor. Ancak bölge hala ateş topu. Sınırlarımızda savaş tamtamları çalınıyor. Şu an en büyük ihtiyacımız bölge barışıdır. Türk, Kürt, Arap, Çerkes, Süryani bütün halkların kardeşliğini savunuyoruz” dedi.

"YAN YANA DURURSAK DEVRANI DEĞİŞTİRMEK MÜMKÜN"

HDP’ye yönelik baskılara da değinen Karahalı, başta eş başkanları olmak üzere çok sayıda vekili ve parti üyesinin hala cezaevinde olduğunu vurgulayarak “HDP her zaman demokrasiden yana olduğu için cezalandırılmaya devam ediyor. Ancak önemli olan halkların birlikteliğini kurmak son derece önemli. Faşizan baskı politikalarına karşı hep beraber birlikte yan yana durmayı başarabilirsek bu devranı değiştirmek tekeri de başka döndürmek mümkün” dedi.

"DAHA BİLİNÇLİ HAREKET ETMEMİZ LAZIM"

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu da, bölgede inanç, tarih ve kültür birliğinin olduğunu ancak barışın bir türlü sağlanamadığını ifade etti. Barışın gerçekleşmesini canı gönülden temenni ettiklerini vurgulayan Kuşoğlu, “Özellikle Ortadoğu maalesef dünya barışını da tehdit ediyor. Ama en fazla bu bölgede yaşayanları sıkıntıya sokuyor. Bizim daha bilinçli ve aklı başında hareket etmemiz lazım. Bu avantajları dezavantajlara dönüştürüyoruz” diye konuştu.

"İSTİŞARELERİ SÜRDÜRMEMİZ GEREKİR"

Ardından aralarında DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, Genel Başkan Danışmanı Handan Toprak Benli ve Ankara İl Yöneticisi Aydın Solhan’ın yer aldığı DSP heyeti ziyaret gerçekleştirdi. Özgürlük ve dayanışmanın önemine dikkat çeken Karakülçe, ziyarette şunları söyledi: “Birbirimize hiçbir noktadan çekinmeden dayanışmalıyız. İnsanız bütün her şey bize ait. Özgürlükler, doğa, tabiat ama zaman içerisinde birileri kendilerini daha fazla söz sahibi ve hak sahibi görerek diğer insanları hak mahrumiyetine sevk ediyorlar. Buna kimsenin hakkının olmadığını, bütün evrenin bizlerin yaşaması adına birbirimizi öğretene kadar bu istişareleri sürdürmemiz gerektiğine inanıyoruz. Türkiye’de içinde bulunduğumuz toplumun çok büyük tarihsel bir derinliği var. Ama nedense ülkemizde anlaşılmayan ya da doğru teşhisi koyamadığımız bu acıların ortaklaşamamasıdır.”

"KADIN VE TOPLUMSAL CİNSİYET ÇALIŞMALARINIZI TAKDİRLE KARŞILIYORUZ"

Genel Başkan Danışmanı Handan Toprak Benli ise, HDP’nin kadın ve toplumsal cinsiyet eşitliği noktasında çalışmalarının çok önemli olduğunu belirtti. Diğer siyasi partilerinde aynı duyarlılığı göstermesi gerektiğine işaret eden Toprak, “Kadının siyasetteki yerine bakıldığında çok acı bir gerçek var. Her konuda adımlar çok eksik ancak cinsiyet konusunda çok çok eksik. Bu anlamda çalışmalarınızı takrirle karşılıyoruz. Eşitlik, haklar ve özgürlükler konusundaki mücadele de özellikle cinsiyet konusunda da ortak problemi. Bu konuda atılan her adımı takdirler karşılıyoruz. Özellikle muhalefet partilerinin bu anlamda dayanışmasının daha sık yaşanmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı. 

"DEMOKRASİ BAYRAMI DA GELSİN"

Son olarak Saadet Partisi'nden ise aralarında Genel Başkan Yardımcısı Mesut Doğan ve PM üyesi İbrahim Veli'nin bulunduğu heyet ziyarette bulundu. Ziyaretleri için SP’ye teşekkür eden ve bu ziyaretlerin çok anlamlı olduğunu ifade eden Nimetullah Erdoğmuş, "Bayram bir kurtuluşun müjdecisidir. Benim dileğim de şudur ki bu mücadele sonucunda demokratik bir kurtuluşun gereği olarak bir demokrasi bayramı da gelsin. Demokrasi ve barış bu şekilde paylaşılsın ve ülkeye armağan edilsin” diye konuşru. 

"BİRBİRİMİZİ ŞARTSIZ DİNLEMEK GEREKİR"

Kendileri ile aynı fikirde olduklarını beyan eden Mesut Doğan ise, şunları dile getirdi: “Ne zaman ki bu ülkede insanlar birbirlerini şartsız dinleyecekler, birbirlerinin dertleriyle dertlenecekler, birbirlerinin haklarına sahip çıkacaklar o zaman Türkiye’de göreceğiz ki; birçok sorun kendiliğinden çözülecektir. Benim bir sorunum varsa tek kalmamalıyım. Ya da başkası, bunu yaşıyorsa tek kalmamalı. Herkes birbirinin hakkına sahip çıkarsa her şey hallolur. Önümüzdeki sürecin buna uygun zemin oluşturulmasını umut ediyoruz.” 

HDP partilerine yönelik bayram ziyaretlerinin ardından aralarında MYK üyesi Aylin Hacaloğlu, PM üyesi Kenan Yıldız ve İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu’nun bulunduğu heyet, CHP, DSP ve Saadet Partisi’ni ziyaret etti.

"YOKSULLUK VE İŞSİZLİĞİN ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR"

Siyasi partiler arası bayramlaşmada CHP Genel Merkezini ilk olarak AKP heyeti ziyaret etti. AKP Ankara Milletvekili Orhan Yegin’in de bulunduğu AKP heyetini CHP Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bursa Milletvekili Lale Karabıyık’ın da aralarında bulunduğu heyet karşıladı.

Karşılıklı bayram tebriklerinin ardından AKP ve CHP heyetleri arasındaki sohbet sırasında konu işsizlik oldu. CHP’li Karabıyık’ın, “Yoksulluk ve işsizliğin çözülmesi gerekiyor. Vatandaşımızın yoksulluğun bittiğini hissetmesi önemli. Umarım işsizliğin önü alınabilir” sözlerine karşılık AKP’li Yegin “Son veriler iyi gelmeye başladı. Umut verici noktaya doğru gidiyoruz ve işimize dört elle sarılacağız” ifadelerini kullandı.

"ARAZİLER VAKIFLARA VERİLİYOR"

AKP heyetinin ardından CHP’ye Demokratik Sol Parti (DSP) temsilcileri ziyarete geldi. DSP heyeti sohbet sırasında tarihi Ankara Garı’nın yakınındaki TCDD misafirhanesinin vakıflara tahsis edilmesini ve Kaz Dağları’ndaki maden araması süreciyle ilgili kaygılarını ifade etti.

"BARIŞA EN FAZLA İHTİYACIMIZ OLAN GÜNLERDE YAŞIYORUZ"

CHP Genel Merkezini ziyaret eden HDP heyetinde İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu yer aldı. Katırcıoğlu bayram mesajında, “Barışa en fazla ihtiyacımız olan günlerde yaşıyoruz. Maalesef siyasi kurumlara baktığımızda arzu ettiğimiz bayram kutlamasını görmüyoruz. Bazı partiler bazılarıyla bayramlaşmıyor. Biz geleceğe umutla bakmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

HDP heyetinde yer alan İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, “Barışa en fazla ihtiyacımız olan günlerde yaşıyoruz” diye konuştu.

HDP PM Üyesi Kenan Yıldız ise şunları kaydetti, “Biz muhalefet yapan siyasi partilerin toplumun yeni bir anayasa sürecine vesile olması gerekiyor. Bu yeni dönemde kimsenin haksız ve hukuksuz bir şekilde işinden özgürlüğünden olmadığı bir süreç diliyorum. Başta Selahattin Demirtaş, Eren Erdem olmak üzere birçok siyasetçi haksız hukuksuz olarak tutuklu. Onların da özgürlüğüne kavuşmalarını diliyorum.”

"KAZ DAĞLARI’NDA AĞAÇLAR YOK EDİLİYOR"

HDP’nin ardından İYİ Parti heyeti CHP’yi ziyaret etti. İYİ Parti heyetinin de bayram mesajı dışındaki gündemi Kaz Dağları oldu. Kaz Dağları’nı ziyaret ettiklerini ve oradaki olumsuz tabloyu gördüklerini ifade eden İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, “Türkiye çok güzel ama hor kullanıyoruz. Madenleri de değerlendirmek gerekebilir ama bu değerleri, ağaçlarımızı da düşünmek gerekiyor. Dünya bunun yolunu buldu bizim de bulmamız gerekiyor” diye konuştu.CHP’yi ziyaret eden bir diğer siyasi parti de Saadet Partisi oldu. CHP ile SAADET arasındaki sohbetin bir diğer konu başlığı enflasyon ve çalışanların maaşlarındaki düşüklük olduCHP’yi MHP’de ziyaret etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tarihi rekorun ardından hayvan ithalatı azaldı

SONRAKİ HABER

Girdi maliyetleri altında ezilen üretici devletten destek bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...